kemagz Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam, mam podłączone dwa regle do dwóch silników. Problem w tym że nigdy nie mogę zsynchronizować obrotów dwóch silników identycznie. Regle są podłączone do dwóch kanałów które są następnie zmiksowane. Przy delikatnym przesunięciu dzwigni aparatury do przodu zawsze jeden z regli załącza się pierwszy (tzn pracuje tylko jeden dopiero przy dalszym przesunieciu drążka załącza sie drugi). Aby otrzymać zamierzony efekt musze trymerem ustawić ten regulator i np. daje na ten kanał -15% wtedy regulatory załączają sie identycznie, jednak wystarczy że wyłącze zasilanie i włącze, pomimo że trymer ustawiony na -15% to znów ten sam regulator startuje pierwszy, a przy dalszym wychyleniu drązka drugi. Po ponownym trymowaniu musze dać -30% by było OK, po ponownym włączeniu znów.... i tak dalej... Porszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 a czemu nie podlaczysz do jednego kanalu na kablu Y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ponieważ używam w aparaturze miksera typu Delta jako mikser sterolotek (to jest łódka i sterowanie odbywa się silnikami), tak więc muszę pod kanał 2 i 3 osobno regle łączyć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Coś mi świta, że miałeś problem z trymerem/startem silnika? Post został skasowany, ale problem był podobny. Postaraj się wykluczyć winę nadajnika, powiedzmy przez próbę na innym. Albo zamiast silników podepnij serwa i sprawdź czy wszystko działa. Miałem sporo wielosilnikowców i nie było problemów tego typu (ewentualnie trymowanie krzywą gazu, ale to i tak kosmetyka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 A może masz ustawione EXPO na którymś z tych kanałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zauwazyłem jedną ważną rzecz. Przy ciagłym włączeniu regli gdy wyrównam trymerami dwa regle jest ok, wystarczy że odłącze zasilanie od regli i spowrotem włącze znów nie są zsynchronizowane. Dodam ze są to regle "Graupner Speed profi 40R". EDIT: Jeszcze jedno, po ustawieniu wychylenia serw na np. +10% i zrestartowaniu regla on znów zapamiętuje neutralne położenie drążka, i myśle że tu leży problem ponieważ przy każdym restarcie regli one inaczej "załapują" efekt jest taki ze po każdym włączeniu raz jeden silnik startuje pierwszy za nim drugi, i odwrotnie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.