nox1 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Witam Pierwszy raz o lataniu na uwięzi dowiedziałem się na tym forum. Od razu mnie to zaciekawiło poczytałem posty, ale raczej niczego się nie dowiedziałem (Oczywiście tego co w tej chwili potrzebuję) :rotfl: mi chodziło raczej o początki takie jak sprzęt: model, linki, silnik i jak podłączyć linki itp. Czyli wszystko co jest na początku potrzebne. Za wszelką pomoc dziękuję. Mam nadzieję, że nikogo nie nudzę, tym postem jeśli tak to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Hehehe, widze, że mamy już kilku Karolów na forum . Co do modelu - masz możliwość uczęszczać na jakąś modelarnie ? W kraśniku chyba macie dość mocną modelarską drużyne . Ja bardzo dużo pomocy otrzymałem z zewnątrz. Poczytaj sobie mój temat - sporo już tam zostało napisane. Znajdziesz tam model na którym sie uczyłem. Bardzo podobny, jak nie taki sam można kupić w modelmaking.pl za 360zł. Dostajesz model do posklejania, silnik, linki, uchwyt. Do tego paliwko, grzałka, japonki na pokrycie, cellon, troche śmigieł i sporo chęci, pracy i zaparcia . Wydaje mi się jednak - że powinieneś sie zapisać do jakiejś modelarni . Pomogą Ci w budowie i nauce latania. Ja latania uczyłem sie pod okien Pana Pawła Prausa. Bez instruktażu na początku przypuszczam że do dzisiaj bym sie nie nauczył latać . EDIT: Bardzo pomocne również są ksiązki. Ja mam ich w sumie 4 . Wiesław Schier "Pilotaż i akrobacja modeli na uwięzi", "modele na uwięzi", Andrzej Rachwał "Lotnicze modele wyczynowe na uwiezi" i "Sekrety modeli akrobacyjnych na uwięzi" P. Zawady. Z każdej można coś pożytecznego wyczytać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacred Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Popieram przedmówcę, poszukaj modelarni i bardziej doświadczonych kolegów, dzięki którym wejdziesz w tą dziedzinę modelarstwa w miarę bezboleśnie. Jeśli to ma być Twój pierwszy model, to odpuść sobie: zbuduj coś wolno latającego, czytaj forum, zakup sobie książki (http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=uwiezi+mod*&from_showcat=1&category=6), gromadź materiały, narzędzia i sprzęt, a za jakiś czas będziesz miał wiedzę i umiejętności aby zbudować treningową uwięziówkę. Ja sprzęt taki jak linki, silniki kupuję w sklepach internetowych, najczęściej zagranicznych,bo w Polsce są słabo dostępne. Materiały i narzędzia w lokalnych sklepach modelarskich + markety budowlane (styropian, bardzo polecany na początek przygody z modelami na uwięzi, grubsza sklejka etc.). Czasem coś na aukcjach internetowych, np.: jakieś radzieckie silniczki w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 z tego co wiem to w kaśniku jest spora grupa modelarzy. Spotkaj się z nimi a napewno pomogą w złożeniu dobraniu zestawu startowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejsq Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 http://rconline.ru/modules/wfdownloads/viewcat.php?list=Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Hehehe, a ja rok temu wydałem ponad 20zł... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Baron Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hym ja znalazłem tę książkę w internetowym antykwariacie i też płaciłem coś koło 20 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 A ja wolę wersję papierową choć jak nie można czegoś zdobyć na papierze to i wersja elektroniczna daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.