myszorek1212 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Witam! W tym temacie mam zamiar opisać budowę katany z depronu. Model ma być przeznaczony pod silnik elektryczny. A więc od samego początku: Po pobraniu planów Katany S i wydrukowaniu na drukarce A4 wymiary tego modelu to: -rozpiętość skrzydeł 97cm -długość kadłuba 95cm Kadłub wykonany z depronu (izoflor) 5mm- nigdzie nie mogłem kupić 6mm oprócz NOMI lecz tam trzeba kupić całą paczkę. Na kadłub i żeberka do skrzydeł przeznaczyłem 2 arkusze (wydatek 5zł). Skrzydła mam zamiar pokryć depronem 3mm wyginanym na gorąco. Kadłub jest skończony w 65%, co będzie widać na zdjęciach, które dodam jutro. Trzeba jeszcze dorobić wręgę silnika- i tutaj jest pytanie czy sklejka 3mm wystarczy czy trzeba grubszą dać? Osłonkę silnika mam zamiar zrobić z włókna szklanego tak jak to zrobił jeden z forumowiczów w tym temacie Link . A co do oklejania/malowania modelu to wg. was lepiej okleić papierem śniadaniowym na wikol co by wzmocniło konstrukcję czy samą farbę bez oklejania? A i jakimi listewkami okleić stateczniki? Na razie to chyba tyle, czekam na odpowiedzi na moje pytania, a jak już wcześniej pisałem zdjęcia dodam jutro. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
d.z.i.q Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Sklejka 3 mm będzie ciut za cienka. Jak chcesz malować to ja polecam specjalne spraye akrylowe do styro. Można link do planów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszorek1212 Posted January 1, 2010 Author Share Posted January 1, 2010 d.z.i.q masz i się ciesz :) plany Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyrax_ojz Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 3mm spokojnie wystarczy ps. jeszcze nigdy nie połamałem w depronie 3mm sklejki Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Sprawdziłem sam i w depronie można połamać sklejkę 3mm . Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszorek1212 Posted January 1, 2010 Author Share Posted January 1, 2010 A i jeszcze jedno pytanie czy wg. was silnik samozapłonowy MARS o poj. 2,5ccm będzie dobry do takiego samolotu czy za mocny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppompka Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Silnik taki nie nadaje sie do takiego modelu ponieważ: -brak regulacji obrotów -trudno dostepne paliwo -do takiej rozpietości to ten silnik to "rozwali" model Widzę że stawiasz pierwsze kroki w modelach latających rc. Zdaje mi się że jeszcez nigdy nie latałeś, jeśli zgadłem to ten model sobie odpuść jest za mały i zbyt zwrotny. na pierwszy to jakiś spokojny trenerek typu toto-1,2; zefir, RWD-5 SkaZoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barlu Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Sprawdziłem sam i w depronie można połamać sklejkę 3mm . To co Ty robisz tym modelem? :shock: Ja 1.5mm nie połamałem jeszcze na tyle by nie można silnika wmontować. Silnik - Musiałbyś odpowiednio depron osłonić przed paliwem, raz. Dwa, 2.5cm to za dużo do tego modelu będzie. Czy aby Mars to nie samozapłon bez regulacji [tak jak mówił pompka] obrotów? :roll: Pierwszy model? Odpuść, odłóż, dokończysz później... Masz dział, od czego zacząć. Zajrzyj :idea: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Hihi wolisz nie wiedzieć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.