Krecik13 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam Mam taki dylemat odnośnie zasilania 4 serw w płacie (2 lotki i 2 klapy) połączonych za pomocą złączki RS 232. Chodzi o to, że prawa klapa i prawa lotka (i tak samo lewa klapa i lewa lotka) mają wspólne zasilanie przez ta złaczkę. Wygląda to tak: a schematycznie całość wygląda tak: Zasilanie z odbiornika dla prawej lotki i prawej klapy wychodzi z dwóch kanałów i łączy sie w złaczce RS 232. I tu moje pytanie czy zasilanie sumujące sie w tej złączce nie wpłynie negatywnie na serwa? I czy w momencie kiedy nie bede uzywał klapy cały prąd płynący na lotke nie będzie za duzy? z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Nie powinno. Zasilanie serw i tak idzie ze wspólnej szyny w odbiorniku. Choć ja bym chyba wolał dać dwie złączki, osobno na prawą i lewą stronę płata, i każdy przewód zasilić osobnym pinem. Zwiększy to bezpieczeństwo, bo ewentualna awaria, lub rozłaczenie wtyczki nie pozbawi cię całkiem sterowania. A jeśli zależy ci na wadze, daj po prostu przedłużacze do serw, o długości wystarczającej, by można je podpiąć bezpośrednio do obiornika + mały luz na manipulację płatem. Dodatkowo jest wtedy mniej połączeń, które mogą się rozłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Krecik nie kombinuj za bardzo jedź do Radzia naszego kochanego( w tym wypadku jak Radek czyta, to rabat większy dla mnie ) i kup złączki Mpx - sprawdzone! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krecik13 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dziekuje za propozycję, ale w skrzydle nie ma miejsca na 2x Mpx, aby wszystko było ładnie połączone. (wcześniej nie pisałem, ale model to szybowiec F3J) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Krecik13 - spokojnie - katalogowo zlacza typu D wytrzymuja 5A na szpilke - wystarczy i to z duzym zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.