Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam, Jestem posiadaczem Sanwy vg6000 i dokupiłem do niej moduł ASSANA podłączyłem i na module świeci się zielona led'a a na odbiorniku miga czerwona.Z koleji gdy podłącze odbiornik do regulatora to zielona i czerwona dioda na odbiorniku mrugają na zmianę.Sprawdzałem wszystkie kabelki-to ewidentnie nie działa.Co może być przyczyną? Z góry dzięki.
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Sparuj nadajnik z odbiornikiem. Inaczej nie dziala. Instrukcja sie klania
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją ale nie mogę tego sparować.
Adam B Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 X8 2.4GHz Combo pack for Futaba W/ Module & RX Compatible with. FUTABA: 3PM,3PK, 7U, 8U, 8J, 9C , 9Z, and FN series. HITEC: Optic 6, Eclipse 7. WFLY: WFT09 Przeczytałeś dokładnie :?: :?: :?: :?:
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Adam B - to chyba tez jest kompatybilne, nie mialby zielonego swiatla w nadajniku. Daniel95 - chyba nie do konca przeczytales. Wlacz nadajnik i w czasie gdy swieci sie czerwona dioda pomachaj drazkiem kanalu 2. Czerwona dioda powinna mrugac i bedziesz mial bip - bip z nadajnika. Wtedy nalezy wetknac wtyczke bind w odbiornik i wlaczyc odbiornik. Bip czy dwa i wszystko sie uspokoi - sparowane.
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Włączam nadajnik i gdy macham drugim kanałem to po 2 sekundach słysze 1 sekundowe bip (nawet bez machania tak się dzieje) i na module czerwona dioda bez mrugania przęłącza się na kolor zielony.Po tym włączam odbiornik w którym miga czerwona diodai nic dalej się nie dzieje.
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 To znaczy ze nie machasz tym co trzeba. To co sie dzieje to normalny tryb pracy a nie parowanie. Sprawdz gdzie masz kanal 2.
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Kanał 2 mam po prawej stronie w ruchu poziomym ,próbowałem machać wszystkim naraz i wszystkim z osobna- to nic nie daje
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Interesujace - ale kanal 2 dla Assana to kanal 2 w sygnale PPM. Ktory to jest na drazkach - nie wiem, nie znam Sanwy na tyle. Kiedy Sanwa miala modul FM - ile czasu zajmowal start? Tzn - po jakim czasie po wlaczeniu Tx byl gotowy do pracy?
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Po włączeniu był gotowy od razu ,tyle że moja sanwa nie ma z tyłu miejsca na moduł. A czy FM to to samo co PPM tzn. czy przacuje to jednocześnie.Może się okazać że trzeba przełączyć z FM na PPM.
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 FM to rodzaj modulacji a PPM to rodzaj kodowania informacji .PPM to modulacja szerokości impulsów z dodanym dłuższym impulsem synchronizacji-tak działa koder nadajnika zmieniając położenie drążków na impulsy o zmiennej szerokości. FM to modulacja częstotliwości fali nośnej nadajnika sygnałem m.cz w tym konkretnym przypadku PPM.Moduły 2,4 GHz uniwersalne współpracują z nadajnikami w PPM z wyjątkami takimi jak np.: Futaba T10C która może współpracować z modułem TM-10 poprzez dodatkowe złącze w gnieździe i ta współpraca następuje bez zmiany sygnału na PPM pomiędzy nadajnikiem a modułem.
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czyli jednym słowem nie musze nic przełączać?
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jeżeli Twoje radio nie ma możliwości przełączenia w PCM i działa tylko w PPM to nic nie musisz przełączać.Sprawdź poprawność podłączeń modułu do nadajnika , być może sygnał z kodera trzeba zanegować lub podnieść jego poziom żeby prawidłowo współpracował z modułem.Odwiedź stronę www.pitlab.pl -tu są opisane gniazda trenera i będziesz wiedział jak podpiąć moduł. Wejdź na stronę alexa i tam w dziale elektronika też jest dużo o Assanach.
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Slawekmod - z tego co mlody czlowiek pisze wyglada ze Assan zachowuje sie jakby wszystko bylo w porzadku. Czerwone - bip - zielone. Zgadza sie Daniel95? Jedyne co mi do glowy przychodzi to to ze plaryzacja sygnalu PPM jest odwrocona (malo prawdopodobne) lub Sanwa z podlaczonym Assanem z jakiegos powodu trzyma sztywno sygnal nie reagujac na drazki. Nie znam tej zarazy to i nie wiem co doradzic. Daniel95 - opisz dokladnie jak podlaczyles Assana do nadajnika
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Slawekmod - z tego co mlody czlowiek pisze wyglada ze Assan zachowuje sie jakby wszystko bylo w porzadku. Czerwone - bip - zielone. Zgadza sie Daniel95? Jedyne co mi do glowy przychodzi to to ze plaryzacja sygnalu PPM jest odwrocona (malo prawdopodobne) lub Sanwa z podlaczonym Assanem z jakiegos powodu trzyma sztywno sygnal nie reagujac na drazki. Nie znam tej zarazy to i nie wiem co doradzic. Właśnie to napisałem że problem chyba jest w przesyłaniu sygnału z kodera do modułu , może to być wina polaryzacji sygnału lub jego poziomu.
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Hmmmmm, Assan o ile wiem z zabaw z nim, wykrywa bledny sygnal bez problemu. Nie wchodzilby w tryb pracy bez dobrego PPMa. I to mnie "rozprasza"
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 http://www.pitlab.pl/interfejs_fms_pl.html tu jest opis gniazda, może kolega pomylił podłączenia. Musi sprawdzić.
Leszek_K Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Oczywiscie - dlatego go pytalem jak on to podlaczyl.
Daniel95 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 A jaki jest adres strony alexa?We wtyczce trenera dobrzezalutowałem kable a w wejściu do modułu zalutowałem je jak pan Przemek 'Japim' Jakubczak .
Gość slawekmod Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewforum.php?f=17 a o Assanie tu http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=9335&start=0
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.