Daniel95 Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Witam, Jestem posiadaczem Sanwy vg6000 i dokupiłem do niej moduł ASSANA podłączyłem i na module świeci się zielona led'a a na odbiorniku miga czerwona.Z koleji gdy podłącze odbiornik do regulatora to zielona i czerwona dioda na odbiorniku mrugają na zmianę.Sprawdzałem wszystkie kabelki-to ewidentnie nie działa.Co może być przyczyną? Z góry dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Sparuj nadajnik z odbiornikiem. Inaczej nie dziala. Instrukcja sie klania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją ale nie mogę tego sparować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam B Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 X8 2.4GHz Combo pack for Futaba W/ Module & RX Compatible with. FUTABA: 3PM,3PK, 7U, 8U, 8J, 9C , 9Z, and FN series. HITEC: Optic 6, Eclipse 7. WFLY: WFT09 Przeczytałeś dokładnie :?: :?: :?: :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Adam B - to chyba tez jest kompatybilne, nie mialby zielonego swiatla w nadajniku. Daniel95 - chyba nie do konca przeczytales. Wlacz nadajnik i w czasie gdy swieci sie czerwona dioda pomachaj drazkiem kanalu 2. Czerwona dioda powinna mrugac i bedziesz mial bip - bip z nadajnika. Wtedy nalezy wetknac wtyczke bind w odbiornik i wlaczyc odbiornik. Bip czy dwa i wszystko sie uspokoi - sparowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Włączam nadajnik i gdy macham drugim kanałem to po 2 sekundach słysze 1 sekundowe bip (nawet bez machania tak się dzieje) i na module czerwona dioda bez mrugania przęłącza się na kolor zielony.Po tym włączam odbiornik w którym miga czerwona diodai nic dalej się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 To znaczy ze nie machasz tym co trzeba. To co sie dzieje to normalny tryb pracy a nie parowanie. Sprawdz gdzie masz kanal 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Kanał 2 mam po prawej stronie w ruchu poziomym ,próbowałem machać wszystkim naraz i wszystkim z osobna- to nic nie daje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Interesujace - ale kanal 2 dla Assana to kanal 2 w sygnale PPM. Ktory to jest na drazkach - nie wiem, nie znam Sanwy na tyle. Kiedy Sanwa miala modul FM - ile czasu zajmowal start? Tzn - po jakim czasie po wlaczeniu Tx byl gotowy do pracy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Po włączeniu był gotowy od razu ,tyle że moja sanwa nie ma z tyłu miejsca na moduł. A czy FM to to samo co PPM tzn. czy przacuje to jednocześnie.Może się okazać że trzeba przełączyć z FM na PPM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 FM to rodzaj modulacji a PPM to rodzaj kodowania informacji .PPM to modulacja szerokości impulsów z dodanym dłuższym impulsem synchronizacji-tak działa koder nadajnika zmieniając położenie drążków na impulsy o zmiennej szerokości. FM to modulacja częstotliwości fali nośnej nadajnika sygnałem m.cz w tym konkretnym przypadku PPM.Moduły 2,4 GHz uniwersalne współpracują z nadajnikami w PPM z wyjątkami takimi jak np.: Futaba T10C która może współpracować z modułem TM-10 poprzez dodatkowe złącze w gnieździe i ta współpraca następuje bez zmiany sygnału na PPM pomiędzy nadajnikiem a modułem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 Czyli jednym słowem nie musze nic przełączać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Jeżeli Twoje radio nie ma możliwości przełączenia w PCM i działa tylko w PPM to nic nie musisz przełączać.Sprawdź poprawność podłączeń modułu do nadajnika , być może sygnał z kodera trzeba zanegować lub podnieść jego poziom żeby prawidłowo współpracował z modułem.Odwiedź stronę www.pitlab.pl -tu są opisane gniazda trenera i będziesz wiedział jak podpiąć moduł. Wejdź na stronę alexa i tam w dziale elektronika też jest dużo o Assanach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Slawekmod - z tego co mlody czlowiek pisze wyglada ze Assan zachowuje sie jakby wszystko bylo w porzadku. Czerwone - bip - zielone. Zgadza sie Daniel95? Jedyne co mi do glowy przychodzi to to ze plaryzacja sygnalu PPM jest odwrocona (malo prawdopodobne) lub Sanwa z podlaczonym Assanem z jakiegos powodu trzyma sztywno sygnal nie reagujac na drazki. Nie znam tej zarazy to i nie wiem co doradzic. Daniel95 - opisz dokladnie jak podlaczyles Assana do nadajnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Slawekmod - z tego co mlody czlowiek pisze wyglada ze Assan zachowuje sie jakby wszystko bylo w porzadku. Czerwone - bip - zielone. Zgadza sie Daniel95? Jedyne co mi do glowy przychodzi to to ze plaryzacja sygnalu PPM jest odwrocona (malo prawdopodobne) lub Sanwa z podlaczonym Assanem z jakiegos powodu trzyma sztywno sygnal nie reagujac na drazki. Nie znam tej zarazy to i nie wiem co doradzic. Właśnie to napisałem że problem chyba jest w przesyłaniu sygnału z kodera do modułu , może to być wina polaryzacji sygnału lub jego poziomu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Hmmmmm, Assan o ile wiem z zabaw z nim, wykrywa bledny sygnal bez problemu. Nie wchodzilby w tryb pracy bez dobrego PPMa. I to mnie "rozprasza" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 http://www.pitlab.pl/interfejs_fms_pl.html tu jest opis gniazda, może kolega pomylił podłączenia. Musi sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek_K Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 Oczywiscie - dlatego go pytalem jak on to podlaczyl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel95 Posted January 5, 2010 Author Share Posted January 5, 2010 A jaki jest adres strony alexa?We wtyczce trenera dobrzezalutowałem kable a w wejściu do modułu zalutowałem je jak pan Przemek 'Japim' Jakubczak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewforum.php?f=17 a o Assanie tu http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=9335&start=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.