marek1707 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Skoro będzie to rzadko przestawiane, to może zarówno przyciski jak i diodki umieścić na płytce (jak w kontrolerze podwozia - wątek obok) i całość schować "pod maską" ? Na zewnątrz wyciągniesz tylko 2 (max. 4 bo planuję 4 wejścia ) LEDy sygnalizujące stan wykrycia stref na poszczególnych potencjometrach. Czy to byłoby OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Marku to pakujemy wszystko co możliwe na płytkę i do środka, nadajnika nie dziurawię bo będzie sygnalizacja dźwiękowa i jest ok. Ustawi się raz i będzie grało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zrobiłem coś, co chyba się nada. Działa fajnie, ma 4 wejścia, można niezależnie ustawiać położenie i szerokość każdej strefy i długość bipka, który zapiskuje krótko po wykryciu wejścia do strefy. Jak zwykle mam też pytania, które wyszły w praniu: 1. Czy jakoś sygnalizować wyjście ze strefy ? Patrząc w górę zapominamy gdzie który potencjometr stoi. Rozumiem, że położenie klap widać po zachowaniu modelu ale jeśli to nie będą klapy ? Gdyby zamiast samobipczącego cosia wstawić tej samej wielkości piezogłośniczek, to mógłbym piszczeć inaczej (wyżej albo niżej) przy wejściu i przy opuszczaniu strefy. 2. Co robić przy szybkim ruchu potencjometrem tzn. czy i jak sygnalizować przejście przez strefę i natychmiastowe z niej wyjście ? Czy ktoś w ogóle lata w te mrozy ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Tak jak dla mnie to najważniejsza jest sygnalizacja środkowego położenia potencjometru. W moim przypadku strefa będzie w bardzo wąskim zakresie, na konkretnym ząbku w którym jest środek. Myślę że zmiany jakie proponujesz w niczym nie będą przeszkadzać. Co do tego szybkiego przejścia i wyjścia ze strefy to nie wiem. Gdybym to widział, słyszał jak to w praktyce wygląda to może bym się wypowiedział. Jeśli chodzi o latanie to chęć jest wielka, tym bardziej, że Guppy świeżo zrobiony i gotowy do oblotu ale te mrozy dają się we znaki :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 No właśnie o tej sygnalizacji mówimy. Zbyszek, spróbuj się skupić. Ja mogę zrobić w dowolny sposób ale to Twój temat i Ty będziesz tego ustrojstwa używać. Nie chcę, by jakieś moje zmiany w czymkolwiek przeszkadzały a wręcz przeciwnie. Staram się wyobrazić sobie jak to będzie działało i sprawić, by działało najlepiej jak można. Jeśli będziesz obracał potencjometrem i nagle usłyszysz krótki pisk, to jesteś w strefie "zero" czy nie ? Bo jeśli zdążyłeś się zatrzymać, to jesteś. Jeśli nie zdążyłeś, to przejechałeś ząbek albo dwa dalej. Co teraz robisz, wracasz czy zostawiasz jak jest ? Jeśli trafiłeś w strefę, to wracając wychodzisz z niej nic o tym nie wiedząc i kręcisz bez sensu z złą stronę. Mając sygnalizację wyjścia wiesz, że jeśli usłyszysz dwa różne piski zaraz po sobie to znaczy, że przejechałeś i musisz cofnąć. Regulacja szerokości stref chyba jest ważna, bo każdy ma inne ząbki a niektórzy wcale Mogę zrobić tak wąską (np. 1/500) obrotu, że w życiu się tam nie wpasujesz a z kolei za szeroka pokryje dwa (albo więcej) ząbków. Powinna być uszyta na miarę. W czasie szybkiego obrotu może się zdażyć, że żaden wynik pomiaru nie będzie mieścił się w strefie. Jedne będą przed a następne już za. Mogę napisać algorytm, który będzie takie rzeczy wykrywał i piszczał (na wejście i wyjście) mimo, iż się "zagapił". To miałem na myśli pisząc o szybkich przejściach. To jak ma być z tym piszczeniem ? Ech, a może zrobię to wyłączalne ? Każdy sobie zrobi jak chce.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Marku, ja moge opisac jak to działa w mojej futabie . Pipek odzywa sie w momencie przejscia przez zero na ok 0,5 s . Mnie to wystarcza do okreslenia polozenia suwaka ktory czuje pod palcami . Co bys powiedział na gadaczke ? np. podłączam do potencjometru klap i slysze w glosniczku klapy wypuszczone , przełączam fazy lotu i slysze faza akro wlaczona itp. Idealnie jakby komunikaty mozna bylo nagrywac z PC . - A pipek zrobil bym tak : swich po ktorym przycisnieciu zapamietuje wartosc mierzonego napiecia , po zapamietaniu jak to napiecie sie pojawi zrobi pip . proste Ty to napiszesz :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Dokładnie o takie działanie mi chodzi jak napisał Marek_Spy o swojej futabie. Z tym swichem to chyba najprostszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 OK, macie rację, niech będzie prosto: dwa wejścia, dwa przyciski, jeden bipczak i zasilanie 5V. Żadnego ustawiania, programowania, diodek itp. Każde wejście ma swój przycisk. Naciśnięcie go zapamiętuje aktualne położenie potencjometru jako środek strefy. Piszczy ok. 0.5s w chwili wykrycia wejścia do strefy. Dam znać jak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam kolegów po bardzo długiej przerwie i odświeżam temat sygnalizatora. W końcu zebrałem się i zmontowałem układzik według Marka schematu na płytce testowej i działa to tak jak powinno. A więc w położeniu środkowym zapala się diodka i jest krótki sygnał dźwiękowy. Marku teraz pytanie do Ciebie, czy miałbyś ochotę zrobić to samo na procesorku tak jak napisałeś w ostatniej wiadomości? Jeżeli nie to będę próbował zrobić płytkę do tego co mam. Obawiam się trochę wielkości tej płytki bo części nie są smd, a jednak trochę ich jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.