remel Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam! Zamówiłem właśnie bardzo fajny modelik ( przynajmniej z wyglądu) Extra 260 mini by Fliton. Czekam na przesyłkę a was koledzy proszę o waszą opinię na temat modelu i marki. W polsce mało słychać o Fliton natomiast na zagranicznych forach ma dobrą opinię i tym się zasugerowałem. czekam na opinie Czy silnik Emax 2220/10 będzie ok do tego modelu, jakie serwa żeby było ok?
GOGO Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Modelik ładny firmy nie znam ale chyba kiszki nie robią. Silnik spokojnie wystarczy a serwa te http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8995&Product_Name=Turnigy_TG9_9g_/___1.6kg_/___0.12sec_Micro_Servo lub te spokojnie wystarczą http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10338&Product_Name=Turnigy_Micro_Servo_16g/2.7kg/.12sec_(DE_Warehouse) można je także kupić na Allegro. Pozdrawiam i czekam na relację z oblotu powodzenia(nie próbuj walczyć z ziemią,ona zawsze wygrywa :jupi: ) Aha,regulator kup sobie minimum 40A przyda sie na później.
remel Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2010 witam ponownie! Właśnie dzisiaj zawitał do mnie listonosz z moją Extrą Po wstępnych oględzinach samolot jest całkiem fajnie wykonany. Łączenia są dość schludnie ale bez oszczędności klejone. Wszystko pasuje idealnie. I wszystko proste. Jutro wkleję fotki :rotfl:
remel Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgodnie z obietnicą umieszczam fotki modelu. Narazie tyko złożony częściowo ale jak znajdę chwile czasu to pokażę go w pełnej okazałości. Na pierwszy rzut oka wszystko jest bardzo dobrze spasowane. Zobaczymy czy coś wyjdzie przy sklejaniu :roll:
Janusz P. Opublikowano 24 Stycznia 2010 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Co do modeli z Fliton-a to mam dobre zdanie bo przed laty, gdy lataliśmy na lotniskach modelarskich poza granicami naszego kraju, były dwie Extry z tej właśnie marki i malowanie identyczne tyle że o większej rozpiętości bo około 150 cm. napędzanych silnikiem żarowym 4-T 11 ccm. Własności lotne były znakomite jak i wykonanie.Gratuluję dobrego wyboru.
remel Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2010 Dzięki za gratulację! Właśnie sklejam i chciałbym zrobić to perfekcyjnie. Związku z tym mam pytanie czy jeśli statecznik poziomy względem skrzydeł ustawię z dokładnością do jednego milimetra to wystarczy czy ma być dokładniej. ustawiam narożnik statecznika do narożnika skrzydła z jednej i drugiej strony mam ok 1 mm różnicy. proszę o info dzięki
remel Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2010 Masz jakiś sprawdzony sposób bo ja mierząc taśmą rozwijaną która jest wysokiej jakości i nie gnie się to za każdym razem mam inny wynik. Ja ustawiam tak: Do narożników wite mam szpilki do nich nitki mierząc od szpilki do szpilki zawsze ustawię miarę inaczej i z tego wychodzą błędy. :cry:
radek872 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 W tych extrach filtona 150cm odpadał cały przód
blackriver Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Masz jakiś sprawdzony sposób bo ja mierząc taśmą rozwijaną która jest wysokiej jakości i nie gnie się to za każdym razem mam inny wynik. Ja ustawiam tak: Do narożników wite mam szpilki do nich nitki mierząc od szpilki do szpilki zawsze ustawię miarę inaczej i z tego wychodzą błędy. :cry: W jakimś markecie budowlanym kupiłem stalowy przymiar 100 cm, blacha dosyć gruba, ale jest trochę elastyczny - parę złotych. BTW elementy w miejscu mocujesz taśmą papierową, taką do maskowania przy malowaniu - nie będą się przesuwać.
remel Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2010 Dzięki za pomysł z przymiarem już sobie poradziłem jest ok. ( u mnie pomogła dodatkowa para rąk ) Odnośnie tego przodu na pewno to był Fliton? widziałem filmik extry w której przy starcie odpadł przód ale to była chińszczyzna. U mnie domek był w częściach do posklejania więc to zależy ode mnie czy odpadnie czy nie :ble:
remel Opublikowano 25 Września 2010 Autor Opublikowano 25 Września 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie!! Nie opisywałem dalej tej Extry bo to jest porażka!! Z 700g które miała ważyć wg fabryki mażyła 880 co zmusiło mnie do mocniejszego silnika i pakietu co w końcu dało 920g. Lata nieźle do puki jest moc w aku!! jak regiel odetnie to kaplica robi się z niej kamień i lądowanie nie możliwe. Dobrze że latam nad dużą trawą co sprawiło że model jest jeszcze cały poza uszkodzeniami podwozia. Mam pytanko . Kupiłem jakiś czas temu koło ogonowe coś takiego i nie mam pojęcia jak je zamontować . Czy to jest koło skrętne czy nie? Bardzo proszę o pomoc Mam nadzieje że nie macie mi za złe że odświeżam tak stary temat. :oops:
cyrax_ojz Opublikowano 25 Września 2010 Opublikowano 25 Września 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie!! Nie opisywałem dalej tej Extry bo to jest porażka!! Z 700g które miała ważyć wg fabryki mażyła 880 co zmusiło mnie do mocniejszego silnika i pakietu co w końcu dało 920g. Lata nieźle do puki jest moc w aku!! jak regiel odetnie to kaplica robi się z niej kamień i lądowanie nie możliwe. Dobrze że latam nad dużą trawą co sprawiło że model jest jeszcze cały poza uszkodzeniami podwozia. Mam pytanko . Kupiłem jakiś czas temu koło ogonowe coś takiego Obrazek i nie mam pojęcia jak je zamontować . Czy to jest koło skrętne czy nie? Bardzo proszę o pomoc Mam nadzieje że nie macie mi za złe że odświeżam tak stary temat. :oops: tu masz bardzo ładny obrazek jak to powinno wyglądać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.