remel Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 Witam! Zamówiłem właśnie bardzo fajny modelik ( przynajmniej z wyglądu) Extra 260 mini by Fliton. Czekam na przesyłkę a was koledzy proszę o waszą opinię na temat modelu i marki. W polsce mało słychać o Fliton natomiast na zagranicznych forach ma dobrą opinię i tym się zasugerowałem. czekam na opinie Czy silnik Emax 2220/10 będzie ok do tego modelu, jakie serwa żeby było ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOGO Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 Modelik ładny firmy nie znam ale chyba kiszki nie robią. Silnik spokojnie wystarczy a serwa te http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8995&Product_Name=Turnigy_TG9_9g_/___1.6kg_/___0.12sec_Micro_Servo lub te spokojnie wystarczą http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10338&Product_Name=Turnigy_Micro_Servo_16g/2.7kg/.12sec_(DE_Warehouse) można je także kupić na Allegro. Pozdrawiam i czekam na relację z oblotu powodzenia(nie próbuj walczyć z ziemią,ona zawsze wygrywa :jupi: ) Aha,regulator kup sobie minimum 40A przyda sie na później. Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted January 22, 2010 Author Share Posted January 22, 2010 witam ponownie! Właśnie dzisiaj zawitał do mnie listonosz z moją Extrą Po wstępnych oględzinach samolot jest całkiem fajnie wykonany. Łączenia są dość schludnie ale bez oszczędności klejone. Wszystko pasuje idealnie. I wszystko proste. Jutro wkleję fotki :rotfl: Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Zgodnie z obietnicą umieszczam fotki modelu. Narazie tyko złożony częściowo ale jak znajdę chwile czasu to pokażę go w pełnej okazałości. Na pierwszy rzut oka wszystko jest bardzo dobrze spasowane. Zobaczymy czy coś wyjdzie przy sklejaniu :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz P. Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Co do modeli z Fliton-a to mam dobre zdanie bo przed laty, gdy lataliśmy na lotniskach modelarskich poza granicami naszego kraju, były dwie Extry z tej właśnie marki i malowanie identyczne tyle że o większej rozpiętości bo około 150 cm. napędzanych silnikiem żarowym 4-T 11 ccm. Własności lotne były znakomite jak i wykonanie.Gratuluję dobrego wyboru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Dzięki za gratulację! Właśnie sklejam i chciałbym zrobić to perfekcyjnie. Związku z tym mam pytanie czy jeśli statecznik poziomy względem skrzydeł ustawię z dokładnością do jednego milimetra to wystarczy czy ma być dokładniej. ustawiam narożnik statecznika do narożnika skrzydła z jednej i drugiej strony mam ok 1 mm różnicy. proszę o info dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Dokładniej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Masz jakiś sprawdzony sposób bo ja mierząc taśmą rozwijaną która jest wysokiej jakości i nie gnie się to za każdym razem mam inny wynik. Ja ustawiam tak: Do narożników wite mam szpilki do nich nitki mierząc od szpilki do szpilki zawsze ustawię miarę inaczej i z tego wychodzą błędy. :cry: Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek872 Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 W tych extrach filtona 150cm odpadał cały przód Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Masz jakiś sprawdzony sposób bo ja mierząc taśmą rozwijaną która jest wysokiej jakości i nie gnie się to za każdym razem mam inny wynik. Ja ustawiam tak: Do narożników wite mam szpilki do nich nitki mierząc od szpilki do szpilki zawsze ustawię miarę inaczej i z tego wychodzą błędy. :cry: W jakimś markecie budowlanym kupiłem stalowy przymiar 100 cm, blacha dosyć gruba, ale jest trochę elastyczny - parę złotych. BTW elementy w miejscu mocujesz taśmą papierową, taką do maskowania przy malowaniu - nie będą się przesuwać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Dzięki za pomysł z przymiarem już sobie poradziłem jest ok. ( u mnie pomogła dodatkowa para rąk ) Odnośnie tego przodu na pewno to był Fliton? widziałem filmik extry w której przy starcie odpadł przód ale to była chińszczyzna. U mnie domek był w częściach do posklejania więc to zależy ode mnie czy odpadnie czy nie :ble: Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted September 25, 2010 Author Share Posted September 25, 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie!! Nie opisywałem dalej tej Extry bo to jest porażka!! Z 700g które miała ważyć wg fabryki mażyła 880 co zmusiło mnie do mocniejszego silnika i pakietu co w końcu dało 920g. Lata nieźle do puki jest moc w aku!! jak regiel odetnie to kaplica robi się z niej kamień i lądowanie nie możliwe. Dobrze że latam nad dużą trawą co sprawiło że model jest jeszcze cały poza uszkodzeniami podwozia. Mam pytanko . Kupiłem jakiś czas temu koło ogonowe coś takiego i nie mam pojęcia jak je zamontować . Czy to jest koło skrętne czy nie? Bardzo proszę o pomoc Mam nadzieje że nie macie mi za złe że odświeżam tak stary temat. :oops: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyrax_ojz Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie!! Nie opisywałem dalej tej Extry bo to jest porażka!! Z 700g które miała ważyć wg fabryki mażyła 880 co zmusiło mnie do mocniejszego silnika i pakietu co w końcu dało 920g. Lata nieźle do puki jest moc w aku!! jak regiel odetnie to kaplica robi się z niej kamień i lądowanie nie możliwe. Dobrze że latam nad dużą trawą co sprawiło że model jest jeszcze cały poza uszkodzeniami podwozia. Mam pytanko . Kupiłem jakiś czas temu koło ogonowe coś takiego Obrazek i nie mam pojęcia jak je zamontować . Czy to jest koło skrętne czy nie? Bardzo proszę o pomoc Mam nadzieje że nie macie mi za złe że odświeżam tak stary temat. :oops: tu masz bardzo ładny obrazek jak to powinno wyglądać Link to comment Share on other sites More sharing options...
remel Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 wielkie dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.