b0bek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witam! Mam takie pytanie: czy pakiet zrobiony z pojedynczych ogniw li-ion(są na allegro, wystarczy w zdalnie sterowanych wpisać akumulator i pierwsze pozycje) będzie mało zawodny? Nie mam teraz zbyt dużo pieniędzy, a potrzebny mi jest akumulator do depronowego trenerka górnopłata. Ma być pod regulator 15/18A, silnik emax cf2822 i 2 mikro serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Skąd będziesz wiedział jaki prąd można czerpać z tych ogniw? Od sprzedawcy? - to mało wiarygodne źródło więc takie zakupy to loteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0bek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 No właśnie nie będę wiedział, chyba, że eksperymentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Trzeba założyć, że z takich ogniw mozna pociągnąć ok 5A prądu. Pewnie da radę i 10A, ale wtedy szybciej je zajeździsz. Dotyczy to w szczególności ogniw od laptopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ot kombinator ! wejdz do modelarni to pogadamy i możemy sprawdzić ile pobiera prądu twój silnik i na jakim smigle . Adres modelarni znajdziesz na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b0bek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 A więc dane o poborze prądu przez mój silniczek: Prąd ciągły: 12A Prąd chwilowy: 16A (przez 60s) Śmigło: 10x5 RPM: 7100 Prąd: 14.5A Uzyskany ciąg: 710g Śmigło: 10x4,7 SF RPM: 6100 Prąd: 14.5A Uzyskany ciąg: 745g Aha i teraz mam śmigło 9" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Czyli pakiet dla ciebie musi dawać wiecej niż te chwilowe 16A tak by sie nie okazało że pakiet nie dał rady i spuchł . Idź do modelarni to instruktor, wszystko wytłumaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ogniwa z laptopowych Li-ion nie oddadzą więcej niż 8-9A i do tego waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Aha i teraz mam śmigło 9"No to będziesz miał prąd rzędu 10A, a uwzględniając to że ogniwa będą trochę "siadać", to jeszcze trochę mniej.Przy takim prądzie spodziewaj się że wytrzymają w dobrej kondycji kilka-kilkanaście ładowań. Nie wiemy jeszcze nic o modelu, ale jeśli do latania starczy mu pół gazu (czyli ok 5A), to sprawa wygląda znacznie lepiej. Ale z drugiej strony, jeśli model do startu będzie potrzebował pełnej mocy, to może się okazać że nawet nowe ogniwa tyle nie dadzą (za duży opór wewnętrzny). Spójrz na to też od innej strony: Gdyby się opłacało, więcej osób by w ten sposób zasilało swoje modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.