swistak86 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam! Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem mx-12. No i sie rozładował aku, ale nie ładowałem bo nie miałem adapterka Dzisiaj przyszedł kabelek no więc podłączam a moj raytronic c14 wyjeżdza z NO BATTERY. Myśle sobie że pewnie przez obwody w apce ładowarka sie gubi Ale w końcu wyjąłem pakiet. Naładowałem. Podłączam i ... nie działa. Nie jest chyba dziwne ze się wkurzyłem, bo nowa aparatura i nie chodzi ;p Ustawiając dziś mode, sprawdziłem bezpiecznik. No i wniosek jest taki ze umarł bezpiecznik (ten taki pod modułem ale chyba nie ma więcej.) To teraz mam pytanie czy jak sam się do biorę do bezpiecznika to nie spotka mnie nie miła utrata gwarancji? A jeśli nie to mogę prosić o jakieś parametry tego bezpiecznika? pozdrawiam, WoJtAk*
utopia Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 nt gwarancji sie nie wypowiem O ile mnie pamięć nie myli u mnie był 3A jednak głowy nie dam bo zmieniałem go ponad rok temu . Bezpiecznik jest opisany
Krzako Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Potwierdzam, jest to bezpiecznik 3A/250V. Też go wymieniałem jakiś czas temu i na wszelki wypadek schowałem go do szafy.
zzradek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 A swoją drogą przez gniazdo w aparaturze procesorową ładowarką i tak nie naładujesz. Bo się, jak to nazwałeś "zgubi".
MiQ27 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 JR-y często mają w obwodzie ładowania akumulatora diodę. "Głupiej" ładowarce niskoprądowej to nie przeszkadza, bo pcha te swoje 100mA na ślepo. A jak się diodę zmostkuje, to można ładować procesorową.
piejar Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Mam MX16s i ładuję Imaxem B6 przez oryginalne gniazdo bez problemu. Bezpieczniki generalnie można wymieniać samemu a chyba nawet należy to robić żeby nie angażować niepotrzebnie serwisu. Otwieranie aparatury też nie jest jakimś grzechem bo choćby mode trzeba zmienić, zresztą jest to nawet pokazane w manualu. Zobacz czy przypadkiem nie masz wyłącznika na ON. Aby ładować, nadajnik musi być wyłączony w przeciwnym przypadku ładowarka widzi przerwę. Co do diody to IMHO ona nie przeszkadza bo ona daje stały spadek rzędu 0,6 V a ładowarki do NiMH wykrywają "garb" na charakterystyce ładowania (delta peak) a samo napięcie nie ma aż takiego znaczenia w trybie auto. Dioda zaś jest pożyteczna jeżeli coś nam się omsknie na kabelkach :crazy: Edit: musze się pokajać. Chyba MX16s jest inna bo w manualu wyraźnie piszą, że nie ma zabezpieczenia przed odwrotnym połączeniem. O bezpieczniku też nie ma mowy.
swistak86 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2010 dzięki za pomoc, wymieniłem bezpiecznik. teraz już działa co do ładowania to kumpel mówił ze sharkiem ładował normalnie przez gniazdo w obudowie.
ozi27 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 co do ładowania to kumpel mówił ze sharkiem ładował normalnie przez gniazdo w obudowie. Tak ja robie i jest OK
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.