Skocz do zawartości

odwiecznie nurtujące mnie pytanie, czy mucha siada na sufit

Gość kotecek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciałem tu poruszyć odwiecznie nurtujące mnie pytanie: czy mucha ląduje na sufit półpętlą czy półbeczką, no i jak ona startuje z tego sufitu półbeczką czy pólpętlą, a może jeszcze inaczej ?

Opublikowano

Jakiś znajomy motylastego ponoć drążył ten temat.

OIDP mucha leci normalnie równolegle do sufitu (skrzydła na górze, nogi na dole), po czym wystawia nogę i łapie sufit, co powoduje zrobienie połówki salta i gwałtowne "przyziemienie" czy raczej "przysufitowanie".

Gwarancji nie daję, dawno rozmawialiśmy :D

Opublikowano

tyle do się sam domyślam, że ona wykonuje salta, ale w którą stronę ? na bok czy do przodu ? a jak startuje, rzuca się korkociągiem w przepaść i wyprowadza po pierwszej zwitce ?

w pytaniu chodzi mi o mechanikę lotu czy ona to robi: półpętlą czy półbeczką ?

Opublikowano

czyli jednak półpętlą ?

a poprzedni kolega stawiał raczej na półbeczkę

Opublikowano

Ile much tyle sposobów.Jedne lądują na lampie potem wspinają się po kabelku na sufit,jeszcze inne lądują na podłodze i spinają się po ścianie.Co bardziej sprytne wykonują zawis "na śmigle" po czym łapią się ściany i wchodzą na sufit. Prawdziwi wyjadacze wykonują lot plecowy i lądują prosto na suficie. Jak widać sposobów jest wiele wszystko zależy od umiejętności i fantazji danego osobnika :mrgreen:

Opublikowano

jakoś nie wierzę w ten ustalony lot plecowy ze zmianą zwrotu wektora siły nośnej skierowanego ku nóżkom muchy, co innego dynamiczne wykonanie półpętli ze stałym zwrotem siły nośnej skierowanym w kierunku plecków

widziałem w ZOO wydrę pływającą na plecach, ale to wynika z jej sposobu spożywania upolowanego pożywienia właśnie w czasie płynięcia na plecach co ułatwia jej niełykanie niepotrzebnej wody w czasie posiłku, w jakim celu mucha miałaby latać ustalonym lotem plecowym, tego jakoś nie potrafię sobie wymyślić ?

Opublikowano

MiQ27 ma racje, znalezione w internecie:

Mucha, jak wszystkie owady, lata grzbietem do góry, czyli nogami do dołu, musi zatem przed wylądowaniem na suficie odwrócić się o 180 stopni, nie tracąc przy tym stateczności. Ponieważ leci z dość dużą prędkością – około 30 km/h – na wykonanie tego manewru ma bardzo mało czasu. […]

Gdy mucha ma zamiar lądować, zbliża się do sufitu i unosi przednie nogi powyżej linii grzbietu. Każda z nich zakończona jest dwoma pazurkami, pod którymi znajdują się poduszeczkowate przylgi pokryte kleistą wydzieliną. Znalazłszy się odpowiednio blisko sufitu, zahacza o niego pazurkami, a moment później przywiera przylgami przednich nóg. Następnie pod wpływem siły bezwładności wykonuje zwrot i dotyka podłoża pozostałymi czterema nogami, siadając na nim zwrócona grzbietem do dołu, a głową w przeciwną stronę niż ta, z której nadleciała.

Opublikowano

MiQ27 ma racje, znalezione w internecie:

Mucha, jak wszystkie owady, lata grzbietem do góry, czyli nogami do dołu, musi zatem przed wylądowaniem na suficie odwrócić się o 180 stopni, nie tracąc przy tym stateczności. Ponieważ leci z dość dużą prędkością – około 30 km/h – na wykonanie tego manewru ma bardzo mało czasu. […]

Gdy mucha ma zamiar lądować, zbliża się do sufitu i unosi przednie nogi powyżej linii grzbietu. Każda z nich zakończona jest dwoma pazurkami, pod którymi znajdują się poduszeczkowate przylgi pokryte kleistą wydzieliną. Znalazłszy się odpowiednio blisko sufitu, zahacza o niego pazurkami, a moment później przywiera przylgami przednich nóg. Następnie pod wpływem siły bezwładności wykonuje zwrot i dotyka podłoża pozostałymi czterema nogami, siadając na nim zwrócona grzbietem do dołu, a głową w przeciwną stronę niż ta, z której nadleciała.

czyli jednak półpętli

a ja stawiałem na półbeczki

ps.

Musi lecieć na plecach żeby widzieć gdzie ląduje

tę metodę obserwacji celów naziemnych przed wykonaniem ataku opracowali piloci Izraelscy, nie wiedziałem że wszystkie muchy pochodzą z Izraela ...
Opublikowano

no ale dalej nie wiemy jak ona z tego sufitu startuje, korkociągiem ?

Opublikowano

ja z wrażenia po tym pierwszym, obejrzałem wszystkie odcinki i filmiki z tego cyklu, no coś wspaniałego

Opublikowano

i startowania półbeczką eskadry biedronek z pozycji postojowej nogami do góry na gałęzi

Opublikowano

Tym zagadnieniem zajmowali się juz nawet naukowcy,i z badań wynikło że mucha lecąc równolegle do sufitu,a dokładniej tuz pod nim wyciąga do przodu obydwie przednie nogi zahaczając nimi o sufit,co w rezultacie jest zbliżone do wykonania półpętli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.