Jatza Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Zbudowałem kadłub do motoszybowca o rozpiętości 2,3 m. Konstrukcja: balsa 3mm, listy podłużne 3x3mm, wręgi ze sklejki. Długość 115cm. Chcę to zalaminować z zewnątrz żeby dodatkowo wzmocnić. Jakiej tkaniny użyć i ile warstw? (myślałem o pojedynczej 25g/m2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Hmmm, żeby było w miarę mocne a jednocześnie lekkie to proponuje ok. 50-80g/m^2 na Epidian 53. P.S. Jedna warstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Jedna warstwa wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Tak. Ale pamiętaj aby tkaniną "wjechać" na ścianki kadłuba i trochę zmniejszyć kąt między pasmami tkaniny (do ok. 60-70*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Przy wewnetrzym wzmacnianiu balsowych kadlubow uzywam forniru klonowego 0.4mm,na dlugosci od noska do 3ciej wregi.Zlowylem kiedys skrzydla na pelnej wysokosci,kadlub wbil sie w naprawde twarda ziemie i tylko lekko accu wybily przod. :wink: Co do laminowania to z tego co wiem to najwieksza wytrzymalosc ma tkanina rozciagnieta do 45*,i lepiej dac wiecej warstw cienszej tkaniny :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Zlowylem kiedys skrzydla na pelnej wysokosci,kadlub wbil sie w naprawde twarda ziemie i tylko lekko accu wybily przod. :wink: widzialem to na wlasne oczy a co do twojego kadluba poprostu polakieruj go 2x AK20, nastepnie oklej go japonka, polakieruj znow ak20 a pozniej bezbarwnym i bedziesz mial kadlub cudo i do tego jeszcze dosc mocny i twardy:) a waga bedzie do tego zadowalajaca pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 AK20??? był kiedyś dawno taki klej (jakieś 20 lat temu) :shock: Czy to na pewno lepszy pomysł niż żywica + tkanina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 był kiedyś dawno taki klej (jakieś 20 lat temu Nadal mozna go dostac Wydaje mi sie ze zle zrozumiales Marcina.Chodzi o to ze balsowy kadlub jest zawsze mocniejszy po pokryciu i lakierowaniu. (przynajmniej ja to tak odebralem) Zywica ma wielka wade,a mianowice wsiaka w balse i balsa sie robi taka no poprostu krucha... :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Zywica ma wielka wade,a mianowice wsiaka w balse i balsa sie robi taka no poprostu krucha... Jak ją przeciągniesz Caponem 2 razy to nie wsiąka aż tak bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 ??? Jak ją przeciągniesz Caponem 2 razy to nie wsiąka aż tak bardzo Czy żywica chwyci ten kapon? :?: Zywica ma wielka wade,a mianowice wsiaka w balse i balsa sie robi taka no poprostu krucha Myślałem że jak trochę nasiąknie to będzie mocniejsze ? :? Panowie, więc która wersja: 1) kapon x2, tkanina (x ile???, jaka gruba???). 2) AK20 + japonka a może: 3) japonka + kapon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Do 3ciej wregi od wewnatrz fornir 0.4mm,i kadlub ojaponkowany (tak dla estetyki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Do 3ciej wregi od wewnatrz fornir 0.4mm,i kadlub ojaponkowany (tak dla estetyki) Krzysiek Kadłub jest już zbudowany - tak jak napisałem na poczatku, więc od wewnątrz nic już nie wsadzę (chyba że laminowanie) :? ???? co wobec tego proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 japonka+ak20 rozcienczony oczywiscie (stary ale jary, niewiem jak w innych miastach ale w krakowie mozna go dostac i niema problemow z dostaniem tego lakieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.