radek_lodz Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam, buduję swój pierwszy model shock'a. Jest to model F3P - Cirrus. Niestety w planach i na forum nie doczytałem się jaki jest wykłon silnika. Czy są jakieś ogólne zasady dotyczące wykłonu w tego typu modelach? Czym kleić wzmocnienia z prętów węglowych do depronu? (mam specjalny CA do depronu, ale mimo to trochę nadtapia materiał, robi się dość duża dziura i w sumie średnio się to trzyma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Przeważnie wszystkie kąty na zero . Tu masz obszerny anglojęzyczny wątek na temat modelu : http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=801509 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Kąty jak Bartosz wcześniej napisał przeważnie na zero. Co do kleju polecam ten jest świetny nie pozostawia białych nalotów po wyschnieciu szybko klei i trzyma. Nie polecam tego kelju totalna klapa nie wiem jak u innych ale ja jeden dostałem zastygnięty a drugi musiałem wyciskać kombinerkami potem zwątpielm u kolegow to samo a miejsce klejenia całe w białym dymku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Przeważnie wszystkie kąty na zero . Kąty jak Bartosz wcześniej napisał przeważnie na zero.W życiu! Kąty jak w każdym modelu - żeby zniwelować reakcję od śmigła. Model ma być neutralny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 W Yaku nie mam a dziś cały dzień latałem beż żadnych skłonów i wykłonów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Paweł R, nie tylko Ty tak latasz jak nie wszyscy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja stosuje zazwyczaj lekki wykłon w prawo. Oraz czasem w dół jeżeli chce zwiększyć szybkośc modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_lodz Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ok, dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie dotyczące serw w shock'ach. Jak je zamontować, żeby było lekko i pewnie. Ps. Latał ktoś tym Cirrusem. To dobry wybór jak na pierwszy model tego typu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Pooglądaj sobie foty z tego tematu http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=17752 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Serwa zamontuj jak najbliżej środka ciężkości. Serwa możesz przymocować np na CA lub taśmie dwustronnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Kąty na zero ......... we wszystkich shockach tak mam i jest baja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja też mam zazwyczaj na zero, ew. minimalnie w prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Nie ma co się sprzeczać , najlepiej to sprawdzić w praktyce. Możesz zaczepić sznurek w miejscu SC na kadłubie i powiesić na haku aby model mógł się swobodnie poruszać. Włączasz napięcie no i sprawdzasz jak się model zachowuje po dodaniu gazu, jeżeli przechyla sie na boki oznacza ze musisz zmienić skłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 A co ja się będę z końmi kopał... Niech profesjonaliści zrobią zrobią to za mnie: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3700 Nie ma co się sprzeczać , najlepiej to sprawdzić w praktyce.Jest o co! Jestem pewien swego zdania jako praktyk, więc go bronię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 ja w akrobatkah 3d typu halowka nie daje wyklonu i sklonu.. wszystko na zero ale w spalinkach juz daje lekki wyklon w prawo okolo1-1,5stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_lodz Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Dzięki za opinie. W sumie racja - jak będzie trzeba to podkładkami wyreguluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ładziu rzucił w sumie niepodważalnym argumentem... Ja rozumiem, że trzeba zrobić wychylenie w prawo, bo śmigło... ok Ale, jeżeli model ma być neutralny i na plecach i normalnie i na żylecie.... to po co wychylenie w dół ?? Mi to tak na logikę nie pasuje Mógłbyś to tak ładnie (po swojemu) wytłumaczyć ?? P.S Ja też miałem kąty 0, ale przy przewymiarowanym (dużo ok x2.5) silniku przy większym "gazie" skutki były opłakane :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Dzialeczka napisał/a: Nie ma co się sprzeczać , najlepiej to sprawdzić w praktyce. Jest o co! Jestem pewien swego zdania jako praktyk, więc go bronię. Musimy się sprzeczać? A nie lepiej dyskutować? Krzysiek Halicki! Boogie! Proszę wyrazić swoje zdanie! Oglądałem sobie zestaw Sultimate Pauzuolisa, i jak w pysk strzelił zero... Albo ja ślepy jestem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ale, jeżeli model ma być neutralny i na plecach i normalnie i na żylecie....Tak się nie da. Boogie!Ma. Oglądałem sobie zestaw Sultimate Pauzuolisa, i jak w pysk strzelił zero... Albo ja ślepy jestem...Nie. 1 czy 2° na fotce nie zobaczysz, vide moje modele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Nie. 1 czy 2° na fotce nie zobaczysz, vide moje modele... Nie na fotce go oglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.