Skocz do zawartości

Laminowanie, jak to robić

ppompka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dot. laminowania. Kupiłem dzisiaj tkaninę 25g/m? i żywice Epidian 53+utwardzacz TFF. Próbowałem wzmocnić połączenie miedzy depronem a wregą sklejkową, lecz tkanina przesączona żywicą najbardziej klei się do padzelka, potem do rękawiczek, a na końcu do sklejki i depronu. Jak zrobić tak żeby tkanina ładnie przylgnęła do depronu i sklejki(z tym jest najgorzej). Czy wogle ta żywica nadaje się jako tako do laminowania czy jest raczej jest do tego zbyt gęsta i nadaje się jedynie do klejenia? A i jeszcze jedno. Czym mozna umyć po żywicy pędzel, albo czym ją rozcieńczyć żeby łatwiej przesączać tkaninę?

Opublikowano

zacznij od zmiany żywicy na rzadką, coś typu L285. EP53 z TFF żeluje po 2 godzinach i nie nadaje się do laminowania, lecz do klejenia i robienia stosunkowo szybkich napraw.

depron i sklejka.. no niby da się to wzmocnić tkaniną, ale trzeba wszystko dobrze przykryć tkaniną. na połączeniach na 99% sie nie sprawdzi, bo sie po prostu oderwie od EPSu. :)

czyszczenie pędzla = 'rozpuch', wszystko co śmierdzi acetonem sie nada :D

Opublikowano

TFF stosują budowlańcy do szybkiego łatania posadzek które mogą nawet być wilgotno-mokre . gęsty , za gęsty do laminowania. bardziej nadaje si e do tego Z-1 o wstretnym zapachu mysich sików

Opublikowano

Żeluje po 2 godzinach?????????? :shock: Ja 2 godziny temu to zalaminowałem (do jednej strony jako tako się przykleiło) to już zaschło, a żżelowało tak żeby można było odciąć nożyczkami to już po 30 min. Ale do klejenia się nadaje?? A jeszcze jedno pytanie. Czy 140g L285 starczy do zalaminowania 2 m? tkaniny 80g/m?

Opublikowano

Kup w Havlu LH-160 z utwardzaczem H146 i będziesz zadowolony. Cena podobna do epidianu (zależy gdzie kupujesz) a komfort pracy 200x lepszy.

Opublikowano

Jagby co to zostane przy L285 (podobno bezapachowa) i wszyscy ją chwalą. Powtarzam pytanie bo edytowałem posta. Czy 140g L285 starczy do zalaminowania 2 m? tkaniny 80g/m??

Opublikowano

"Czym mozna umyć po żywicy pędzel, albo czym ją rozcieńczyć żeby łatwiej przesączać tkaninę?"

Najlepiej jednak nie uzywac acetonu i jego pochodnych poniewaz to paskudztwo żre styropian .

Do rozcieńczania i mycia pędzla zawsze używam denaturatu ,dużo lepszy efekt niz acetonu

Opublikowano

Dodam, że do rozcieńczania epidianu można dodać nie więcej denaturatu jak 10% objętości żywicy. Inaczej nie zdąży odparować przed utwardzeniem żywicy i laminat będzie kiepski.

Do dobrego przesączenia tkaniny potrzeba wagowo tyle żywicy co waży tkanina. W Twoim przypadku będzie to 160 g. Choć dobremu fachmanowi 140 g spokojnie też wystarczy.

Opublikowano

Masz 2 metry kw. tkaniny 80g/m czyli 160 gramow materialu . Do odpowiedniego laminowania potrzebujesz przynajmniej tyle samo żywicy,tak jak napisał wyżej MarekJ.

Pierwsza warstwa tkaniny zawsze wymaga troche więcej zywicy, następne przy epoksydzie ręcznym można liczyć jako 50/50 (waga materiału/waga żywicy?. Uwzględniając pierwszą warstwę oraz pędzel i to co zostanie w naczyniu (straty) to te 140 gramów nie wystarczy :(.

Ja startując z laminowaniem takiej ilości szkła do laminowania zabezpieczyłbym się w 250 gram żywicy. Lepiej wyrzucić 20 gram (plus to co zostanie w pędzlu i naczyniu) niż zniszczyć cały materiał.

Przyjmuje się przy epoksydzie że stosunek szkła do żywicy to 50/50 wagowo. Zmniejszanie zawartości żywicy w laminacie nie prowadzi do wzrostu wytrzymałosci laminatu szklanego.

50/50 to optymalna proporcja gotowego laminatu epoksydowego.

Opublikowano

Meteor ma rację praktyka koryguje teorię i takie są wyniki a poza tym najłatwiej dać troszkę więcej żywicy i wrzucić to pod próżnię a ta już ustali stosunek materiał/żywica i dodatkowo najlepiej przesączy materiał:)

Opublikowano

Witam.

Kup w Havlu LH-160 z utwardzaczem H146 i będziesz zadowolony. Cena podobna do epidianu (zależy gdzie kupujesz) a komfort pracy 200x lepszy.

Żywica LH160 jest tańszym odpowiednikiem L285.

Ale stosując do niej utwardzacz H147 trzeba ją wygrzewać w temperaturze ok. 50°C, a to jest niekiedy problem. Lepszym utwardzaczem jest H135 lub H136.

Żywica do laminowania LH 160 wraz z utwardzaczem H 147 stanowi dopuszczony do certyfikacji komplet lotniczy. Można ją również stosować w budowę łodzi i innych wyrobów. Stosując utwardzacz H 147 należy utwardzić wyrób w podwyższonej temperaturze, Najpierw w 30°C min 5-8 godzin, kolejno w 45-55°C min. 5-8 godzin.

Opublikowano

Czy ta LH160 i H135 też nie ma tego nieprzyjemniego zapachu bo podobno L285 jest bezwonna. I czy w takim układzie jak powyżej nie trzeba będzie wygrzewać niczego czyli w temp ok.20 stopni sie utwardzi normalne ??

Opublikowano

bo podobno L285 jest bezwonna. I czy w takim układzie jak powyżej nie trzeba będzie wygrzewać niczego czyli w temp ok.20 stopni sie utwardzi normalne ??

Witam,bezwonna jest napewno,sam takiej uzywam,temp. 20stopni bedzie OK.

Opublikowano

Ale stosując do niej utwardzacz H147

Mówiłem o H146 :)

Minimalna temeratura utwardzenia 25 °C zalecamy jendnak 30°C i więcej.

Wystarczy położyć gdzieś przy kaloryferze. U mnie czasami schnie to w temp. pokojowej i nie ma problemów.
Opublikowano

Wystarczy położyć gdzieś przy kaloryferze. U mnie czasami schnie to w temp. pokojowej i nie ma problemów.

A jak u kogoś nie trzeba odkręcać kaloryferów ? :lol: :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.