Gites Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Panowie... dziwna sprawa... Podłączyłem do kompa poprawnie 6-kanałowy nadajnik z HobbyKing (WinXP + PPJoy + T6sim). Skalibrowałem wirtualny joystick w XP (Panelu Sterowania -> Kontrolery Gier). Włączam FMSa, wchodzę w Sterowanie -> Pozostałe -> Joystick, kalibruję, przypisuję poprawne numery kanałów do funkcji modelu. Następnie klikam na Zasoby i widzę że słupki poprawnie reagują na wychylenia drążków w nadajniku. Włączam symulację a model w ogóle nie reaguje na drążki... kompletnie nic... Czy ktoś się spotkał z tym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibabebe Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 od strony symulatora jest problem. 1. zainstaluj ponownie symulator(mozliwe ze zainstalowales program, a podlaczyles aparature po zainstalowaniu) inaczej. mozliwe ze program w czasie instalacji szuka joysticka i go nie widzial 2. sprawdz opcje w symulatorze (klawiatura, mysz, joystick w XP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smuku Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 A sprawdziłeś czy masz włączony gaz? jak u siebie podłącze symulator i mam gaz na minimum (lub cut off) to wygląda to jakby symulator nie reagował. Upewnij się że masz gaz włączony i kliknij 'I' (start symulacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 A sprawdziłeś czy masz włączony gaz?Jaśniej proszę... chodzi o przesunięcie drążka obrotów silnika np. na środek czy może o jakąś opcję w programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smuku Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dokładnie, u mnie na FMS'ie jak się zapomnę i gaz mam na minimum na aparaturze (hobby king 6ch) to wtedy reakcji nie ma, muszę zwiększyć gaz i odpalić symulację na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 od strony symulatora jest problem. 1. zainstaluj ponownie symulator(mozliwe ze zainstalowales program, a podlaczyles aparature po zainstalowaniu) inaczej. mozliwe ze program w czasie instalacji szuka joysticka i go nie widzial 2. sprawdz opcje w symulatorze (klawiatura, mysz, joystick w XP) Ad1. FMS zainstalowany na nowo. W trakcie instalacji miałem podłączoną aparaturę - nic nie działa.Ad2. Przy sterowaniu z klawiatury model reaguje poprawnie. Czy ktoś mógłby podesłać mi swój plik konfiguracyjny dla T6config? Chodzi mi o konfigurację wgrywaną do aparatury przed włączeniem symulatora (bo chyba coś tam wgrywacie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibabebe Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 zobacz w panelu sterowania. "kontrolery gier" jezeli go tam nie ma, to dodaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gites Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 zobacz w panelu sterowania. "kontrolery gier" jezeli go tam nie ma, to dodajW tym sęk że jest. Tak jak napisałem na początku tego wątku, wszystko działa poza modelami w FMS. Powoli zaczyna brakować mi cierpliwości do gadziny!Czy ktoś mógłby mi podesłać screenshot swoich ustawień z PPJoy dla tej aparatury? Będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo83 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Witam Ja też mam problem z podłączeniem tej aparatury do symulatora. Wgrałem wszystkie sterowniki. T6config działa i mogę zmieniać ustawienia aparatury. Program T6sim reaguje na wychylenia drążków. Niestety FMS wcale nie widzi aparatury. Zainstalował PPJoya ale chyba jest coś nie tak w ustawieniach. Kiedy w konfiguracjach PPJoy wciskam Add... w portach mam do wyboru jedynie virtual joysticks i LPT1. Wydaje mi się że powinien być tam jeszcze COM5 pod którym działa aparatura w wyżej wymienionych programach.A może powinienem wybrać virtual joysticks? Macie może jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 A ja mam taki problem: system wykrywa nadajnik i mówi że jest poprawnie zainstalowany. Jednak w FMS nie można go skalibrować. Słupki podczas kalibracji mimo wychylania drążkami nie zmieniają swojej wartości. Program do konfiguracji nadajnika też jest głuchy na polecenia z nadajnika :| Edit: program konfiguracyjny już wykrywa nadajnik. Niestety FMS dalej nic nie widzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webster95 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Cześć a może wiecie czemu FMS nie wykrywa HC-4, zainstalowałem (z 2 instalek) wersję beta i nic dioda przy wtyczce do portu usb świeci się na czerwono smulator działa bo na klawiaturę reaguje ale gdy włączam sterowanie > pozostałe > Joystick > Manipulowanie /Kalibracja >klikam Kalibracja > i ruszam drążkami we wszystkie strony i nic się nie dzieje żaden słupek nawet nie drgnie :| może wiecie co zrobić żeby działało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinterr Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Ja miałem identyczne problemy jak opisane powyżej i też myślałem że mam nie wiadomo jak wielki problem a okazał się bardzo błahy. Po pierwsze MAPOWANIE!!!!!!!!! FMS odpalony aparatura podłączona i załączona. Kliknąłem STEROWANIE potem JOYSTICK następnie MAPOWANIE KALIBRACJA. Pojawiło się okienko gdzie należy urządzenie ZMAPOWAĆ - czyli przypisać odpowiednie kanały do odpowiedniego drążka - jeśli nie masz pewności to wpisz jak ci pasuje. W moim przypadku były 4 kanały więc wpisałem w pierwszych 4 rubrykach liczby kolejno 1 2 3 i 4. Następnie należy zaznaczyć pola INV lub EXP czyli jak ma reagować program na wychylenie drążka...... czyli dla przykładu pchając do przodu przy INV będzie zwiększać a przy EXP zmniejszać lub odwrotnie - jeśli teraz też nie wiesz to zaznacz jak chcesz - zaraz to poprawimy. I teraz wychylamy drążki obserwując zmieniające się wartości na słupkach po prawej stronie, w zależności od reakcji zmieniamy wpisane wcześniej numery kanałów dla wybranego i używanego przez siebie mode http://www.modelarz.one.pl/porady-modelarskie/teoria-rc/mode-1-czy-mode-2-co-wybrac/ oraz w razie konieczności zmieniamy INV EXP. I do dzieła - rozbijać wirtualne modele!!!!! Mam nadzieję że pomogłem, uważam FMS za naprawdę dobry program i bardzo go polecam - szkoda tylko, że wielu modelarzy zraża się do niego, bo mu nie działa z tak błahego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.