michcio88 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Wczoraj kolega próbował polatać swoim zefirkiem. Niestety jest on strasznie niestabilny. "Zwala" się raz na prawe skrzydło raz na lewe, ciężko go opanować. Czy zwiększenie wzniosu pomoże? Jaka może być inna przyczyna takiej niestabilności tego modelu (mój zefirek lata jak po sznurku, kolegi nie umiałem utrzymać 10 s w powietrzu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Wznios musi być 6-7 stopni na każdą stronę płata, bez tego źle będzie skręcał. Trzeba to sprawdzić, poprawić. Ew. źle ustawiony S.C. czy kąt płata. Najlepiej pokazać model bo nie wiemy o czym piszemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Przyczyn niestabilności może być wiele. Najbardziej podejrzana, to zła geometria płatowca - wynik niestarannej budowy i błedów montażowych. Druga częsta przyczyna, to złe wyważenie modelu. Wielu początkujących skupia się na ŚC w osi podłóżnej modelu, zapominając o poprzecznej. Nierówna masa skrzydeł i już. Trzecia przyczyna, bardzo prawdopodobna, to źle zamontowane wypoasażenie w kadłubie, które "lata" sobie swobodnie, zmieniając wyważenie modelu. Czwartą taką przyczyną, mogą być luzy w układzie sterowania - W rezultacie, stery żyją własnym życiem, nie zależnym od wychyleń serw. Lub w drugą stronę - stery się o coś blokują. I jeszcze parę innych przyczyn. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Ja bym obstawiał albo zły kąt zaklinowania skrzydła,albo zbyt tylni środek cięzkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.