Meloonik Opublikowano 11 Lutego 2010 Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam jak w temacie potrzebuję informacji na temat ładowania pakietów Nimh przez złącze do ładowania w nadajniku e-sky 0404 jaki tam jest zasilacz dodawany orginalnie ile ma Volt?
grabo Opublikowano 11 Lutego 2010 Opublikowano 11 Lutego 2010 Ładowanie akumulatorków w tym nadajniku jest dosyć ryzykowne, bo jedyny obwód zabezpieczający jaki posiada to dioda prostownicza, która chroni przed odwrotnym podłączeniem biegunów. Generalnie górne napięcie pojedynczego ogniwa Ni-MH to około 1,4V, więc teoretycznie zasilacz powinien mieć 8 x 1,4 + 0,7(spadek napięcia na diodzie) = 11,9V, jednak oprócz właściwego napięcia ważnym parametrem jest też prąd ładowania (0,1C)
madrian Opublikowano 11 Lutego 2010 Opublikowano 11 Lutego 2010 Dodany w zestawie zasilacz NIE SŁUŻY do ładowania akumulatorów w nadajniku. To zasilacz do ładowarki pakietów li-pol, od modelu. Ma odwrotną polaryzację, i próba ładowania akumulatorów w nadajniku, skończy się uszkodzeniem samego nadajnika. W Dziale "Warsztat" był niedawno projekt, jak samodzielnie wykonać niezbędną przejściówkę. Jednak nadal jest to znacznie gorsze rozwiązanie niż kupno 2 ładowarek za 30zł na 4 akusy AA, ponieważ to tylko zasilacz, a nie ładowarka i nie ma żadnych zabezpieczeń, czy regulacji prądu.
Meloonik Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Opublikowano 11 Lutego 2010 ja mam raytronic C12 tylko nie wiem jakie napięcie tam jest tzn czy nie ma jakis ukladow pokolei ale jak tylko dioda jest to mozna ladowac
meloow Opublikowano 11 Lutego 2010 Opublikowano 11 Lutego 2010 Meloonik pewnie i tak nic nie nie zrozumiał co wy napisaliście EDIT. Kup sobie koszyczek na 8 aku i ładuj poza Tx'em
Meloonik Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Opublikowano 11 Lutego 2010 zrozumiałem tępy nie jestem jescze aż tak meloow
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.