adrian06adik Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Dowiadując się o konkursie zacząłem rysować plany, lecz to mi nie wychodziło :evil: Zacząłem szukać czegoś w sieci... Znalazłem (na pfmrc.eu) LazyBee: Moje wyposażenie to: •Silnik: TowerPro 2410-21T •Regulator: EMAX 18 A •Pakiet: ENERGY POWER 1,3Ah (Li-Po - 11,1V) •Serwa: E-Sky EK2 0508 8g(x2) Samolot będzie 3-kanałowy - bez lotek. Chcę na nim potrenować moje (prawie) duże umielętności lotnicze :lol2: Na razie czekam na części ze sklepu i zabieram się do budowy. Cały proces budowy podzielę na 4 części: :!: Budowa kadłuba :!: Budowa skrzydeł i stateczników :!: "Zamknięcie" całości :!: Oblot - zdjęcia, może filmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 To zaczynam relację z budowy START Część 1. Budowa kadłuba Dziś pierwszy dzień. Wydrukowałem plany (i wyciąłem szablony), po czym wyciąłem boki kadłuba (depron 4 mm, gładki): Wyciąłem listwę (balsa, 8x5) na wręgi: Na wręgi pociąłem odpowiedniej długości listewki i skleiłem (klejem CA) według planów (wręgi: T1, T2, T3): Gdy wręgi były gotowe przykleiłem je do jednaj strony kadłuba: Wtedy z listewki (balsa, 8x8) zrobiłem wzmocnienie podwozia. Wywierciłem otwór, po czym wsadziłem do środka zewnętrzną (pomarańczową) rurkę bowdenu i całość przykleiłem do wręgi T1 (tej z przodu) i kadłuba: Gdy to było gotowe przykleiłem 2-gą część kadłuba (również na CA): Tak to wygląda w dniu dzisiejszym: Ostateczne wymiary modelu podam na koniec budowy przy części "oblot", gdyż proces budowy jest nadzwyczaj zaskakujący i nieprzewidywalny ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Dziś wziąłem się za półkę na serwa, tył kadłuba i stateczniki. Wyciąłem płytkę z balsy 3mm i nakleiłem od spodu (wzmocnienie) płytkę depronu 4mm. Serwa specjalnie umieściłem "krzywo" wobec siebie, aby łatwiej zamocować bowdeny: Potem wyciąłem płytkę z tego samego depronu na tył i wkleiłem na górę kadłuba (za miejscem na skrzydła): Część 2. Budowa stateczników (i kontynuacja części 1) W międzyczasie wyciąłem szablon statecznika pionowego i poziomego, potem wziąłem się za same stateczniki, zauważając że cięcie w depronie nie jest jednak takie trudne :jupi: jakie było na początku ;D Poniżej widać historię powstawania i (prawie) gotowe stateczniki - jednak muszę jeszcze wkleić zawiasy w sterze wysokości (zabrakło mi czasu): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Dziś moja praca trwałą 2,5 godziny Część 3. "Zamykanie" modelu Zamontowałem bowdeny i zrobiłem na nie osłonki. Potem wyciąłem listewkę balsową, zaokrągliłem i wyciąłem w depronowym stateczniku otwór, gdzie wkleiłem listewkę na CA. Chciałem zredukować do minimum zbędną masę ogona. Następnie wyciąłem otwory żyletką i wkleiłem zawiasy (również na CA). Tak to wygląda (jeszcze tylko stateczniki nie wklejone ) ostatecznie (po 1 godzinie pracy i 1,5 godzinie gadania na modelarni o sprawach szkolnych i tym podobnych z użytkownikiem Krystian_RC :mrgreen: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Minęło trochę czasu od ostatniego posty, ale o modelu nie zapomniałem Najpierw "przypasowałem' model do kartki i odrysowałem dół kadłuba, po czym poprawiłem szablon i wg niego wyciąłem dół z depronu. Wkleiłem oczywiście na CA. Potem naciąłem tył kadłuba i wkleiłem rurkę od bowdenu. Wsadziłem w nią drugą (wewnętrzną) rurkę i drut, po czym odpowiednio wygiąłem go na tylne kółko. Od strony zgięcia wkleiłem podkładkę z depronu (wszystko oczywiście na CA). Po tych zabiegach wkleiłem dźwigienki do sterów i same stery. Dźwigienki zostały wykonane z obustronnego orczyka do serw TP 9-gramowych - przełamałem po dwóch stronach otworu na śrubkę ;D Zapomniałem napisać: wkleiłem jeszcze część mocowania na silnik: Jak widać na zdjęciu wziąłem się za koła przednie: Koła zamocowałem według tego schematu: Na dziś kończę, wesołych świąt itp. Dalsza część budowy dopiero 7-go, post trochę później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Kolejny dzień prac nad modelem: najpierw wyciąłem szablony na profile, wyciąłem same profile, po czym wycinając wg planów płytę depronu, przykleiłem je na CA do dolnej części płata. Potem na klej polimerowy - ze względu na dłuższy czas schnięcia, na CA bym nie zdążył - przykleiłem 2-gą część płata - górną - i obkleiłem taśmami, po czym przycisnąłem liniałem i różnościami, które miałep pod ręką Centropłat trochę poschnie, więc wziąłem się za owiewki - dodatkowo; nie są uwzględnione w planach. Wyciąłem szablon i płytki depronowe sklejając 2 razy po 4 i 2 razy po 2 ("na kanapkę") To też trochę poschnie i dalsza część w następnym poście - zapewne zacznę od skrzydeł - zrobię uszy i skleję wszystko "do kupy" (bo kupy nikt nie tyka :rotfl: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Oto następny dzień prac nad modelem. Dzisiaj wyciąłem 2 profile i uszy, które potem wygiąłem lekko, aby żeberka się lepiej przykleiły. Potem wziąłem się za owiewki, gdyż "uszu" miałem dosyć - problemy z klejeniem - CA zaczął żreć żeberko z zielonego depronu ;D więc użyłem jasno-zielonego ;D W tle widać lekko zżarte zielone żeberko ;D Wyciąłem w grubszej części miejsce na koło, oszlifowałem i przykleiłem 2-gą część - cieńszą. Ogólnie model aktualnie wygląda tak (owiewki nieprzyklejone): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dziś kolejny dzień mozolnej - czasem owocnej, czasem nie :mrgreen: - pracy. Wydawałoby się, że zrobiłem bardzo mało, lecz nie wszystko szło tak łatwo. Ale zacznę od początku: "Wpierwej" przykleiłem 2-gą część do mocowania silnika - wyszła 2-warstwowa kanapka - z zielonego depronu naturalnie. Na to, jak wyżej, poszła "według prawa kanapki" trzecia część mocowania - tym razem żółta jak reszta modelu, z powodu, że CA brzydzi się żółtym depronem i ma go ogólnie w :ass: , a zielony wręcz pochłania ;D Ze sklejki 3mm wyciąłem właściwe mocowanie Przykręciłem do niego silnik i wziąłem się za lutowanie - cuż to była za ekscytująco - iskrząca (dosłownie) zabawa. Najpierw - jestem hardkorem - wziąłem się za pakiety. Miałem przylutować wtyczkę "T". Zaczęło się od tego, że przez przypadek - z przejęcia - przylutowałem banany, co nie obeszło się bez "iskier zwarciowych" :rotfl: Po wylutowaniu ich wziąłem "T" w szczypce i przylutowałem 1-szy kabelek. Dalej trzymając w szczypcach - BŁĄD :!: - przyłożyłem 2-gi kabelek. Ale były fajerwerki - aż się wtyczka zaczerniła :!: Stwierdziłem, że to nie na moje nerwy i z pakietem pomógł mi instruktor :oops: Ja za to wziąłem się za regulator i silnik, gdzie lutowanie poszło jak po maśle. Podsumowując, nie umiem lutować wtyczek w pakietach :oops: , ale z "nienawoltażowaną" elektroniką sobie radzę :jupi: na 4+ :!: Do końca konkursu pozostały mi tylko 2 zajęcia, więc trzymajcie kciuki :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ostatni dzień konkursu, zaraz jadę na oblot, ale wcześniej dalsza relacja: Zacząłem w końcu "kryć" silnik. Wkleiłem 2 wręgi i metodą "klepkową" znaną z pełnokadłubowych balsiaków okryłem silnik. Wygląda to mniej więcej tak A wręgi wkleiłem w tych miejscach i w ten sposób poprowadziłem kable Z patyka bambusowego zrobiłem mocowanie do skrzydeł (na gumę): Patyk jest przyklejony do wręgi, jednoczęściowy. Na skrzydła wkleiłem wzmocnienia ze sklejki 1mm Wyciąłem przednią szybę (też depron) i ze sklejki 1mm zrobiłem "konstrukcję" kabiny Z drugiego patyka zrobiłem mocowanie z przodu Potem zrobiłem "ogranicznik" z balsy i wkleiłem nad kabinkę, żeby skrzydło "siedziało" w miejscu. Wziąłem się za malowanie Jak już pisałem idę zaraz na oblot - życzcie mi powodzenia :!: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 mam nadzieje, że dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Część 4. Oblot Z oblotami zdążyłem w ostatniej chwili. Jeszcze mała wstawka: Masa: 280 g Rozpiętość skrzydeł: 670 mm Cięciwa (l): 193 mm Długość kadłuba: 579 mmA teraz filmik:http-~~-//www.youtube.com/watch?v=bvrGoKuAQ3A Link do kanału Start, model leci... I te rozbrajające komentarze kolegi Krystian_RC! To jest coś! Gładkie lądowanie... Jest ok! Zerwał się wiatr... Na chwilę przestało... Rzucam model w górę... Leci... Znowu wiatr... Lecąc, stoję w miejscu... Popuszczam gaz, żeby LB nie uciekł... Model w dół korkociągiem... Próbując wyrównać, przeciągam... Korkociąg... Gazuję i próbuję wyrównać lot... To nic nie daje... Model spada... [*] Na szczęście uszkodzenia nie były ogromne i postaram się je naprawić :mrgreen: zmieniając konstrukcję dzioba i jego ogólny kształt :mrgreen: Tak więc oficjalnie, wszem i wobec oznajmiam, że dokonało się: spełniając wymagania konkursu zbudowałem i oblatałem model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Gratulacje. Wiesz, brawo za szczerość i wstawienie filmu z crashu Kto lata depromiakiem 280g z taki wiatr ?? Hehe, wiem jak to kupi --> mój temat o Quicku xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Bo trzeba było od razu zrobić wzmocnienia dzioba z listew sosnowych... ale gratuluję oblotu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian_RC Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Szczerze mówiąc zdziwiłem się że to wogóle wzniosło się w powietrze. Szkoda troche że model rozbity ale latał bardzo dobrze. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki :!: Planuję teraz zrobić dziób z EPP, żeby był wytrzymalszy. Po upadku na szczęście z resztą modelu i elektroniką nic się nie stało :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 EPP nie EPP dorzuć wzmocnienia albo balsowe albo z listew sosnowych... Tak dla pewności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 To na pewno P.S. - na oblocie wiało jak diabli, mogłem więc poczekać chwilkę do 19-ej i wtedy zrobiłbym może nawet ze 3 loty! Model ogólnie jest dość zwinny, delikatny na ruchy drągiem, szczególnie kierunkiem - duża powierzchnia steru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Model naprawiony po tym jak ziemia w niego uderzyła: "Leciał spokojnie, jak gdyby nigdy nic, a tu nagle się ziemia pojawiła i go walnęła w dziób"Tak właśnie... :lol2: Muszę jeszcze go wyważyć , naładować pakiet (będzie trochę cięższy, bo 1300 mAh - wcześniej 620 :devil: ) i SRUdo góry :!: Oprócz pakietu zmieniłem regulator na 18 A Emaxa (miał być do ESy, ale trudno) Zdjęcia będą jutro - L.B. został na modelarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 A oto zdjęcia (z drobnym opóźnieniem, no ale cóż): To chyba tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kołpak na smigiełko pierwsza klasa mam wrażenie że odpadnie pierwszy, Dlaczego okienka tylko po jednej stronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.