baxter12 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Dziś zadał mi to pytanie ktoś na PW, a ponieważ nie wiem, przekazuje dalej. Mógłby ktoś z bardziej doświadczonych kolegów? Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 UBEC - jest to układ który zmniejsza napięcie do napięcia około 5V-6V (np. 3A) z napięcia np. Pakietu Li-pol 3s. Wykorzystuje się go do zasilania odbiorników. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3735&Product_Name=HXT_UBEC_5/6v_output,_5.5~23v_Input BEC Jest to wbudowany układ w regulator, dzięki nie mu nie potrzeba drugiego pakietu do zasilania odbiornika, ponieważ prąd pobiera z pakietu do silnika, oczywiście pakiet też napędza silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 BEC - ( Battery Elimination Circuits ) Układ elektroniczny znajdujący się w większości regulatorów napięcia, ma na celu zapewnić nie zakłócony proces zasilania odbiornika oraz serwomechanizmu. Zasilanie przekazywane jest tą samą wiązką co komunikaty z odbiornika do regulatora, jest to kabelek trzy żyłowy wpinany w drugie gniazdo odbiornika. Dla regulatorów nie wyposażonych w wewnętrzny układ, takich jak Tamiya TEU-101BK zalecane jest wyposażenie elektroniki w prosty zewnętrzny BEC o ile wymaga tego odbiornik. Ma to zabezpieczyć odbiornik przed spaleniem, gdyż większość działa przy napięciu 5-6V i efekt może być przykry gdy dostarczymy napięcie nominalne 7,2 V. Napięcie ma również wpływ na szybkość i sprawność działania serwomechanizmu, choć w modelarstwie kołowym nie odgrywa tak ważnej roli jak w lotniczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Domyślam się że nie pytasz "co to jest" a jaka jest różnica pomiędzy jednym a drugim Napiszę jedynie że określenia BEC stosuje się wobec układów liniowych, a UBEC wobec układów z przetwornicą. Niezależnie czy jest to układ zintegrowany z regulatorem czy nie. To tyle co sam zauważyłem :faja: chodź czy to rzeczywiście reguła? - także czekam na potwierdzenie lub uświadomienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Ludzie ! SZUKAJ !!!! > http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13141 temat przyklejony ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Nie podnoś głosu z łaski swojej boś sam zadawał jeszcze lepsze pytania i jakoś Ci pomogliśmy i nikt na Ciebie nie krzyczał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Marcin 133 Doskonale to tłumaczysz. Układy BEC pracują liniowo i nie wytwarzają zakłóceń po stronie wielkiej częstotliwości ( nie zakłócają odbiorników ) ale mają mniejszą wydajność prądową . Układy UBEC – przetwornice impulsowe – mają większą wydajność prądową ale w czasie pracy generują szerokie widmo częstotliwości harmonicznych. Harmoniczne powodują zakłócenia w paśmie 35 MHz dla tańszych odbiorników z pojedynczą przemianą i źle zabezpieczonych od strony zasilania. Początkujący RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Dziękuje, mam nadzieje że pytający mnie kolega przeczytał. Kto pomógł, klikam pomógł Pawłowi dziekuje za głos rozsądku, Melonika też przywołam do porządku, Kolega DZiałeczka i Kuba nie na temat, ale dziękuje. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.