Cimek Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Przeszukałem forum ,ale nie znalazłem. Chciałbym zrobić układzik który za pomocą wolnego kanału mógłbym odpalić Rakiete, lub jakąś bombę dymiącą, w sklepie obok jeszcze znajomy ma małe rakiety z sylwestra ,nadały by się idealnie, z saletrą i różnymi mieszankami mialem styczność i potrafie dużo zrobić. Lutownica nie jest mi obca, lecz byłby to pierwszy układzik który chciałbym wykonać samemu bez niczyjeś pomocy.(człowiek się uczy czyż nie?) Sklepy z elektroniką mam pod "dzióbkiem" więc o części nie ma problemu.Patent na "zwijkę" która odpalalaby ladunek mam już za sobą. Dwie prośby: 1.Czy płytkę drukowaną można nabyć w sklepie elektronicznym. 2.Czy Napięcie z odbiornika wystarczy by odpalić ładunek? Pozdrawiam Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Kiedyś zrobiłem takie coś. Gdzieś wcześniej w tamtym wątku jest schemat i płytka. Lekko przerobiony (raczej przeprogramowany) mrugacz do diodek LED potrafił odpalać 4 rakiety, kolejnymi impulsami jednego przycisku w nadajniku. Może się nada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Jeden z kolegów forum , zrobił takie "coś" w swoim modelu szybowca pelikana . Jak znajde ten temat to podeśle link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Marku dziekuję za fatygę , Chodziło by mi bardziej o odpalanie Jednej rakiety, bez żadnych LED etc. Jestem Laikiem i po prostu chce zbudować najprostszy układ , tutaj jest trochę tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 http://www.saumodelarnia.fora.pl/szybowce,18/mozna-zrobic-szybowiec-rc-z-rakietami,505.html oto link . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 No, no dzialeczka, tylko żadnych informacji na temat Schematu mechanizmu do odpalania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Napiszę do użytkownika wiadomość prywatną. Spróbuje zdobyć więcej info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Nie rozumiem, mój układzik odpalający rakiety nie ma żadnych diodek :? Po prostu kawałek procesora i cztery wyjścia. Myślałem, że skoro lutownica nie jest Ci obca, to zrobisz sobie "takie coś" z jednym wyjściem zamiast czterech i będzie OK. W takim razie co znaczy, że "chciałbyś wykonanać samemu" ? Jeśli oczekujesz schematu, to spróbuj sobie narysować wyłącznik RC - do kupienia gotowy w każdym sklepie modelarskim (pewnie ze 30zł), jego wejście podłącz do wolnego kanału odbiornika a z wyjścia steruj żarnikiem odpalającym ładunek. Koniec schematu. Pytasz, czy napięcie odbiornika wystarczy. Tak, napięcie wystarczy. Lepsze pytanie brzmi: czy wystarczy prądu. To już zależy od tego z czego i jak wykonasz żarnik (no i czym zasilasz odbiornik ale to, mam nadzieję już przemyślałeś). Jeżeli będzie to np. ostrożnie stłuczona żaróweczka np. 4V/300mA zanurzona w mieszance , będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Tak wymyśliłem na poczekaniu ale nie jestem pewien czy to będzie dobrze się sprawowało. będziesz potrzebował stare serwo a w zasadzie dobrą płytkę serwa. odlutowywujesz silniczek a w jego miejsce lutujesz kabli jaka chcesz mieć długość, a na końcach kabli montujesz żarówkę choinkową ale przed tym stłucz ją. tak aby nie zniszczyć druciku. i ten drucik wkładasz do materiału Np saletrę. i potem zerujesz na zero żeby nie było przepływu prądu. EDIT: marek1707 był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Adam "pomógl" stare 9g serwo i to naprawde dziala! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 możesz również dać drucik oporowy zamiast zarowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.