Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Witam wszystkich! Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem ASW 28 To może nie jest szczyt marzeń ale jak na kogoś takiego jak ja wystarczy... Od kolegi pożyczyłem sprzęt do trenowania (na PC) no i po 2 dniach treningu < 2 godziny > "byłem" gotów na pierwsze loty Dziś choć pogoda marna, brak miejsca do twardego lądowania bo wszędzie zwały zamarzniętego śniegu wyruszyłem na pierwsze loty... Na początek było mi ciężko - tak stanąć i rzucić model przed siebie ale jakoś to wyszło... Ten model jest dość lekki i mimo moich wzmocnień (taśma z włóknem szklanym), wiatr robił z nim co chciał... No właśnie - w czasie moich lotów wiał średni wiatr 5 km/h w porywach do 10km/h... To chyba sporo bo jak wywindowałem model trochę wyżej to pomimo ciągłego gazu na maxa był trochę nie sterowny... Loty były dwa: - w pierwszym to się modliłem aby tylko sprowadzić go na ziemę bo chwila nieuwagi no poleciał z wiatrem (gaz cały czas na maxa) dość daleko i prawie go widać nie było (zniknął za drzewami gdzieś 400 m ode mnie )... Ale jakoś szczęśliwie udało mi się go podnieść na tyle, że coś tam widziałem (lekka mgła była) no i powoli przybliżałem go do siebie... Gdy już doleciał do mnie to spróbowałem wylądować no i chyba przez wiatr trochę za mocno skręcił i przywalił w choinkę (2 mery wysokości)... - potem wybrałem nieco inne miejsce (mniej drzew) no i puściłem go w inną stronę aby nie poleciał znowu z wiatrem... Nawet dobrze mi szło bo wylatałem całą baterię (jest dość słaba 1100mah 2s). Trwało to może 10 minut i po zauważeniu spadku prędkości śmigła starałem się go posadzić na ziemi... to by było wspaniałe, udane lądowanie gdyby nie fakt iż miałem do dyspozycji teren 30x30 m2 na którym w skrajnych miejscach rosły małe krzaczki (1,5 m wysokości) no i zahaczył o właśnie takie krzaczki... Ale lądowanie do czasu zahaczenia wyglądało prawidłowo... Więc mam nadzieję, że dam sobie radę z lądowaniem w późniejszym czasie... Teraz ładuje mi się bateria (jak ktoś już tuningował ten model niech da znać jaką baterię kupić by latał trochę dłużej - choć wiem, że to wina ciągłego gazowania ale inaczej się nie dało przy tych podmuchach wiatru i mojemu pilotażowi), jak się skończy ładować, podjadę na jakąś większą polanę i spróbuję go wywindować do góry bo dotychczas to nie udało mi się polecieć za wysoko... A oto mój samolocik no i WZMOCNIENIA jakie mu zafundowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radson68 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Witam!!! No właśnie - w czasie moich lotów wiał średni wiatr 5 km/s w porywach do 10km/s...Niesamowity Wiatr :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 już koryguje - chodzi o km/h a nie na s oczywiscie no i przy modelu który waży pół kilo to ma znaczenie taki wiaterek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radson68 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Lepiej napisz coś więcej o sobie, zanim jakaś zielona władza tu zajrzy. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 No pracuję jako fotograf www.fotograf-slub.pl www.fotoGRA.pl To tyle - bardzo bym chciał kręcić filmiki w dobrej jakości kamerką zamontowaną na modelu... Na razie uczę się latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Tyle wiemy, a nie wiemy jak masz na imię Witaj na forum. Widać że cię wciągnęło :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 O kurcze sorki!!! Michał na mnie wołają mam 29 latek no i jakoś tak "młodo" w głowie bo moi znajomi jakoś na mnie krzywo patrzą, że ja się w takie coś chce bawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Chciałem coś napisać w temacie http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=22332&postdays=0&postorder=asc&start=15 ale nie mogę... Co zrobić by móc w pełni korzystać z forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Rejestracja jest potwierdzeniem zapoznania się z regulaminem i jednocześnie potwierdzeniem jego akceptacji. Aby uzyskać pełny dostęp do forum należy odwiedzić powitalnie i przywitać się. Jeżeli wszystko będzie ok dostęp uzyskasz do 24h. - poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fotograf Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Paweł R, dzięki UPSSS wyszło, jak dokładnie czytałem regulamin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.