Skocz do zawartości

Problem informatyczny dotyczący usuwania plików po sieci

-==PEGAZ==-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taką zagwozdkę. Mam niewielką sieć, gdzie użytkownicy korzystają z serwera plików postawionym na zwykłym XP Pro. Czy znacie jakiś sposób, bądź zewnętrze oprogramowanie pozwalające na usuwanie plików po sieci do kosza ? A może jest jakiś inny sposób ?

Gość Anonymous
Opublikowano

Hehehehe... chyba źle określiłem problem. Pliki usuwane z udostępnionych katalogów trafiają od razu w kosmos, zamiast do kosza. A mnie właśnie zależy na tym, by te pliki nie były usuwane na stałe, bez możliwości późniejszego przywrócenia. Kopie zapasowe tak czy inaczej się robią, więc nie ma problemu z przywróceniem, ale ja tam sporadycznie bywam.

Opublikowano

Nie znam się na Win ale mógłbyś zainstalować sobie sambę na jakimś unixie lub freebsd czy linux'ie. System plików , katalogi sobie zmapujesz na dyski. Może jest też samba na Win ale wątpię.

Możesz tam zdefiniować udział kosza i określić przy okazji wykluczenia plików np możesz wybrać żeby pliki z wybranym rozszerzeniem nie trafiały do kosza itd ..

To jest ten inny sposób ... :wink:

Opublikowano

Też już się nad linuxem zastanawiałem... Niestety właściciele nie są przekonani do linuxa i raczej ich ciężko do niego będzie przekonać. Dlatego szukam na razie czegoś pod windę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.