Skocz do zawartości

JIF.65 - krótka foto relacja z budowy .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W listopadzie rozpoczełem budowę jachtu RC klasy RG.65 o nazwie JIF.65 . Tak jak nazwa wskazuje maił on mieć 65cm dł. a ja go wydłużyłem o 3 cm wyostrzając dziób. Wręgi są z balsy 3mm a poszycie z 2mm . Konstrukcja Balsowa + gdzieniegdzie listewki sosnowe.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po kilku dniach wkleiłem "wyposażenie" do środka .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I pomalowałem wnętrze .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mocowanie na masz zrobiłem tak :

Dołączona grafika

Po lekkim wyszlifowaniu pomalowałem dwoma warstwami białej emalii , jako podkład .

Dołączona grafika

Zamówiłem bebechy :

Dołączona grafika

-Odbiornik E-sky 6 kanałów

- Kwarce od Hiteca , kanał 68

- Koszyczek 4xAA , 4x akumulatorki GP 2700

- 2x serwa Tower Pro 5010

I pomalowałem kadłub szprejem uniwersalnym .

Dołączona grafika

Wmontowałem elektronikę , której w efekcie końcowym zmienię położenie , gdyż w takim układzie był słaby dostęp .

I teraz jestem na końcowym etapie , pozostało odlać 460 gramowy balast i uszyć żagle .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam taki sam kadłub ale w stanie identycznym jak na pierwszym zdjęciu i teraz pytanie robić czy nie? :roll:

Opublikowano

Ja z modelarstwem dopiero zaczynam , i to jest jeden z moich pierwszych 3 modeli (2 żaglówki (w tym jeden TITANIC , i szybowiec , który buduje teraz)) i laminatu jeszcze nie wynalazłem :lol: Ale przy następnym modelu już spróbuje wynaleźć laminat , formę i odlew :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ładnie to zrobiłeś. Oby się dobrze spisywał.

Ale przy okazji chciałem poruszyć taki problem:

- Kwarce od Hiteca , kanał 68

Niestety wielu modelarzy lotniczych z osczędnośći lub/i niewiedzy używa nadajniki 35 MHz

do różnych naziemnych i nawodnych experymentów, a jest to zabronione.

Potem jest tak, że np. gdzieś 1-2 km dalej ktoś lata samolotem, wznosi się na jakieś 100m, odlatuje od siebie na jakieś 200m, obraca model przodem do siebie, a bokiem do experymentatora i nagle model ma silniejszy sygnał z obcego nadajnika niż ze swojego ...

no i piękny korek do ziemi.

Oczywiście szczęśliwie są różne kanały, a i preferencje pogodowe (przynajmniej dla tych jeszcze latających) też są różne, więc prawdopodobieńswo katastrofy nie jest wielkie, ale niestety jest, i to paradoksalnie największe, dla najlepszych i największych modeli, którymi lata się daleko i wysoko.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten dakron jest cieniuteńki i leciutki , a fok bez boma słyszałem że też się dobrze sprawuje . Czemu daleko od masztu żagiel ? U mnie nad jeziorem nikt nie lata , miejsca nie ma w ogóle , samo zbocze z lasem .

Opublikowano

Potem jest tak, że np. gdzieś 1-2 km dalej ktoś lata samolotem, wznosi się na jakieś 100m, odlatuje od siebie na jakieś 200m, obraca model przodem do siebie, a bokiem do experymentatora i nagle model ma silniejszy sygnał z obcego nadajnika niż ze swojego ...

To samo będzie się działo jeśli w tym samym miejscu będzie latał modelem, a myślę że z 2km nie zobaczysz małego elektryczka. Nie żebym namawiał do używania 35MHz do pojazdów naziemnych i latających (od tego jest 40MHz którym o ile mi wiadomo można latać, jeździć oraz pływać) bo jest to zabronione, ale tłumaczenie tego w ten sposób nie ma sensu :wink:

Opublikowano

Grot blizej masztu lepiej się przekłada z lewego na prawy hals i odwrotnie. Odległość foka od masztu zależy od tego jak model idzie pod wiatr. Pamiętaj że masz 3 otwory dla masztu a więc sporo kombinowania. A każda bruzda na żaglu to niepotrzebne zawirowania = hamulec.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nad jezioro pojechałem , na początku bardzo mocno wiało , lecz potem trochę osłabł . Mogę śmiało powiedzieć że JIFek pływa ! (w przeciwieństwie do klapki na baterie od apki , utonęła "Niech spoczywa w pokoju") . Wracając do pływania kilka foto i filmik :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.