kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam! Posiadam samolot nemo 3D od roku. Niestety nie wzniósł się jeszcze w powietrze. Mam problem ponieważ nie chce stratować ani z ręki ani z ziemi. Czy muszę przerobić na bezszczotkę czy cos da się zrobić. Wyposażenie stockowe. Tutaj wszystko opisane. http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=20376 Moze macie Panowie jakieś pomysły Pozdrawiam PS. Jeżeli pomyliłem dział to przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 na stokowym tez da się latać ! a więc w czym problem ? jeżeli już chcesz zmieniać to kup najtańszy silnik 3F czyli np. Tower pro TP2410xxx (tzw. dzwonek) ale pamiętaj że musisz kupić też regulator do silnika 3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam! W tym problem, że nie lata tylko jeździ. Z ręki opada na ziemie po ok. 2 m. Silnik uruchomiony na maks. ster wysokości działa, ale nemo nie lata. Moze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 może złe śmigło , może źle naładowany pakiet ? a jakie masz wyposażenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Śmigła były różne, na stockowym też nie latał, wymieniłem na GWS 9x4,7 i też nie lata (Facet w sklepie modelarskim powiedział że to jest najlepsze do nemo). Pakiet naładowany. Wyposażenie Stock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Jaki pakiet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibabebe Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 smigla dobrze zakladasz??? bo to roznica, jak zle dasz to rozpylacz zrobisz, ciagu nic nie uzyskasz kiedys tak mialem :oops: co ja kombinowalem, silnik slaby, pakiet... a kolega przyjechal i mowi... "smiglo masz odwrotnie" :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam. Latam Nemo już dłuższy czas i nawet myślę go sprzedać bo nie mam już gdzie trzymać wszystkich modeli a chamuje mnie przed tym sentyment do wielu wylatanych godzin..... Aler do rzeczy: Zakładając że model jest poprawnie ustawiony, wyważony i wytrymowany to powodem jest zdechniety pakiet. Po prostu niska wydajność prądowa i tyle. Pamiętaj ze jeżeli uzywasz oryginalnego silnika szczotki z przekładnia to śmigło 9x6. Z 10x4,7 silniczek se nie radzi. Sprawdź też połączania wszystkie. Sprawdź czy śmigło założone poprawnie, czy skłon i wykłon ma silnik taki jak fabryka dała, czy trymer gazu nie jest w dolnym położeniu itd. Jeśli chcesz tanio zmienić silnik na coś fajnego to polecam: Tower Pro silnik 2410-12 HS (warto od razu kupić zapasowe łożyska) Tower Pro adapter 3mm gwint śmigło GWS 10x4,7 konektory gold 2mm (grubsze jest ciężko przepchać przez dziurę w kadłubie) regulator trójfazowy 18-20A np turnigy, emax (można tanio nabyć na allegro) dwa pakiety 20C 3s o pojemności ok 1000 mAh i nie grubsze niż 20mm bo inaczej klapki nie domkniesz. Ewentualnie dwa patyczki do szaszłyków w kadłub i pakiet gumkami recepturkami zabezpieczamy (jutro postaram się dodać zdjęcie jak to u mnie wygląda). Po zmianie silnika model nie będzie sie zachowywał już jak chce a nie mogę Choć nawet sama zmiana pakietu na 3s pozwoli zobaczyć że nemo potrafi pokazać rogi. Tylko trzeba uważać żeby nie spalić silnika i regulatora oraz wtyczki BEC (mi się raz już stopiła i cud że do zwarcia nie doszło). Przy zmianie wyłącznie pakietu latamy max 60% przepustnicy. Tańsze niż kupowanie silnika i regulatora nowego. Z drugiej strony ja wymieniałem regulator 2fazowy na wyrost 40A bo oryginalny nie przetrzymał stresu, -za bardzo kusiło żeby dać po garach :twisted: . A najlepiej napisz na pw i się zdzwonimy. Tak będzie szybciej zrobić diagnozę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipek84 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 może jest źle wyważony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Najprościej, umów się z kimś z Trójmiasta na wspólne latanie. Obejrzy, sprawdzi, osądzi na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.