kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 Witam! Posiadam samolot nemo 3D od roku. Niestety nie wzniósł się jeszcze w powietrze. Mam problem ponieważ nie chce stratować ani z ręki ani z ziemi. Czy muszę przerobić na bezszczotkę czy cos da się zrobić. Wyposażenie stockowe. Tutaj wszystko opisane. http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=20376 Moze macie Panowie jakieś pomysły Pozdrawiam PS. Jeżeli pomyliłem dział to przepraszam
meloow Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 na stokowym tez da się latać ! a więc w czym problem ? jeżeli już chcesz zmieniać to kup najtańszy silnik 3F czyli np. Tower pro TP2410xxx (tzw. dzwonek) ale pamiętaj że musisz kupić też regulator do silnika 3F
kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Opublikowano 1 Marca 2010 Witam! W tym problem, że nie lata tylko jeździ. Z ręki opada na ziemie po ok. 2 m. Silnik uruchomiony na maks. ster wysokości działa, ale nemo nie lata. Moze jakieś pomysły?
meloow Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 może złe śmigło , może źle naładowany pakiet ? a jakie masz wyposażenie ?
kaspi321 Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Opublikowano 1 Marca 2010 Śmigła były różne, na stockowym też nie latał, wymieniłem na GWS 9x4,7 i też nie lata (Facet w sklepie modelarskim powiedział że to jest najlepsze do nemo). Pakiet naładowany. Wyposażenie Stock.
alibabebe Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 smigla dobrze zakladasz??? bo to roznica, jak zle dasz to rozpylacz zrobisz, ciagu nic nie uzyskasz kiedys tak mialem :oops: co ja kombinowalem, silnik slaby, pakiet... a kolega przyjechal i mowi... "smiglo masz odwrotnie" :oops:
DarekRG Opublikowano 1 Marca 2010 Opublikowano 1 Marca 2010 Witam. Latam Nemo już dłuższy czas i nawet myślę go sprzedać bo nie mam już gdzie trzymać wszystkich modeli a chamuje mnie przed tym sentyment do wielu wylatanych godzin..... Aler do rzeczy: Zakładając że model jest poprawnie ustawiony, wyważony i wytrymowany to powodem jest zdechniety pakiet. Po prostu niska wydajność prądowa i tyle. Pamiętaj ze jeżeli uzywasz oryginalnego silnika szczotki z przekładnia to śmigło 9x6. Z 10x4,7 silniczek se nie radzi. Sprawdź też połączania wszystkie. Sprawdź czy śmigło założone poprawnie, czy skłon i wykłon ma silnik taki jak fabryka dała, czy trymer gazu nie jest w dolnym położeniu itd. Jeśli chcesz tanio zmienić silnik na coś fajnego to polecam: Tower Pro silnik 2410-12 HS (warto od razu kupić zapasowe łożyska) Tower Pro adapter 3mm gwint śmigło GWS 10x4,7 konektory gold 2mm (grubsze jest ciężko przepchać przez dziurę w kadłubie) regulator trójfazowy 18-20A np turnigy, emax (można tanio nabyć na allegro) dwa pakiety 20C 3s o pojemności ok 1000 mAh i nie grubsze niż 20mm bo inaczej klapki nie domkniesz. Ewentualnie dwa patyczki do szaszłyków w kadłub i pakiet gumkami recepturkami zabezpieczamy (jutro postaram się dodać zdjęcie jak to u mnie wygląda). Po zmianie silnika model nie będzie sie zachowywał już jak chce a nie mogę Choć nawet sama zmiana pakietu na 3s pozwoli zobaczyć że nemo potrafi pokazać rogi. Tylko trzeba uważać żeby nie spalić silnika i regulatora oraz wtyczki BEC (mi się raz już stopiła i cud że do zwarcia nie doszło). Przy zmianie wyłącznie pakietu latamy max 60% przepustnicy. Tańsze niż kupowanie silnika i regulatora nowego. Z drugiej strony ja wymieniałem regulator 2fazowy na wyrost 40A bo oryginalny nie przetrzymał stresu, -za bardzo kusiło żeby dać po garach :twisted: . A najlepiej napisz na pw i się zdzwonimy. Tak będzie szybciej zrobić diagnozę :wink:
madrian Opublikowano 2 Marca 2010 Opublikowano 2 Marca 2010 Najprościej, umów się z kimś z Trójmiasta na wspólne latanie. Obejrzy, sprawdzi, osądzi na miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.