Skocz do zawartości

ToTo-0 - problem z rozmieszczeniem wyposazenia.

Tofik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Skończyłem własnie budowac model ToTo-0. Mam problem z rozmieszczeniem wyposazenia ,

a mianowicie akumlatora , odbiornika i regulatora. W jaki sposób mam je przymocowac i gdzie je umiescic??? Pytam poniewaz to mój pierwszy model RC.

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Wyposażenie najlepiej przymocować na rzepy. Idź do pierwszej lepszej pasmanterii i kup taką taśmę rzepową szer ok 1-2 cm przyklej jedną połówkę do kadłuba w miejscu gdzie ma być wyposażenie drugą do akumulatora albo odbiornika i tyle. Tylko zapamiętaj którą połówkę (kłującą czy tą drugą) przyklejasz i zawsze rób tak samo wtedy będziesz mógł przekładać wyposażenie do innego modelu.

A jak rozmieścić? Odbiornik tak, żeby Ci wszystkie kabelki dostały :)

A akumulator musisz umieścić po wyważeniu modelu. Jako najcięższą (zazwyczaj) część modelu wykorzystuje się go do ustalenia środka ciężkości. Znajdź go i wtedy wklej rzepy i zamontuj aku. A regulator jak Ci wyjdzie, tylko żeby nie latał po kadłubie też najlepiej na rzepy

Opublikowano

Nie kup przypadkiem taśmy niesamoprzylepnej, gdyż taka po przyklejeniu nawet szybko odpada. Najlepiej zaopatrzyć się w rzep samoprzylepny :) A rzeczy takie jak odbiornik czy regulator możesz mocować na opaski zaciskowe, byle nie zmiażdżyć ich :D Silnik, najlepiej na wkręty.

Co do ŚĆ, na planach masz zapisane gdzie się znajduję, jak nie to w temacie o toto na pewno znajdziesz. Podpierasz w tym miejscu, może być palcami, i sprawdzasz. Model powinien delikatnie (może z 5*) pochylać dziobek w dół.

Model doważa się, tak jak kolega wyżej wspomniał, za pomocą akumulatora. Sprawdzasz ten środek ciężkość bez zamocowanego akumulatora, wkładasz go luźno i przesuwasz aż otrzymasz zadowalający wynik. Tu go mocujesz i basta, ostateczne korekty po oblocie :wink: Nie zapomnij wyważyć go też poprzecznie, co by nie skręcał samodzielnie :mrgreen:

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej przykleić rzepy dobrym klejem, ja zawsze to robię Poxipolem. Nie ma bata, żeby odpadło. Jakoś nie ufam tym taśmom. Ale zrobisz jak będziesz chciał.

Opublikowano

Tofik, a nie możesz się mnie po prostu rano w autobusie zapytać, albo do mnie podejść ? :wink:

Mieszkasz 4 domy ode mnie, wiesz ze latam i wyskakujesz z takim banalnym pytaniem. :wink:

Opublikowano

To żeś mu dogryzł :mrgreen:

Qbatus, ja kleiłem na poxipol, Polimer i inne badziewia co do pianki się kleją. Najlepiej sprawdził się rzep z HC, za 2$ 1m/b. Naprawdę dużo tego rzepu dają za to 6zł :mrgreen:

Opublikowano

Tofik, a nie możesz się mnie po prostu rano w autobusie zapytać, albo do mnie podejść ? :wink:

Mieszkasz 4 domy ode mnie, wiesz ze latam i wyskakujesz z takim banalnym pytaniem. :wink:

Rozbawiło mnie to strasznie :devil: Chłopak chciał tylko pochwalić się na forum że model kończy, daj mu spokój :rotfl:

Opublikowano

Hehe mnie po prostu to bardzo rozbawiło :) Nie bierz tego do siebie. Swoją drogą masz szczęście, że masz kogoś kogo możesz spytać w drodze do szkoły:)

Powodzenia w oblocie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.