Skocz do zawartości

Padnięta SHARK 10

Luki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

padła mi ładowarka jak w temacie, kolega podłączył ją do transformatora elektronicznego...

Podejrzewam, że jakiś stabilizator napięcia poszedł, ale nie wiem jak to sprawdzić :/

Macie koledzy jakiś pomysł?

Opublikowano

Macie koledzy jakiś pomysł?

no ja mam ale ja jestem elektronikiem.

1. rozebrać.

2. znaleźć usterkę

3. naprawić

4. przetestować

5. złożyć

najtrudniejsze są pkt 2 i 3 i raczej ciężkie "zdalnie" do wykonania

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bezpieczników nie znalazłem, niżej fotki może na nich coś znajdziecie - jakiś tradycyjny element do wymiany :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

slawko_k - tak jak punkty od 1 do 2 poszły w miarę szybko tak 3 zakończył się niepowodzeniem a z nim razem 4, 5 mam już w perfekcji wyuczony :)

Można powiedzieć, że w 60% naprawiłem :)

Opublikowano

Luki tak ogólnie to nie napisałeś jeszcze co jej dolega.

Jeżeli nie znasz się na elektronice to lepiej nic nie ruszaj bo pogorszysz sprawę

Opublikowano

Najpierw prześledź zasilanie , z dołu płytki jest zasilacz prawdopodobnie 7805 i tam na jednej nodze powinno być 12 V na drugiej 5V . Jeśli nie ma to szukaj przyczyny, jesli jest to mozliwe ze padł procesor . Daj znać co wykryłeś i na ile znasz się na elektronice . Wieczorem zastukaj na GG to może coś Ci podpowiem :D

Opublikowano

Z elektronika jestem za pan brat - raz ją lubię a raz nie :), na ogół bawię się większymi prądami więc nie czuje dyskomfortu przy rozebranej ładowarce :)

Co dolega ładowarce - praktycznie nic bo się w ogóle nie włącza, nawet wyświetlacz się nie zapala (ale to chyba dobrze może to właśnie obwód zasilania)

wieczorem sprawdzę ten stabilizatorek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.