Luki Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Witam, padła mi ładowarka jak w temacie, kolega podłączył ją do transformatora elektronicznego... Podejrzewam, że jakiś stabilizator napięcia poszedł, ale nie wiem jak to sprawdzić :/ Macie koledzy jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Macie koledzy jakiś pomysł?no ja mam ale ja jestem elektronikiem.1. rozebrać. 2. znaleźć usterkę 3. naprawić 4. przetestować 5. złożyć najtrudniejsze są pkt 2 i 3 i raczej ciężkie "zdalnie" do wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 moze ją rozebrac i pokazac fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 a może zacznijcie od bezpieczników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Bezpieczników nie znalazłem, niżej fotki może na nich coś znajdziecie - jakiś tradycyjny element do wymiany slawko_k - tak jak punkty od 1 do 2 poszły w miarę szybko tak 3 zakończył się niepowodzeniem a z nim razem 4, 5 mam już w perfekcji wyuczony Można powiedzieć, że w 60% naprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Luki tak ogólnie to nie napisałeś jeszcze co jej dolega. Jeżeli nie znasz się na elektronice to lepiej nic nie ruszaj bo pogorszysz sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Najpierw prześledź zasilanie , z dołu płytki jest zasilacz prawdopodobnie 7805 i tam na jednej nodze powinno być 12 V na drugiej 5V . Jeśli nie ma to szukaj przyczyny, jesli jest to mozliwe ze padł procesor . Daj znać co wykryłeś i na ile znasz się na elektronice . Wieczorem zastukaj na GG to może coś Ci podpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 z dołu płytki jest zasilacz prawdopodobnie 7805 To jest stabilzator,ale od tego zacznij :devil: Paweł R: poprawiłem cytowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 szczegół, :rotfl: ogólnie zasilacz stabilizowany, poczytaj to to jest . A konkretnie miałem na myśli układ zasilania napięciem 5 V . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Z elektronika jestem za pan brat - raz ją lubię a raz nie , na ogół bawię się większymi prądami więc nie czuje dyskomfortu przy rozebranej ładowarce Co dolega ładowarce - praktycznie nic bo się w ogóle nie włącza, nawet wyświetlacz się nie zapala (ale to chyba dobrze może to właśnie obwód zasilania) wieczorem sprawdzę ten stabilizatorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.