Łukasz K. Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Cześć wszytkim!Jako że sprawiłem sobie speed'a(kupiłem do dokończenia)więc przedstawiam wam mój nowy model.Jak nowy model to i pare pytań ale o tym później,a teraz fotki : Na ogonie pomarszzczona folia jest spowodowana jej podarciem(jak mocowałem bowden,to mi się sunął i powstała szczelina) http://img689.imageshack.us/img689/8433/img3763m.jpg - za duży obrazek I teraz pytania: 1. Jak zrobić mocowanie kułek 2. Jak zamocować maskę na silnik 3. Gdzie umieścić pakiet 4. Jeżeli założe maskę silnika to nie mam jak zamocować śmigła jak to zrobić-przedłużyć jakoś wał? 5. Jakie śmigło zastosować-mam 8x4 ale to chyba przymało Narazie czekam na dobrą pogodę i na regiel-nie mam pieniędzy,a w dodatku mam długi. Wyposażenie: Silnik Permax 400 Regiel ? Serwa 2 Tower Pro 5g- lotki,wysokość Serwo 1 Tower Pro 9g-kierunek(takie miałem,a po zatym będzie kółko skrętne) Akum-Lipol Dualsky 1400mah Kabinka Przymocowana narazie na jeden wkręt(żeby się trzymała)do lotu będę przyklejał taśmą,lub zrobie jakieś rzepy),a tak po za tym odbiornik jest w kabince właśnie przymocowany na samoprzylepne rzepy-rewalcacja. Paweł R: obrazek max 800x600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 1. Jak zrobić mocowanie kułek A co to jest ten "kułek"? Zobacz na stronę autora projektu: http://www.flymodels.co.uk/ W dziale "Plans" jest opis budowy. Na mojej WWW też pokazałem ten model. Może coś skorzystasz. Owiewkę (maskę) możesz po prostu przykleić przeźroczystą taśmą samoprzylepną. Jak chcesz przedłużyć ośkę, to załóż na nią piastę (np. tego typu: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=520) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 1. Jak zrobić mocowanie kułek Jeżeli chodzi Ci o kółka, a zapewne o to ci chodzi, to użyj kostki elektrycznej. (mam nadzieję że wiesz co to i o co mi chodzi.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Na forum było już kilkanaście tematów o tym modelu - możesz tam zajrzeć i podpatrzeć jakie inni zastosowali wyposażenie. Co do blokowanie kółek na półośkach - zastosuj coś takiego, można kupić w sklepach modelarskich. Taki pierścień przykręcasz za pomocą małego imbusiku do osi i kółko zablokowane. Z rozwiązań budżetowych - jeśli masz dobrze spasowane kółko na osi, możesz obkurczyć kawałek rurki termokurczliwej i zalać klejem CA, lub ewentualnie zastosować dwie warstwy koszulki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Ja mocowałem kółka tak. Kółko, koralik i termokurczliwa. Mały koralik żeby kółko miało pełen luz ruchu i nie zatrzyma mi się na termokurczliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Dzięki za wszystkie porady.Narazie czekam na przypływ kasy,a narazie mam wielki odpływ w tyle,więc jeżeli komuś zalega regiel do szczotek chętnie się nim zaopiekuje ;D Trochę się boje tego modelu,ale zobaczymy jak to będzie narazie jeszcze szlifuje umiejętności Asw 28 od pelikana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Trochę się boje tego modelu I bardzo dobrze! Ten model lubi mieć własne zdanie :-) Mojemu synowi, który już nieźle lata, jak mu przekazałem aparaturę gdy model był w powietrzu, Speed natychmiast obrócił się na plecy i wylądował za pobliskim płotem. Tak więc oblot zrób nad jakimś polem, na którym rośnie wysokie zboże. Czyli pewnie dopiero w lecie. Albo upewnij się, że już umiesz latać. Modelik ten jest przyjemny w obsłudze ale dla kogoś kto ma wprawę. Ja chyba mam zbyt małą bo rozbijam go średnio raz na dwa miesiące :roll: A może to zbytnia brawura 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ja mocowałem kółka tak. Kółko, koralik i termokurczliwa. Mały koralik żeby kółko miało pełen luz ruchu i nie zatrzyma mi się na termokurczliwej. A co wy na to żeby dać mały koralik i przykleić go na Ca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Ja na CA to podklejałem mocowanie bowdena na serwie żeby się nie odkręciło, a dla zasady dodawałem jeszcze druga nakrętkę kontrującą, ale chyba lepszym rozwiązaniem było by użycie kleju do śrub. Kiedyś jak kupiłem to miałem gwinty posmarowane czymś ala piasek w paście i trzymało dzięki temu mocno i się nie rozkręcało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Jeszcze jedno jakie śmigło proponujecie?Z tego co gdzieś czytałem to propunują 10x4... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Śmigło dobiera się do silnika. Jeśli masz szczotkowy (jak piszesz - Permax 400), to śmigło 10x4 możesz stosować tylko po zastosowaniu przekładni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A jeszcze pytanko, zależało by mi żeby speed wolno latał,więc śmigło 10x4 chyba będzie za duże do takiego latania. Co do kółek na próbe przykleiłem koralik na Ca,i trzyma się bardzo dobrze!(koralik drewniany) Regiel zemierzam zastosować ten: http://abc-rc.pl/p/6/913/esc_20a_tgy-20a;9090_-_regulator_do_silnik%C3%B3w_szczotkowych-regulatory_esc-wyposa%C5%BCenie_rc.html Co wy na to?ale to dopiero koło maja bo narazie kasy nie widać ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Śmigło dobiera się pod silnik a nie pod model, ja bym ci radził poczekać i dozbierać na bezszczotkę, bo ładowanie się w szczotkowce to tylko strata pieniędzy, przy obecnych cenach silników, a regulator i tak musisz kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Narazie włożę szczotkę,a później najwyżej z hc zamówie,a narazie Mam takie wyposażenie: -silnik permax 400 -2 serwa tp 5g i 9g też tp -akumulator miał być dualsky 1400mah,ale jest za szeroki i się nie mieści do kadłuba,więc będzie 2600mah 2s(wąski) -regler-jeszcze nie wiem aha mam jeszcze jedno pytanie: Jak kupiłem model to nie miał oklejonego ogona(dokładnie spód)czy muszę go oklić? Fotka o co mi chodzi: ImageShack.us ImageShack.us Nie patrzcie na te krzywe deseczki(w rzeczywistości są proste) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 tak musisz okleic... zawsze to dodatkowa powierzchnia nośna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 tak musisz okleic... zawsze to dodatkowa powierzchnia nośnaaha dzięki,kupie samoprzylepną folięteklamową,bo na silnik bezszczotkowy kasy nie mam,a co dopiero na folię dobrą ;D P.s co myślicie o tym pakiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Nie wiem czy reklamowa wyjdzie taniej, ja za 1m2 płaciłem coś koło 15zł, więc różnica będzie mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 u mnie jest po 9,90zł za 1mna 70cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 u mnie jest po 9,90zł za 1mna 70cm U mnie w papierniczym też coś koło tego,stym że ja mogę mieć taniej bo mam kontakt z osobą zajmującą się reklemami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Kwasiu, Przemyślałem to i wymieniam silnik na tp black (450 g akrobatki ciągu,i 1000g trenerki-więc powinien wystarczyć)do tego mam wolny regiel SS 40a-ale zdaje mi się że mniej ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.