Daniel95 Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam, Mam problem, mianowicie potrzebuję regulator do tego silniczka . Myślałem nad: -propozycja nr.1 -propozycja nr.2 -propozycja nr.3 Co o tym sądzicie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Z Twoich propozycji najbardziej pasuje -propozycja nr.2 http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9299&Product_Name=TowerPro_H40A_Brushless_Speed_Controller_ Ale i ten jest za mały. Jak już to weź większy np. ten http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7339&Product_Name=Hobbyking_SS_Series_50-60A_ESC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Zależy jakim pakietem będziesz go zasilał( ile S ) to silnik niskoobrotowy wiec będzie brał więcej prądu przy tej samej mocy . Ale tez bym polecał ten ostatni .Potem może się przydać do większego silnika . A jeszcze napisz w jakim modelu to będzie pracować ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 wszystkie trzy są za słabe. Wybierz regulator który berdzie miał wydajność pomiędzy 45-60A Poza tym nigdy nie dobieraj regulatora na styk z przewidywanym poborem prądu przez silnik :!: Wskazane żeby mieć bezpieczny zapas Edit: Np. coś takiego ze sporym zapasem mocy (niestety nie ma 50tek, ewentualnie na styk 40ke) http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2166&Product_Name=TURNIGY_Plush_60amp_Speed_Controller http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2165 lub coś takiego: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7339&Product_Name=Hobbyking_SS_Series_50-60A_ESC Wszytko też zależny jakie weźmiesz śmigło, pakiet i jakie uzyskasz obroty, bo się to przekłada na pobór prądu. Ale najlepiej się trzymać zaleceń producenta. Na trenerek można zaryzykować i brać słabszy regulator taki bardziej na styk, ale już do latania 3D i akrobacji (tz. wyzywania się) lepiej wziąć regulator z zapasem. Przy zakupie mocniejszego rygielka niż po trzeba to plusem jest to ze będzie się mniej grzał i go tak prędko nie ugotujesz :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 "to silnik niskoobrotowy wiec będzie brał więcej prądu przy tej samej mocy . " Marku ? Mógłbyś coś więcej ? Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 W=IxU gdzie W - moc w watach I- prąd w amperach U- napięcie zasilania. Czyli chcąc uzyskać założoną moc silnika zmieniamy napięcie w zakresach dopuszczalnych przez producenta . Należy pamiętać o zastosowaniu prawidłowego śmigła tak żeby nie przekroczyć mocy strat silnika czyli nie dopuścić do jego przegrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 silnik niskoobrotowy wiec będzie brał więcej prądu przy tej samej mocy .wyjaśnij w jaki sposób Kv wpływa na sprawność bo mi nic o takiej zależności nie wiadomoW=IxUchyba P=IxU dla prądu stałego. Panie W to praca a nie moc daniel95 z tych regulatorów to ten towerpro jest najsolidniejszy ale i najcięższy ale działa ok. turnigy i hk mają skopane odcięcia i potrafią akumulator praktycznie praktycznie rozładować o czym w komentarzach piszą. Ale tak jak wyżej piszę kup coś większego z zapasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 KV nie na sprawność ale bezpośrednio na obroty zespolu napędowego , wiec śmigło musi być dobrane do przeznaczenia , Sprawność śmigła jest zależna od jego obrotów. . Poczytaj coś na ten temat ;D . Może tu ? http://www.mh-aerotools.de/airfoils/javaprop.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 odpowiadasz nie na temat. pytanie było o zdanie : "silnik niskoobrotowy wiec będzie brał więcej prądu przy tej samej mocy" a nie o śmigło więcej prądu przy tej samej mocy oznacza mniejsza sprawność silnik niskoobrotowy ma niskie kv dlatego zapytałem jak kv wpływa na sprawność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Odpowiadam jak najbardziej na temat , może tylko skrótowo Musisz rozpatrywać zespół napędowy i jego sprawność a nie tylko silnik . Siłę ciągu wytwarza śmigło pod warunkiem ze się nim kreci ;D Dlatego wspomniałem o śmigle . Jeśli ma niskie KV to musi kręcić śmigłem większym prawda ? Nie bardzo wiem dlaczego większy pobór prądu ma zmniejszyć sprawność silnika . Mam wrażenie ze ciągle mylony jest prąd pobierany z praca jaki układ napędowy ma wykonać . A to nas w sumie najbardziej interesuje , Jak najlepiej wykorzystać energie zawarta w akumulatorze . Moc jest to stosunek pracy do czasu w jakim została wykonana: P=W/t Jednostką mocy jest wat: W=UxI :rotfl: juz teraz sam nie wiem co miałem na mysli, jedynie to ze przy niskim KV można uzyskać optymalny zakres obrotów jedynie zwiekszająć napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Pisz jednostki w nawiasach kwadratowych bo jeszcze ktoś to pomyli ze wzorem na prace. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Ja przy tym silniku mam regulator Turnigy Plush 60A http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2166&Product_Name=TURNIGY_Plush_60amp_Speed_Controller Zawsze lepiej większy, będziesz mógł do czegoś innego w przyszłości zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 No tak ale ten regiel jest prawie 3 razy droższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witam. Kupujemy z Danielem dwa identyczne zestawy (on do Extry ja do Katany oba 1050 czy 1100 (moja lżejsza jego ładniejsza xD )) i chodzi nam o coś taniego... z tego co czytałem ten silniczek pobiera 45amper. Pakiety jakieś Turnigy 3 celowe (20C) jeszcze nie wiem jakiej pojemności. Kolega najpierw chciał dać 30 amperowy rygielek także... Nie mam jakoś zaufania do tych regielków hobby kinga. Nikomu nie udało się nic popalić? U Daniela to kij bo jego odbiornik kosztuje 20 dolców, ale u mnie 300 zł więc wolę mieć pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Fakt, ale można trochę poczekać, dozbierać kasy i kupić od razu lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Mi się ten regiel hobby kinga raz zjarał ale to przez krakse. Trzeba jakiś mały biznesik założyć JOE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F2BTOM Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Ja do AXI 2826/13D wersja uwięziowa mam jeti spina 66 i 6s A123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Joe Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Laser&plotter czy co?? 123 są za ciężkie :mrgreen: Zastanawiam się nad kupieniem czegoś w UK bo Andrzej ma ściągać odbiorniki do DX7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 używam A123 i wcale nie sa zbyt ciezkie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.