gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 ma to opcjonalnie do nabycia silniczek i regulator ale chcialbym to zrobic z przodu modelu (wymiary: 1200 mm rozp. 750 mm dlug. waga ok. 400g) http://www.youtube.com/watch?v=XO69HYDp3nE pozdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam Zdjęcie się nie wstawiło ale... Postaram się opisać jak ja to robię. 1. Mierzę średnicę kołpaka jaki będzie użyty, wycinam z twardej tektury kółko, kwadrat (nie ma to znaczenia) a w nim otwór o średnicy kołpaka. Jak nie mam kołpaka to sprawdzam średnicę silnika i dodaję do niej 10mm i dalej postępuję tak samo. 2. Nakładam tak przygotowany szablon na nos modelu (najlepiej ustawiając go ze skosem w dół 2-3° i 2-3° w prawo patrząc od ogona). 3. Odrysowuję na kadłubie mazakiem linię styku szblonu z kadłubem. 4. Piłką włosową odcinam nos. 5. Oszlifowuję go. 6. Mierzę średnicę wewnętrzną powstałego w kadłubie otworu i ze sklejki 3mm wycinam takie kóło. 7. Centralnie w środku kółka ze sklejki wiercę otwór pod oś silnika, otwory pod śruby mocujące silnik i kilka otworów, przez które będzie wpadało powietrze chłodzące silnik. 8. Tak przygotowaną wręgę wpasowuję w kadłub i od środka kadłuba wklejam ją na żywicę lub inny klej epoksydowy np. poxipol. 9. Wkładam silnik w kadłub i przykręcam go do wręgi śrubami. 10. Po przykręceniu silnika na każdą ze śrub go mocujących daję kropelkę kleju cyjanoakrylowego, zabezpieczając je w ten sposób przed odkręceniem lub obluzowanie na skutek powstających drgań podczas pracy silnika. 11. Mocuję śmigło i kołpak. Może ktoś inny zaproponuje inne rozwiązanie. Ja robię to tak i póki co się sprawdza. EDIT: Widzę, że zamiast zdjęcia wstawiłeś filmik w trakcie jak to pisałem. Nos jest trochę krótki ale... Metoda jest ta sama. Ewentualny problem może pojawić się w doborze silnika, co by jego średnica nie była większa jak przekrój nosa przed kabiną. Być może trzeba będzie podłubać w kadłubie trochę pianki celem powiększenia otworu na silnik.
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 a czy wystarczy do tego modelu silniczek ok. 18W z dopasowany reglem? pozdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam 18W :roll: Co to za silnik? Emax, Keda, Ray? Jakieś symbole go opisujące?
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 dymond to jest taka marka od: gustaw staufenbiel.de w berlinie bo tam niestety musze sie zaopatrywac (ceny...) zaraz podam link do tych artykulow pozdrawiam: maciek
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 a oto link do tego silnika: http://www.modellhobby.de/Motoren/E-Motoren/DYMOND-profi-brushless-Motoren-Combos/Aussenlaeufer-Motoren/AL-2822G-Combo-mit-18A-Regler.htm?shop=k_staufenb&SessionId=&a=article&ProdNr=03121410C&t=130&c=3258&p=3258 pozdrawiam: maciek
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 a moze wstawie silnik inrunner? wtedy nie bede musial za duzo meczyc tego kretolapacza :oops:
mavericknt Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Tu masz link do bardzo fajnego napędu. Modelik podobnie mały http://pierre.rondel.free.fr/images2/AstirTelink/index.htm http://pierre.rondel.free.fr/images2/microDiscus/index.htm
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 juz powoli zaczynam kumac o co chodzi, a czy lopaty smigla moge skrocic? pozdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam Nie możesz skrócić łopat, bo nie wyważysz śmigła. Lepiej kupić mniejsze śmigło ale wówczas osiągniesz mniejszy ciąg.
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 a musi byc skladane? (lepiej by bylo, ale ...) pozdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam Nie musi być składane ale... przy lądowaniu jak ustawi się pionowo będzie orało trawę i... może się złamać, może spowodować przy takim oraniu, że model zachaczy skrzydłem o ziemię i się uszkodzi skrzydełko, przewróci szybowiec i na skutek upadku uszkodzi się stateznik poziomy itd., itp.
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 a jakie bys polecil (skok itd.), a co do silnika, pociagnie ta mase styropianu? pozdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam Do tego silnika co podałeś mocujesz śmigło 9x5, pakiet 3S (11,1V) i uzyskujesz ciąg 500g. Teoretycznie by wystarczyło ale nie spodziewaj się rewelacyjnych osiągów. Wznoszenie pod małym kątem i powoli. Poza tym silnik ten mocujesz przed wręgą, a nie jak pisałem w powyższym poście za wręgą (wewnątrz kadłuba). Bez zabudowania tego silnika jakąś maską będzie narażony przy lądowaniu a do tego z nieskładanym śmigłem na zabrudzenia, dostanie się do środka piasku a to może skutkować spaleniem silnika.
gewiner Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2010 dzieki, dzieki wojcio69, pokaze film po lotach, prosze poczekac ok. tygodnia bo jutro sklepy zamkniete (pakiet + smiglo) wesolych swiat i smacznego jajka! pzdrawiam: maciek
wojcio69 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam No to pomyślnych lotów i jeszcze lepszych lądowań. Czekamy na film.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.