sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 witam jestm początkującym modelarzem i chcialbym zbudowac swój pierwszy model rc zastanawiam sie nad guppy co o tym sądzicie ?? a może coś innego najlepiej żeby nie byl to depronowiec bo z balsą mam już doczynienie
myszorek1212 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Może wicherek? Nie koniecznie w wersji spalinowej. Na forum możesz zamówić zestaw wycinany laserem.
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 wicherek ?? chyba lepiej nie wole zacząc od szybowca lub ewętualnie motoszybowca a wichcerek oile wiem to nie jest szybowiec a można wiedziec gdzie dokladniej można zamówic takie elemęty wycięte laserem ? bo szukałem lecz nie znalazłem
kumza Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Polecam rwd 5 by skazoo sam go buduje lub toto są to proste modele z depronu jako że to będzie twój pierwszy model to polecam modele z depronu takie moje zdanie
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 właśnie depron słyszałem ze jest strasznie krótkotrwały dlatego wole balse i jescze inne pytanie ilo kanałową potrzebuje aparature do motoszybowca (bez lotek)
upgrayedd Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 właśnie depron słyszałem ze jest strasznie krótkotrwałyznaczy jaki???
kumza Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 motoszybowiec bez lotek ? :shock: nie widzi mi sie.4 kanały a jak cie stac na 6 to owszem Modele z depronu sa o wiele prostsze w budowie nawet jak byś miał małą krakse to podklejasz tasmą i latasz dalej :mrgreen:
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 to są odmiany depronu ? niewiedzialem nie mam pojęcia jaki szybowiec bez lotek a co to za problem ? czytałem kilka tematów o takich szybowcach i sobie ludzie chwalili a depronu nie chce dlatego ze jak chce wyciąć prosty kawalek to mi wychodzi zygzak i to jeszcze pod kątem (z linijką )
kumza Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 a depronu nie chce dlatego ze jak chce wyciąć prosty kawalek to mi wychodzi zygzak i to jeszcze pod kątem (z linijką ) odp aha rozumiem ze ciełeś nozem do chleba edit kup sobie skalpel albo nozyk modelarski
karlem Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ...to lepiej potrenuj, bo jeśli nie wychodzi Ci proste cięcie depronu, to konstrukcja z balsy tym bardziej...
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ta moze siekierą ??? nie skalpelem ale moze zla końcówka albo moze to dlatego ze jestem dyzlektykiem i mam takie uposledzenia
kumza Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 wystarczy potrenowac tak jak napisał karlem a nie odrazu zniechęcać się
karlem Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ...ostrym nożem, równo, dokładnie, na twardej podkładce i uważaj na palce...
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 raz sie żyje niech będzie ten depron to co mam wybrać zalerzy mi na tym by móc przynajmniej troche poszybowac
jary14 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 motoszybowiec bez lotek ? :shock: nie widzi mi sie.4 kanały a jak cie stac na 6 to owszem A niby czemu Ci się nie widzi ?? :shock: sunday611, tutaj linki dla Ciebie: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=26442 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=22842 Poszukaj też informacji na temat "totków" - np. Toto 0 będzie dla Ciebie idealny :!: P.S - ortografia, interpunkcja, estetyka wypowiedzi - na tym forum zwraca się na to uwagę.
Gość Anonymous Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Weź nóż do tapet, koniecznie metalowy i zestaw łamanych ostrzy. Lepsze od skalpela o tyle że ostrza tańsze i na dłużej wystarczają bo po stępieniu fragmentu odłamujesz i działasz dalej. Jedyna wada że mniej poręczne od skalpela (grube rękojeści) i trudniej wycinać precyzyjne detale ale do treningu ręki w sam raz. Na podkładkę albo kup matę taką samozasklepiającą albo chociaż weź kawałek linoleum. Kup w Castoramie kilka płacht podkładu pod panele, narysuj sobie na nich jakieś kształty i wycinaj nie spiesząc się. Przesuw noża nie powinien być szybszy (tak na oko) niż 2-3cm na sekundę. Jak się wprawisz bierz się za model bo inaczej to tylko się sfrustrujesz jak ci model krzywo wyjdzie i nie poleci.... P.S. Dysleksja to dość często stosowana wymówka dla niechlujstwa. Tak dla twojej informacji też jestem dyslektykiem ale przy odrobinie chęci mogę pisać normalnie..... :wink:
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 za ortografie faktycznie przepraszam, staram się jak moge no ale .... wracając do tematu czy toto 0 mógłbym troche poszybowac ?
grzegorz12 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Piszesz że ''Wicherek''to tylko samolot,posiadam model wersji szybowcowej,i konstruktor tegoż modelu przewidział taką wersje.
sunday611 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 jak mówiłem na wstępie jestem początkujący więc moge się często mylić więc jutro ide po szkole do sklepu modelarskiego i sprubuje coś wyskrobac EDIT czy wycinając cos z depronu mam go ciąc przez całą grubość czy przez połowe i odłamywac ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.