razor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam. zaczynam budowę nowego latadła, wzorować się będę na http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=779331 i tu kilka pytań od razu do bardziej doświadczonych : 1. Czy depron 6mm będzie odpowiedni dla tego modelu? (czy lepiej EPP ?) 2. Skrzydła bez profilu z depronu 6mm wystarczą? 3. wzmocnienia dam z prętów węglowych (ile mm?) 4. czy dać balsę na natarciu ? 5. przy robieniu zamknięć do luków na magnes, jakiej wielkości magnesy neodymowe wystarczą ? (np takie? siła przyciągania ~450g http://www.magnesy.eu/mpl-5-x-4-x-15-n38sh-magnes-neodymowy-p-14.html oczywiście, wszystko zależy jak się zrobi zamknięcie i czy pakiet będzie na nim 'wisiał') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 mam 2 delty :mrgreen: jedną z canradami (skrzydełka pomocnicze z przodu) depron jest wystarczający i moim zdaniem epp tu nie pomoże bo to raczej szybko lata i jest ono zbyt wiotkie 6mm na skrzydła wystarczają spokojnie nie wiem jaki masz "depron" ja korzystam z izofloru i jestem usatysfakcjonowany wzmocnienia ? z prętów tam jest tylko rurka węglowa na skrzydle nic więcej ja wstawiłem listewkę sosnową 4mmx6mm i tez jest ok natarcie wzmacniam taśmą lądowanie w trawie zbożu nie uszkadza a co dozamknięcia siła tam potrzebna jest minimalna moja kabinka jest zamykana na rzepa odrobina dosłownie oprócz tego mam jeszcze 2 luki jeden pod silnikiem (goldy silnika i regla) zaklejona na kropelkę cyjanoakrylu tak na wszelki wypadek a trzecią w połowie długości między silnikiem a kabiną do odbiornika łączenia kabli serw i przedłużacza do akumulatora tą zaklejam na taśmę 2 stronną 2 kawałki 6x6mm trzyma idealnie i łatwo wyciągnąć odbiornik jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem osobiście zastanawiam się na wersją 2 silnikową lub z jednym silnikiem ze zmiennym vektorem ciągu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 na razie naszkicowałem model (chcę wiedzieć że wszystko mi się zmieści tam gdzie planuję ew. będę miał bazę do poprawek w przyszłości) btw ktoś zna dobry program do prostego CAD ? próbowałem użyć FreeCAD i Kompas 3D ale albo się wywalały albo miały problem z rysowaniem. w rezultacie użyłem program od gugla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Kompas 3D jest bardzo dobry jeśli chodzi o stronę rysowniczą, lecz mało przydatny z powodu utrudnionego exportu do popularnych formatów, w darmowej wersji. Jest jeszcze polecany dość często A9CAD - też darmowy. Ostatecznie jakiś stary Corel po włączeniu siatki i jej ustawieniu gęstości węzłów co milimetr. Modele tego typu (proste "pudełkowce) można całkiem fajnie rysować. Jeśli nie znajdziesz jakiejś starej, darmowej wersji, można poszukać starej wersji z drugiej ręki (tzn. odkupić od kogoś oryginał ). PS - Cyrax, z tego co widzę, skrzydłą twojej Delty to zwykła płyta, chyba 6mm. Dawałeś jej jakieś wzmocnienia? Możesz podsunąć jakieś rady co do zachowania się takiego modelu w zalezności od położenia SC? I jak sprawuje się "Kaczka" w stosunku do Delty, czyli jaki wpływ ma na zachowanie się modelu, usterzenie przednie. Wydaje się, że u ciebie jest ono stałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Witam po dłuższej przerwie. Przeglądając forum natknąłem się na ten modelik i postanowiłem go sobie zbudować. praca przy nim zajęła mi około 4 dni. Wyposażenie które się w nim znajduje: Silnik - emax CF2812 Śmigło - apc 7x5 (nie było 7x4) Regulator - emax 18 Pakiet- 1300mAh do 2200mAh Serwa 9gr Cała delta zbudowana jest z depronu 6mm, wzmocniona rurką węglową 4mm. model został oklejony papierem śniadaniowym na wikol( dlatego taki pomarszczony, szlifowanie prawie nic nie dało :twisted: ) A tak mniej więcej wygląda: i miejsce w którym znajduje się cała instalacja: Na tym silniku śmiga, aż miło. następny będzie napędzany RAYB2835/16 na śmigle apc 5x5 Jest i filmik, trochę słaby, ale zawsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 w którym miejscu dałeś rurkę węglową ? jest ona w depronie? czy na nim ? (czy nacinałeś depron żeby ją umieścić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 w którym miejscu dałeś rurkę węglową ? jest ona w depronie? czy na nim ? (czy nacinałeś depron żeby ją umieścić) widać ją na drugim zdjęciu pod literami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Moim zdaniem przydałyby się jej canardy. :wink: Dziobek nie byłby taki pusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Rurki są wklejone w rowkach wyciętych w depronie. Następna będzie z canardami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 fakt, widać tylko czy takie wycięcie i włożenie rurki 4mm w depron 6mm nie osłabia go w tym miejscu za mocno? (nie złamie się ? ) modelik super wygląda:) jaka masa całkowita Ci wyszła? (i z jakim pakietem - ew. wagę bez pakietu podaj ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Rurkę wklejasz na żywicę. Jak dobrze to zrobisz, to miejsce wklejenia wzmocnienia będzie mocniejsze niż reszta skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Waga z pakietem 1300mAh wynosi 402gr. Rurkę wkleiłem na poxipol dwu składnikowy i po oklejeniu papierem śniadaniowym nie ma prawa tam nic pęknąć. Wczoraj podczas lotu otworzyła mi się klapka pod którą znajduje się cała elektronika( puściły 3 magnesy neodymowe) i powyrywało mi kable od regulatora i nowego silnika, którym cieszyłem się 2 dni Pakiet poleciał w krzaki, ale po około 30min się znalazł cały i zdrowy. Natomiast modelik spadał z około 30m jak gazeta i nic mu się nie stało. Teraz delta dostanie RAY B2835/16 ze śmigłem 5x5 i pakiet 2200mAh zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.