Skocz do zawartości

Pierwszy model żaglowca jif65

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym przedstawić moją relacje z budowy pierwszej łódki. Na początku chciałbym podziękować osobie, która podała mi link z planami(sorry ale zmieniałem gg bo tamto mi hakli i mam nadzieję, że kiedyś na zawodach się spotkamy:D, mój nowy numer:21918089)

A teraz coś o budowie:

Posiadam:

- mam już aparature, odbiornik

- serwa też są

- balsa 2mm jest,

jutro kupie listewki i balsę 3mm i ruszam z budową będę aktualizował swoje postępy w pracy, z każdą rzeczą, którą zrobię.

Budowa:

Plany - wydrukowane czekają aż kupie balsę. (jak kupie balsę i listewki to wstawię pierwsze fotki)

Opublikowano

Moja skromna uwaga , po mojej budowie JIF.65 , jak bym mógł cofnąć czas to skrzynie mieczową zrobił bym ze sklejki 2mm a nie balsy .

Opublikowano

Dzięki suchy. Zrobię tak jak mówisz.:D Ertman jakoś nie mam fachu w laminatowaniu. A łódkę będę robił powoli i staranie, aby unosiła się na wodzie :D

Opublikowano

Co widzisz trudnego w przycieciu kilku prostokątów z tkaniny szklanej i rozrobieniu paru gram żywicy :?: Układasz to na nasmarowanej płetwie [zapewne listwa duraluminiowa] i odstawiasz na bok. Ściągasz, wklejasz, przycinasz ...

Opublikowano

Ale laminat to już nie to samo co konstrukcja drewniana . A jak mu nie wyjdzie z pierwszym razem to tylko straci kupę kasy.

Opublikowano

100g epidianu to kilka takich skrzynek, 1m2 tkaniny to kilka takich skrzynek - koszty 10-15zl ...

Troche się żaglówkami bawię i uwierz drewniana skrzynka to zły pomysł ... Wystarczy ze lekko napuchnie i płetwa będzie juz ciasno wychodziła, albo i wcale ...

Opublikowano

Układasz to na nasmarowanej płetwie [zapewne listwa duraluminiowa] i odstawiasz na bok. Ściągasz, wklejasz, przycinasz ...

Już kolega napisał jak to zrobić.

ertman_176 pisaliśmy razem. :D

Opublikowano

Tak , mi chodziło o formę kadłuba , skrzynia mieczowa to jest łatwe jak budowa łopaty . (Źle przeczytałem Twój post , i myślałem że kadłub chcesz laminatowy zrobić.)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.