jedrekxxd Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam. Chciałbym przedstawić moją relacje z budowy pierwszej łódki. Na początku chciałbym podziękować osobie, która podała mi link z planami(sorry ale zmieniałem gg bo tamto mi hakli i mam nadzieję, że kiedyś na zawodach się spotkamy:D, mój nowy numer:21918089) A teraz coś o budowie: Posiadam: - mam już aparature, odbiornik - serwa też są - balsa 2mm jest, jutro kupie listewki i balsę 3mm i ruszam z budową będę aktualizował swoje postępy w pracy, z każdą rzeczą, którą zrobię. Budowa: Plany - wydrukowane czekają aż kupie balsę. (jak kupie balsę i listewki to wstawię pierwsze fotki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Moja skromna uwaga , po mojej budowie JIF.65 , jak bym mógł cofnąć czas to skrzynie mieczową zrobił bym ze sklejki 2mm a nie balsy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ja bym całą zrobił z laminatu, szybko, prosto i mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Dzięki suchy. Zrobię tak jak mówisz. Ertman jakoś nie mam fachu w laminatowaniu. A łódkę będę robił powoli i staranie, aby unosiła się na wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEBIUS_2006 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 To czekamy na relacje z budowy i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Co widzisz trudnego w przycieciu kilku prostokątów z tkaniny szklanej i rozrobieniu paru gram żywicy :?: Układasz to na nasmarowanej płetwie [zapewne listwa duraluminiowa] i odstawiasz na bok. Ściągasz, wklejasz, przycinasz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Ale laminat to już nie to samo co konstrukcja drewniana . A jak mu nie wyjdzie z pierwszym razem to tylko straci kupę kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 100g epidianu to kilka takich skrzynek, 1m2 tkaniny to kilka takich skrzynek - koszty 10-15zl ... Troche się żaglówkami bawię i uwierz drewniana skrzynka to zły pomysł ... Wystarczy ze lekko napuchnie i płetwa będzie juz ciasno wychodziła, albo i wcale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 czyli do laminatowej musiałbym zrobić formę?? Ale ja jednak chce poćwiczyć na drewnianej(może później laminat jakiś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 tak musiałbyś zrobić pierwsze kształt , potem formę , a potem odlew (czy jak tam sie to nazywa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Po co dorabiacie sobie filozofie do robienia skrzynki mieczowej :?: Jaka znowu forma ... Spójrzcie jak sie robi pochwy bagnetów w szybowcach - widział tam kto formę :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Układasz to na nasmarowanej płetwie [zapewne listwa duraluminiowa] i odstawiasz na bok. Ściągasz, wklejasz, przycinasz ... Już kolega napisał jak to zrobić. ertman_176 pisaliśmy razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEBIUS_2006 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Wydaje mi sie ze chodzi o forme na kadlub a nie skrzynke mieczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Tak , mi chodziło o formę kadłuba , skrzynia mieczowa to jest łatwe jak budowa łopaty . (Źle przeczytałem Twój post , i myślałem że kadłub chcesz laminatowy zrobić.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Dzieje się coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam. Myśle że warto sie zastanowic nad gotowym kadłubem laminatowym 50zeta + 15 przesyłka tyle łącznie zapłaciłem z przesyłką wpłata na konto. http://modelmast.republika.pl/oferta_pol.htm Model bardzo dobrze opisany w modelarzu i plany ogólnodostępne. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.