Gość Squa Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Mam pytanie tak po krótce. Chciałbym zrobic model Zefira I 2 razy wiekszy. Jego całkowita długość kadłuba wynosi 58 cm ( x2 = 116cm) , a mój arkusz depronu ma 120 cm czyli w sam raz . Więc pytanie brzmi: czy cały etap powiększania tyczy się tylko na powiększeniu rozmiarów czy wtedy wszystko razy 2 . W sensie serwa nie 9 gramowe tylko np. 17 gramowe i inne rzeczy ?
Kolar Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Wyjdzie Ci wtedy 2-metrowy Zefir... Na pewno będziesz go musiał o wiele bardziej wzmocnić żeby się nie rozleciał. Wsadzić mocniejszy silnik, pakiet, serwa itp. Skrzydło też lepiej styropianowe lub żeberkowane, bo te oryginalne x2 coś mi się nie widzi:P
upgrayedd Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Co do serw, to możesz obliczyć jakie siły działają na ster. Służy do tego program komputerowy. Nie pamiętam nazwy - poszukaj w dziale "Różne". A jeżeli chcesz zrobić skrzydło takie jak w oryginale, to na pewno musisz zamienić dźwigar na sosnowy oraz wzmocnić łącznie skrzydeł. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Pozdrawiam, stecio!
karlem Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 ...serwa musisz dobrać mocą do powierzchni, którą mają poruszać. Zwróć uwagę że, przy dwukrotnym zwiększeniu wymiaru liniowego, powierzchnia rośnie trochę więcej niż dwa razy... Dwukrotnie powiększony model o tej konstrukcji raczej nie sprawdzi się; należałoby go gruntownie przekonstruować :wink:
Gość Squa Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Ehhh... tak jak myślałem. A jakie są modele depronowe trenerki takie okolo 1.5m ?
WZ Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zbuduj któregoś z TOTO np TOTO 2 te modele są w granicach tej rozpiętości
Gość Squa Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 no buduje TOTO -0 ale chce cos 2x wiekszego ; )
HubertFab Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Fajny wydaje się model Predator Pana robiącego modele "Morlock" są czasem na allegro lub w emodel.pl No i ma 1,8m rozpiętości i potrzebuje zabrać na pokład 600 gram balastu lub 3 pakiety 3S 2,2Ah silnik o ciągu 1,5-2,2kg. Fajna maszyna... za około 75-110zł Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.