Michu Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Witam serdecznie. Mam pytanko odnośnie pracy Aurory 9 + 2x Optima 9 + powerbox royal + LiFe. Czy ktoś z was latał już na takim zestawie? Osobiście miałem taki komplet w 3m Extrze 3W i niestety starciłem model podczas oblotu. Wszystko było ok dopóki nie odleciałem na odległość około 200m. Niestety model przestał reagować, jedyne co zadziałało to killswitch. Z modelu nic nie zostało, ale osprzęt przetrwał i działa. Zastanawiam się czy ryzykować takie zestawienie w kolejnym modelu. Prosiłbym o wszelkie informacje jakie ktoś posiada na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam.
rewia2006 Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 Proszę o informację, czy udało się ustalić przyczynę zaniku możliwości sterowania modelu. Myślę, że mając odzyskany sprzęt, który był zainstalowany w modelu, można spróbować ustalić słabe ogniwo tego zestawu.
tomnow95 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Aż coś dziwnego. Ja na tym latam FPV to 2km i nic mi się nie dzieje. Można wiedzieć czy latałeś w scan mode czy normal mode?
Radek Oleksy Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Problemem wygląda tak, że jak są podłączone dwa odbiorniki to system głupieje. Przy przełączaniu (najprawdopodobniej) odbiorniki Hiteca jakoś się wylogowują gubiąc zasięg. P Przeprowadził kolega próby naziemne - i wygląda to tak : -dwa odbiorniki + Royal - utrata zasięgu na 100m -jeden odbiornik + Royal - wszystko gra i tak teraz lata (Giles 3m + ZDZ160)
tomnow95 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Wyloguje sie w scan mode. W normalu już nie. Ale jak latasz na jednym to lataj na scan bo sobie wybierze najlepszą częstotliwość.
wandb Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Kiedyś czytałem o problemach z killswitch'ami Może tutaj coś doczytasz http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1141715&page=6
chrisj23 Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Wyloguje sie w scan mode. W normalu już nie. Ale jak latasz na jednym to lataj na scan bo sobie wybierze najlepszą częstotliwość. a ja powiem że guzik prawda nie wiem jak na obecnym firmware ale na tym które było oryginalnie z odbiornikami w normal mode konfiguracja 2 odbiornikowa powowdowała problemy. Robiłem testy zasiegu na mniejszonej mocy i po oddaleniu się na odległość w której nie było zasięgu wracając w stronę modelu odbiorniki zazbrajały sie dopiero w odległości kilku metrów od modelu. W przypadku jednego odbiornika nie było problemów. Podobne przypadki mięli inni uzytkownicy z którymi rozmawiałem. Poza tym scan mode nie uzywa się w konfiguracji 2 odbiornikowej - co nawet jesli dobrze pamietam jest opisane w instrukcji lub na FAQ na stronie hitecka. Pisałem o tym do Powerboxa - niestety zero odpowiedzi - powerbox widać skupił się na integracji ze spektrum i muliplex (co jest o tyle dziwne ze multiplex nalezy obecnie do hitecka...) Przelatałem sezon w konfiguracji z jednym odbiornikiem w modelu 3m kompozytowego akrobata i zero problemów. Wgrałem wszystkie updaty jakie się pojawiły zarówno do odbiornika jak aparatury i modułu. Były problemy z killswitchami i taki sam doświadczyłem - na szczęście bez kraksy - po wymontowaniu killswitcha wszystko wróciło do normy - na razie nie kusi mnie ponowne jego montowanie
tomnow95 Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Ja kupiłem apke jakis miesiac od wprowadzenia w PL i aktualizowałem regularnie i na kazdym sofcie w normalu się łączyło szybciutko z powrotem,a w scanie raczej nigdy.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.