noker Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Witam. Muszę zorganizować sobie jakiś pakiet zasilający do aparatury Hitec'a OPTIC6. Początkowo myślałem o Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Transmitter Lipoly Pack ładna pojemność, ale to ma 11.1V. Znalazłęm też w nastik.pl taki pakiecik: Pakiet XCell 9.6V NiMH 2700mAh cylinder Pojemność ładna i cena także. Jakie napięcie powinien mieć pakiet do OPTIC6? 8x1,2V czy 8x1,5V Czy taki pakiet można ładować orginalną ładowarką HITEC, mam wątpliwość, gdyż napisano na niej że to ładowarka do Ni-Cad Dokładnie taką: z góry dziękuję za dobrą poradę Rafał
andrzej_t Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Po ładowaniu na wyświetlaczu potrafi pokazać 11,6V nawet po tej wtyczkowej ładowarce więc możesz śmiało pakować lipola 11,1V. Wielu tak robi i jest ok. NiMH też naładujesz tą ładowarką tyle że ze dwa dni taka pojemność się będzie ładować.
karlem Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 ...zmieszczą się oba pakiety i oba będą działać, ale tą ładowarką naładujesz tylko pakiet z Nastika; do naładowania Li-poli z KobbyKinga potrzebujesz innej ładowarki. Naładowany pakiet NiCad lub NiMH ma napięcie bliskie 12V (nominalne 9,6V), więc Lipole też można stosować bez obawy przewoltowania nadajnika.
Chomik Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ja używam w moim Optic'u NiMH o pojemności 2500 mAh zrobionego z akumulatorów Energizer Pojemności się chwali, ale ładowanie prądem 100 mAh zajmuje ok 32 godzin :evil: A przy okazji miło wiedzieć że można bez problemu wcisnąć Li-pol'ke :rotfl: Dzięki !!
noker Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Chomik, na ile czasu pracy takie ładowanie wystarcza? W takim układzie który z tych pakietów będzie lepszy? Póki co nie mam żadnej ładowarki, jak się pojawią iMaxy B6 u HC to zamierzam taką zakupić. Rhino ma wyjście na balancer, XCell chyba nie.
false Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Też zdecydowanie polecam pakiet Rhino. Nawet w pełni naładowany (12,6) nic nie spalił, nadajnik działa jak należy. Jest troche gimnastyki z umiejscowieniem go, ale jak pokombinujesz będzie ok. No i praktycznie zapominam kiedy ostatnio go ładowałem.
qbacz Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Ja mam tymczasowo 2200mah 3s (zasilający z modelu), nie mieści się w obudowie, jak nazbieram kasy to kupie ten z HC. Też martwiłem się napięciem, więc dla świętego spokoju wpiąłem w obwód jedną diodę prostowniczą. Nadajnik śmiga, aż miło, właściwie nie wiem ile wytrzymuje, ponieważ zawsze licznik czasu odwróci się kilka razy.
andrzej_t Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 No i praktycznie zapominam kiedy ostatnio go ładowałem.Lepiej pamiętać a przynajmniej przed każdym lotem rzucić okiem na napięcie na wyświetlaczu bo kiedyś może być zdziwienie. Prościej doładować dzień przed lotami i mieć spokojną facjatę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.