Patryk Urban Opublikowano 19 Października 2006 Opublikowano 19 Października 2006 Witam Ostatnio bardzo mam ochotę na jakiś szybowiec. Kadłub i stateczniki podsunął mi zbig. Chcę aby miał lotki i jakiś silnik co by go wyciągnąć. Nie wiem natomiast jaki kształt oraz profil powinny mieć skrzydła. Model chciałbym zarówno do termiki jak i na zbocze. Może macie plany jakiegoś szybowca ?? Nie podoba mi się zabardzo Jerry ale mógłbym też podpatrzeć skrzydła.
qba Opublikowano 19 Października 2006 Opublikowano 19 Października 2006 Bierzesz plany jeerego i robisz z niego ladnego szybola http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=84 jutro zrobie fotki okljonego kaduba i statecznikow na skrzydla nie mam weny
motyl Opublikowano 19 Października 2006 Opublikowano 19 Października 2006 Jak on jest łądny to i moja Meganka jest łądna
qba Opublikowano 19 Października 2006 Opublikowano 19 Października 2006 Twoja meganka jest ladna ale z jednej strony A moj szybowiec nie ma byc ladny tylko latac :!: Poporstu niech zrobi szybowiec ladniejszy ale na podstawie jerrego i z jego wymiarami bedzie latwiej
Patryk Urban Opublikowano 20 Października 2006 Autor Opublikowano 20 Października 2006 Nudząc się w szkole rysowałem sobie na kartce papieru: Nie jest to najpiękniejszy rysunek pod słońcem i rysowany długopisem (dlatego te smugi po korektorze). Ale widać o co mi chodzi. Chciałbym żeby było usterzenie w kształcie T, oraz żeby były niewielkie uszy coby był stateczny Jaki profil zalecalibyście ?[/img]
Motylasty Opublikowano 20 Października 2006 Opublikowano 20 Października 2006 Patryku zaprojektowanie i zbudowanie modelu szybowca to niestety nie to samo co zrobienie shock-flayera czy innego elektryka. Tu muszę rozwiać Twoje wątpliwości. W szybowcach ( motoszybowcach ) główna sprawa to aerodynamika, a to wiąże się z jakimiś przynajmniej podstawowymi wiadomościami w tej dziedzinie. Nie rzucaj sie na głęboką wodę, nie wystarczy coś narysować na kartce, gdzie z rysunku już wynika że raczej latać to nie będzie, zapytać ( czy tu czy też na "innym" forum ) jaki tam wstawić profil. Takie działanie tylko Cię rozczaruje. Poszukaj sprawdzonych konstrukcji ( np. Jerry J.Hajduka ), przyjrzyj im się, zmień coś w nich ( oczywiście nie zmieniając proporcji, kątów zaklinowania, położenie SC ). Obierając taką drogę jest szansa że model poleci ( w znaczeniu - poleci poprawnie ).
Diakon Opublikowano 20 Października 2006 Opublikowano 20 Października 2006 Albo idziesz do sklepu po depron i wiesz co zrobić... Patryku - poczytaj. Trochę wiedzy o tym się przyda 8) . Profil - hmm! A może np: SD7034 - słyszałem od pewnego szybowcowego modelarza bardzo dobre opinie o nim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.