Patryk Urban Posted October 19, 2006 Share Posted October 19, 2006 Witam Ostatnio bardzo mam ochotę na jakiś szybowiec. Kadłub i stateczniki podsunął mi zbig. Chcę aby miał lotki i jakiś silnik co by go wyciągnąć. Nie wiem natomiast jaki kształt oraz profil powinny mieć skrzydła. Model chciałbym zarówno do termiki jak i na zbocze. Może macie plany jakiegoś szybowca ?? Nie podoba mi się zabardzo Jerry ale mógłbym też podpatrzeć skrzydła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba Posted October 19, 2006 Share Posted October 19, 2006 Bierzesz plany jeerego i robisz z niego ladnego szybola http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=84 jutro zrobie fotki okljonego kaduba i statecznikow na skrzydla nie mam weny Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted October 19, 2006 Share Posted October 19, 2006 Jak on jest łądny to i moja Meganka jest łądna Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba Posted October 19, 2006 Share Posted October 19, 2006 Twoja meganka jest ladna ale z jednej strony A moj szybowiec nie ma byc ladny tylko latac :!: Poporstu niech zrobi szybowiec ladniejszy ale na podstawie jerrego i z jego wymiarami bedzie latwiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk Urban Posted October 20, 2006 Author Share Posted October 20, 2006 Nudząc się w szkole rysowałem sobie na kartce papieru: Nie jest to najpiękniejszy rysunek pod słońcem i rysowany długopisem (dlatego te smugi po korektorze). Ale widać o co mi chodzi. Chciałbym żeby było usterzenie w kształcie T, oraz żeby były niewielkie uszy coby był stateczny Jaki profil zalecalibyście ?[/img] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motylasty Posted October 20, 2006 Share Posted October 20, 2006 Patryku zaprojektowanie i zbudowanie modelu szybowca to niestety nie to samo co zrobienie shock-flayera czy innego elektryka. Tu muszę rozwiać Twoje wątpliwości. W szybowcach ( motoszybowcach ) główna sprawa to aerodynamika, a to wiąże się z jakimiś przynajmniej podstawowymi wiadomościami w tej dziedzinie. Nie rzucaj sie na głęboką wodę, nie wystarczy coś narysować na kartce, gdzie z rysunku już wynika że raczej latać to nie będzie, zapytać ( czy tu czy też na "innym" forum ) jaki tam wstawić profil. Takie działanie tylko Cię rozczaruje. Poszukaj sprawdzonych konstrukcji ( np. Jerry J.Hajduka ), przyjrzyj im się, zmień coś w nich ( oczywiście nie zmieniając proporcji, kątów zaklinowania, położenie SC ). Obierając taką drogę jest szansa że model poleci ( w znaczeniu - poleci poprawnie ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diakon Posted October 20, 2006 Share Posted October 20, 2006 Albo idziesz do sklepu po depron i wiesz co zrobić... Patryku - poczytaj. Trochę wiedzy o tym się przyda 8) . Profil - hmm! A może np: SD7034 - słyszałem od pewnego szybowcowego modelarza bardzo dobre opinie o nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.