Gość Anonymous Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Witam! Chciałbym sobie na ebaju.com kupić bagażnik samochodowy do kajaka. Kosz około 80$ z wysyłką. Czy może mi powiedzieć ktoś na jakiej zasadzie jest naliczane cło dla przesyłem z USA, jakie to są kwoty i czy są może jakieś okoliczności sprawiające, że cła nie trzeba płacić? Pozdrawiam! Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2 http://tylkowusa.com/strony/clo.html Z tego co wiem cło zapłacisz, jeśli wartość przesyłki przekroczy określoną wartość (chyba 50$ ale nie jestem pewien), tzn. jeśli sprzedawca wpisze taką wartość i rodzaj towaru. Jeśli wyśle jako prezent ("Gift") i wartość powiedzmy 5$, celnicy nie mają podstaw do sprawdzenia przesyłki Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. edit: Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem)chyba odwrotnie cło jest od wartości+koszty transportu a vat o wartości, kosztów transportu i cła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L_I_S Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Panowie, oni licza to tak, abysmy jak najwiecej zaplacili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolar Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem)chyba odwrotnie cło jest od wartości+koszty transportu a vat o wartości, kosztów transportu i cła. Chyba masz rację, pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.