Guest Anonymous Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 Witam! Chciałbym sobie na ebaju.com kupić bagażnik samochodowy do kajaka. Kosz około 80$ z wysyłką. Czy może mi powiedzieć ktoś na jakiej zasadzie jest naliczane cło dla przesyłem z USA, jakie to są kwoty i czy są może jakieś okoliczności sprawiające, że cła nie trzeba płacić? Pozdrawiam! Szymon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolar Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2 http://tylkowusa.com/strony/clo.html Z tego co wiem cło zapłacisz, jeśli wartość przesyłki przekroczy określoną wartość (chyba 50$ ale nie jestem pewien), tzn. jeśli sprzedawca wpisze taką wartość i rodzaj towaru. Jeśli wyśle jako prezent ("Gift") i wartość powiedzmy 5$, celnicy nie mają podstaw do sprawdzenia przesyłki Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. edit: Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawko_k Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem)chyba odwrotnie cło jest od wartości+koszty transportu a vat o wartości, kosztów transportu i cła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
L_I_S Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 Panowie, oni licza to tak, abysmy jak najwiecej zaplacili Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolar Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 Oprócz cła dochodzi jeszcze VAT, który płacisz od jeszcze mniejszej wartości (wówczas cło jest naliczane jako % z towaru i vatu razem)chyba odwrotnie cło jest od wartości+koszty transportu a vat o wartości, kosztów transportu i cła. Chyba masz rację, pomyłka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.