attyla Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Chcialbym wyliczyć środek ciężkości w latającym skrzydle, znalazłem dwa programy do wyliczania http://www.inlandsloperebels.com/Calc/cgcalc.html oraz http://www.coloradogliders.com/twist2a.xls na próbę wpisałem dane z tzagiego i oba klakulatory wyliczyły mi środek ciężkości w odległości 219mm od krawędzi natarcia tymczasem według projektu w tzagim środek cięzkości ma się znajdować 175-185 mm od krawędzi natarcia.Czy róznica wynika z niedoskonałości wzorów czy tez bardziej "przedni" środek ciężkości w projekcie tzagiego wynika z ostrożności projektanta tak aby tzagi był łatwiejszy w pilotażu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 zobacz tu SC bezogonowców Nie tyle z ostrożności co własciwości - może lecieć na dużych kątach. Przy "przednim" SC nie "zadziera" tak szybko i nie zwalnia ponad miarę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Ja w swoim zagi mam srodek cięzkości 20mm za orginalnym :roll: Ustawiłem go tak po kilku próbach lekkich wyrzutów w wysoką trawe, przy orginalnym sc odrazu leciał na dziób, spadał jak kamień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Kubad: A jak masz sterolotki ustawione w neutrum - zgodnie z linią dolnej połówki profilu czy zgodnie z cięciwą profilu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Witam 8-9% średniej cieciwy skrzydła. Jak chcesz to zrobić w miarę szybko bez "kosmicznych" wyliczeń. Obie lotki lekko uniesione do góry. Oblatać i ewentualnie drobne poprawki z wyważeniem. Sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 A jak jest poprawnie?? U mnie cięciwa profilu jest na równi z cięciwą lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Dokładnie tak powinno być jak napisał kol. jedrek. Sterolotki powinny być przedłużeniem lini dolnej profilu czyli lekko do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.