JacekO Posted May 3, 2010 Share Posted May 3, 2010 Od kilku tygodni jestem w posiadaniu modułu trenera do aparatury Graupnera serii MC: Moduł wkładam w Graupnera MC 16/20 między płytkę nadajnika a moduł w.cz. - jest tylko jeden sposób na podłączenie... Potem łącze moduł trenera z drugim nadajnikiem (FM 414) za pomocą kabla słuchawkowego(mini-jacki mono). I niestety komplet nie działa. Dodam, że w FM414 jest przylutowane zwykłe gniazdo mini-jack i dziala po podłączeniu do komputera. Próbowałem podlączać gniazdo (w FM414) na różne sposoby: raz sygnał i masę, potem sygnał i plusowy przewód sygnałowy, a nawet zamieniałem ich kolejność - w 3/4 przypadkach działało w symulatorze, a z MC 16/20 ani razu. Czy macie pomysł jak mogę podlączyć te nadajniki, aby działały jako instruktor-uczeń? Czy ktoś z Was ma oryginalny zestaw Graupnera do łączenia i moze powiezieć czy w kablu i gnieździe ucznia siedzi jakaś wyrafinowana elektronika? Dodam jeszcze, ze po podłączeniu modułu trenera nadajnik (instruktora) działa zwyczajnie, a po przestawieniu dźwigienki jest wysyłany sygnał z ostatnimi połozeniami z nadajnika instruktora (serwa stoją w miejscu - nie łapią zaklóceń). Może to pomoże w diagnozie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzradek Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Problem może polegać na odwrotnej polaryzacji impulsów PPM (nie sprawdzałem - zajrzałem tu:http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb5.htm ) Jeśli tak jest, trzeba przekonwertować sygnał inwerterem na jednym tranzystorze - również do znalezienia na ww stronce. Dodatkowo, trzeba sprawdzić, czy w obu nadajnikach na masie jest plus zasilania czy minus. Jeśli jest odwrotnie, to tzreba to też uwzględnić, np w ten sposób jak opisałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekO Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 Problem może polegać na odwrotnej polaryzacji impulsów PPM Jeśli tak jest, trzeba przekonwertować sygnał inwerterem na jednym tranzystorze Próbowałem z tym odwracaniem od razu jak dostałem moduł (te kilka tygodni temu) i nie chciało działać... Nie pisałem o tym, gdyż diodę zenera miałem z "odzysku", teraz kupię nową i spróbuję jeszcze raz podłączyć nadajniki. Aczkolwiek nie sądze, żeby w tym tkwił problem, bo na stronach o modułach przeważnie MC 16/20 i FM414 są wrzucane do jednego worka (np. te same numery fabryczne oryginalnych modułów slave i master ( np. http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/image/graupner-buddy-overview.pdf )) Czy oprócz odwrotnej polaryzacji sygnału PPM może coś jeszcze być nie tak z tym polączniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzradek Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Dioda zenera to najmniej istotny element w inwerterze, chyba że miała zwarcie Ale jeśli tak piszesz, to znaczy że próbowałeś dopiero zbudować układ, nie sprawdzając czy faktycznie odwraca sygnał (potrzebny jest oscyloskop czy choćby słuchawki, żeby potwierdzić, że jakikolwiek sygnał z tego wychodzi) W dalszym ciągu stawiam na polaryzację sygnału, albo/oraz polaryzację masy zasilania. To że sprzedawane moduły master/slave są takie same dla obu nadajników, mnie nie przekonuje. Czy może być coś jeszcze? - Poziomy sygnału (trzeba sprawdzić co wchodzi oryginalnie do modułu nadajnika, a także czy poziom sygnału "ucznia" jest wystarczający do wysterowania ewentualnego inwertera) - brak kontaktu w kablu/wtyczce - zepsuty moduł master/slave - pracujący moduł TX w "uczniu" - (to kiedyś miałem) jeśli polaryzacja masy zasilania się nie zgadza, to wtedy kuszące jest połączenie masy jednego nadajnika z sygnałem z drugiego. To wprowadza potężne zakłócenia elektromagnetyczne do kabla spinającego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.