Gość tom_tom Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Cześć, Malin, Klif5 - jak lata się na klifach ? Tzn. kiedy właśnie wieje kierunek od morza do lądu ? Napisałeś Klif, że w dzień wieje bryza - ale czy wieje cały czas w słoneczny dzień czy jak ? No i drugie pytanie - gdzie lądujecie latając nad morzem ? Można lądować na piachu na plaży, czy to zabójstwo dla modelu (piasek ostatnio unieszkodliwił mój aparat fotograficzny... a wydawało się, że nigdzie się nie dostał - a po rozebraniu okazało się, że jest dosłownie wszędzie...) Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 LAdowanie na plazy to raczej trudna sprawa zwazywszy na plazowiczow . Mowiac dosadnie byloby to nieodpowiedzialnosci szczytem NAwet zas jesli plaza bylaby pusta to z gory trudno ocenic Ci by bylo wysokosc modelu nad plaza...No chyba ze obserwujac cien modelu ale 20m z gory to dosc trudne Zreszta po co ladowac na plazy majac laczke i miejsce do ladowania na gorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Jak latamy I gdzie lądujemy widać na filmikach .Nigdy na dole bynajmiej z własnej woli. W awaryjnuch przypadkach prostopadle do klifu w zbocze. Czasami wiatr osłabnie albo zmieni kierunek i nieda się utrzymać dużym modelem Plaża jest wąska i kamienista gwarantowane zniszczenie modelu . http://www.fly.kartuzy.com.pl/images/albumy/070324/index3.html czasami kończy się tak jeśli się chce latać ciężkim modelem kiedy za sąbo wieje a takie modele nie lubią wolno latać i szybko walą się w korek . W brew pozorą spokojne lądowanie na wodzie jest bezpieczniejsze niż na plaży. Zwodowaliśmy kilka modeli a sprzęt po wyschnięci i konserwacji działa dalej . Zwiatrem jest tak że jedziemy na klif rano i czekamy aż zacznie wiać od morza . Jeśli ewidętnie jest inny kierunek to przenosimy się na inną górkę wokolicy Gdyni. Mamy kilka na wszystkie kierunki oprócz zachodniego i północno zachodniego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Hej.Lata się bajecznie na klifie - ten stały wiatr to jest to. Modelem można latać jak się chce - loty przed nosem jak helikopterem nie są trudne jak dobrze wieje. Ja pogodę sprawdzałem na icm - jak wieje od morza 4ms to można latać na wydemce. Lądowania zależnie od modelu - elektrykiem nie polecam lądować na plaży - piach. Dlg czy lekki do 2m można złapać do reki na plaży bo wiaterek laminarny i podchodzi się dosyć łatwo do lądowania. W Rewalu za klifem i za wydmą są okrótne rotory i lekki model ląduje jak bezwładna szmata co jest groźne. Lepiej się przejść na dół na piach lub nabrać prędkości i lądować z rozpędu kiedy model ma zapas energii i pokona zaburzony wiatr. Ja się z bryzą raczej nie spotkałem. Po prostu jak wieje od morza to wieje od morza i tyle. Nie zauważyłem żeby na lądzie wiało inaczej niż na plaży ale pewnie to zjawisko kiedyś występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Dzieki za info Szkoda Foki zatopionej... Ale mam nadzieje że przeżyła Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Foka to morskie zwierze więc ciągnie wilka do lasu na szczęście nie był to mój model Na szczęście żyje Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Wlasnie widze Arturze, ze wychodzisz na swiat- zaczales korzystac z internetowych for 8) Mam nadzieje, ze w tym roku uda nam sie polatac na Mechelinkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Boggi My latamy cały czas Wal śmiało . W niedzielę u Szykowskiego Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Wlasnie czytalem o tym latajacym skrzydle w innym watku. Ja wlasnie sie wzbogacilem o ghosta z arthobby. Troche mnie zmartwilo to ladowanie, ale damy rade. Co do niedzieli to nie wiem. We wtorek wyjezdzam na prawie 2 miesiace, a ze stolicy do 3miasta wracam dopiero w sobote rano. Ciagle za malo mam czasu na wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Mam nadzieje że mój "lisek" też znajdzie jakiś klifek dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian123 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Może wybiorę się na ten klif koło Gdyni (jakoś w połowie lipca będę w Gdańsku) wychodzi mi , że od Gdańska będzie około 40km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 My ze Słupska latamy na klifie koło Rowów miejsowość Dębina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Może jakieś fotki z tego Słupska? Jaki wysoki klif? I na jaki wiatr? Domyślam się pólnocny ale może da rade polatać z jakąś odchyłką? Do Gdyni to trza jechać musowo Najlepiej większą ekipą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Wysokość klifu to 31m wiatr północ i północny zachód.Zdjęcia będą pozdrawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Pogoda w weekend dopisała i polataliśmy z kolegą Maciejem na klfie w Władysławowie i potem w Mechelinkach w Gdyni. Latało sporo glajciarzy jednak nie było problemów z wspólnymi lotami. Nad wszystkimi tymi stworami na radio i z stylonu górował jednak typ latający na lotni. Śmigał z 80m nad zboczem chwilami 8) Spotkaliśmy też modelarzy z Warszawy - śmigali eg ( byłem zdziwiony jak te modele rade dawały na zboczu ) i jakimś 2m z ah. My tłukliśmy 1 i 1,2 z ah modeliki i dawały rade :rotfl: Na drugim zboczu w Gdyni też zastaliśmy modelarzy miejscowych. Tam już była wyższa szkoła jazdy , chłopacy mieli laminaty 2m i 2,5m i samoróbe 2m. Modele te osiągały zawrotne prędkości :shock: i nieźle świstały. Miejscowi zdradzili trochę nowych górek na kolejne wyprawy. Pozdrówki dla spotkanych modelarzy :jupi: Trochę fot: dalszą foto relację dokończy kolega ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manaq Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Witam brać modelarską, Jak napisał wyżej Maciek kończę rozpoczęty przez niego temat dot. wycieczki w ostatni majowy weekend do Chłapowa i Mechelników. Patrzcie i podziwiajcie jak było pięknie i jaką mieliśmy zabawę miód malina polecam wszystkim!!!! (w sobotę wiało 8-11 m/s) glajciarze spasowali i cała przestrzeń dla nas Fotorelacji ciąg dalszy: to sem ja z moją małą maszyną klif w Chłapowie - fotka w kierunku Rozewia klif w Chłapowie z plaży i jeszcze raz tu już z modelem malinna nasze jak to powiedział jeden z modelarzy z forum " WYMIATACZE ZBOCZOWE" w akcji i ciąg dalszy.... a tu już fotka z soboty razem z modelarzami z Wawy - niestety jeden z nich przy lądowaniu połamał ogon kliknij aby powiększyć prawie jak bitwa powietrzna a to już klif w Mechelinkach, tu miałem przyjemność zapoznać się z roślinnością która porasta klif podczas "wyławiania" modelu z ciernistych zarośli i krzewów ale wszystko sko ńczyło sie pomyślnie Synchroniczne latanie spotkaliśmy w Mechelinkach "tubylców" modelarzy doświadczonych jak mało kto, na fotce model Jurka - samoróbka, a wcale nie widać - a jak wymiatał to szkoda gadać Jurek za sterami swojej maszyny model kolegi Jurka Panoramy: 1. Mechelinki - klif kliknij aby powiększyć 2. Chłapowo - klif kliknij aby powiększyć pewnie niektórych zamęczyłem za co przepraszam a Tych co ciekawi pięknych nadmorskich miejsc do latania na zboczu serdecznie zapraszam na podobną wyprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.