malinn Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Kolejny weekend i kolejna wyprawa była. Dzień dziecka spędziliśmy znów na klifie podziwiając widoki , prażąc się w słońcu i śmigając z doborową ekipą modelarzy. Poznało się trochę ludzi , nabrało doświadczeń nowych i ogólnie miło spędziło czas ;-) Wiało od 2m/s do jakiś 8m/s ( wtedy to się działo ). Banda glajciarzy też nie odpuściła i śmigali także. Nasze modeliki utrzymywały się już przy 2-3m/s jednak trzeba było latać blisko krawędzi. Teraz planujemy zbudować modeliki 1m bez lotek na wiaterek 1m/s ;-) Co mnie bardzo zdziwiło model 2m 1,2kg był wstanie utrzymać się na klifie przy 3m/s ciągnąc doskonałość z prędkości :mrgreen: Niestety niektórzy glajciarze zbytniej wyobraźni nie mieli zalatując nas od tyłu bez żadnego ostrzeżenia. Do niektórych nie przemawia fakt , że model 2m rozpędzony ponad 100km/h tnie linki jak żyletka :roll: i naprawdę nie stanie w miejscu jak helikopter tylko trza go ciągle gonić. Miejscowi opowiadali jak doszło do spotkania 3 stopnia modelu z glajtem. Model 3m przeciął linki jak scyzoryk , a pilota glajta uratowały tylko silne nerwy i opanowanie - PRZEżYł Trzeba więc bardzo uważać latając z glajtami. Uważać muszą jedni i drudzy. Jak glajta widać jest ok, gdy zalatuje nas bezszelestnie od tyłu kłopoty mogą się pojawić w ułamku sekundy :!: Miejsce do latania przecudne i spokojnie można rozgrywać MP f3f. Górale którzy przybyli na zawody też byli miło zaskoczeni miejscówką. Moje zdjęcia to cienizna w porównaniu z fotami Macieja N., mam za to kilka fajnych filmów , które postaram się wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Malinn a gdzie więcej zdjęć . Wstaw koniecznie . Puki co wieje cały czas na klif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Przenosze się nad morze! Świetne fotki Panowie! Chyba bede musial sie w tym roku wybrac nad Baltyk z jakims modelem. Juz nawet jeden szybowiec mi po glowie chodzi Udanych lotów i pomyśnej pogody! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Witam. Jestem na urlopie w Pobierowie i mam do WAS pytanie: czy gdzieś tu w pobliżu można polatać. Znalazłem tylko klif przed Trzęsaczem jadąc od Pobierowa, kilka fotek: widok od klifu w kierunku ulicy może ktoś już tam latał i może podzieli się wrażeniami pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 gdzie mogę polatać bardzo blisko Łeby bo jadę tam na wakacje i nie mam środku transportu żeby się na dalekie odległości po klifie poruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Co do klifu w trzęsaczu to ponoć mieli tam jakiś ośrodek budować , podobno nawet ogrodzenie postawili , lecz na twoim zdjęciu go nie widać :wink: Dzieje się tam coś , czy w dalszym ciągu jak dawniej mozna sobie latać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 O widzę, że kolega latał. Ogrodzenia to nie wodziałem ale ludzi i samochody kempingowe owszem. Trawa nie koszona. Pogoda i kierunek wiatru raczej na leżenie na plaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Cześc Mam pytanie do kolegów modelarzy znad morza Jade w lipcu do Jastrzebiej Góry i nie wyobrażam sobie żebym nie zabrał modelu i nie polatał na klifie:) dlatego pytanie czy w okolicy Jastrzębiej Góry da sie gdzieś polatac na klifie? pozdrawiam serdecznie Piotrek Szymański Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 ...dlatego pytanie czy w okolicy Jastrzębiej Góry da sie gdzieś polatac na klifie? Niedaleko masz klif Chłapowo. Chciałem tam kiedyś polatać będąc właśnie w Jastrzębiej Górze ale niestety kierunek wiatru całkowicie nieodpowiedni a później to już całkiem pogoda zawiodła , bez przerwy deszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Krzysiek nie strasz mnie:) a w samej Jastrzebiej nie ma nic? wiesz tak sobie myslę zona na plaży a ja w powietrzu:P Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Krzysiek nie strasz mnie:) Wcale nie miałem takiego zamiaru ...a w samej Jastrzebiej nie ma nic? Przyznam, że nie chodziłem i nie szukałem bo pogoda była taka sobie ale chyba raczej nic nie będzie. ...wiesz tak sobie myslę zona na plaży a ja w powietrzu:P Eee, za dużo dobrego :jupi: Ale w sumie to zawsze możesz polatać z plaży, oczywiście pod warunkiem że nie będzie oblegana przez ludzisków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Mam nadzieje że polatam:) nie wyobrażam sobie leżenia cały dzien na słońcu,normalnie szkoda życia:) lepiej polatac będę szukał aż coś znajdę pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 jest jakiś klif koło Łeby przepraszam że się powtarzam ale za 5 dni jadę nad morze :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam 8) Mam pytanie kto wybiera się w sierpniu (2008 rok) do Chłapowa :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Niestety w czasie mojego pobytu w Jastrzębiej Górze ani jednego dnia lotnego nie miałem na klif sie nie załapałem bo wiało raz z prawej raz z lewej i z tyłu a ani razu z przodu:) poza tym Motyl w swoim wątku o elektro Elfie zamieścił moją fotkę z Chłapowa gdzie pokazane jest nowe ogrodzenie z siatki i ciekawych słupków:) ktore nam utrudnią trochę życie(zresztą glajciarzom również).Przez pół roku woziłem w samochodzie hol przed wyjazdem go wywaliłem a później cholernie tego żałowałem:( Moim zdaniem dobrze jest zabrac ze soba elektryka, chociaż nie po to sie jedzie na klif żeby latac elektrykami ale lepsze to niż siedzenie na plaży i się wkurzanie heh. Teraz jestem w domu i nadrabiam zaległości w lataniu Zapraszam chetnych do wspólnego latania do Raciborza pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 16 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 A ja latalem w tym roku w czerwcu elektroszybowcem na plazy w Lukecinie, oczywiscie wieczorem jak nie bylo duzo ludzi na plazy , kilka razy wylecialem w morze tak z 40 mtr od brzegu i jest to fantastyczne latanie na urlopie, a fajnie laduje sie na plazy gdy ludzie bija brawooooooooooooo. Zrobilem ok 2o lotow Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 modelpiotrek, bo strażaki tak maja Ja byłem polatałem i było fajnie. A glajciarze ?? hmm.... jak trafisz na miejscowych z Gdyni i okolic to polatasz razem z nimi, ale mi sie trafili "cwaniaczki" z Bielska Białej. Doszło do ostrej wymiany zdań, aż wreszcie ja poleciałem o oni musieli przez jednego wyszczekanego sobie poczekać, bo się mojego motorka wystraszyli Podejrzewam ze gdybym miał zwykłego szybowca staranowali by mnie, ale motorka i dmuchadełka to się bali miejsce jest nowe do latania, koło restauracji w samolocie, rzeba uważać tylko na właściciela tej restauracji bo gość tez dziwny i tylko kasę liczy. Zatrzymałem się na poboczu to awanturę robił, że nie wolno tam parkowac i trzeba zapłacić mu 5zł. Jak nie to mi samochód "załatwi". Powiedziałem proszę bardzo, mam świadków groźby, więc niech teraz on pilnuje go co by mu sie kuku nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 No racja tam sami zeciarze żerują, mi też uwagę zwrócili żebrając 5zł. Z glajciarzami problemu nie miałem , a było ich z 10ciu wtedy. Zależy na kogo się trafi. Często latam z galajciarzami u siebie w okolicy Bydzi jak równierz w Gdyni i są raczej wyrozumiali. Prawda taka, że lepszy klif ( zarezerwowany tylko przez modelarzy za poparciem tamtejszych władz) jest w Mechelinkach. Nie ma tu też problemu z miejscowymi - latamy razem i nawet się za kumplowaliśmy. Polecam na następny wypad właśnie to miejsce. Jest więcej miejsca do lądowania , mniej ludzi, a glajciarze mają swoje startowisko 300m dalej. Nikt nikomu nie przeszkadza ;-). Uważam , że mamy takie samo prawo latać modelami jak glajciaże. Co oni niby lepsi? Szybowców też się boją ale silnik robi lepsze wrażenie. Jeden zawodnik miał kiedyś spotkanie na klifie z f3f koło 3m rozp. Linki poszły i koleś ledwo się uratował , a model pozamiatany. Podejrzewam, że jak by się człowiek postarał to i szybowczykiem 350g by ich szmatę poskładał - to kwestia tylko dobrego wplątania w lineczki ale po co. Szkoda, że Ci niektórzy paralotniarze nie rozumieją , że nie tylko im się zabawa należy :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Przepraszam,że post pod postem ale może jutro -13.09.2008 czy w niedziele ktoś wpadnie polatać na Mechelinki do Gdyni - właśnie tam się wybieram. Ma wiać zacnie - 6m/s więc zabawa zapowiada się przednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 W niedzielę będzie grupa pd wezwaniem . W międzynarodowym składzie . Przynajmniej cztery rasowe F3F. Do zobaczenia :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.