Janosik72 Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Witam Z kolega Mrroberto mamy zamiar polatac modelem w taki sposob Ja startuje modelem w punkcie x , w modelu jest zabudowany autopilot z zaprogramowanym celem lotu np trzy km dalej Startuje wycigam model na 200 m i wylaczam nadajnik w tym momencie powinien zareagowac autopilot i kierowac model na wskazane wspolrzedne oddalone o np 3km W tamtym miejscu stoi Robert i gdy model nadlatuje przejmuje sterowanie wlacza nadajnik na tym samym pasmie nadawania i odniornik zaczyna reagowac na sygnaly nadawane przez Roberta Model zostaje sprowadzony na ziemie calo i szczesliwie Teraz pytanie dla osob majacych pojecie o mozliwosciach danego przedsiewziecia pierwsze zakupy zostaly poczynione wiec czas dla zdobycia wiedzy jest palacy :-) Jan i Robert
buwi777 Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Witam Z kolega Mrroberto mamy zamiar polatac modelem w taki sposob Ja startuje modelem w punkcie x , w modelu jest zabudowany autopilot z zaprogramowanym celem lotu np trzy km dalej Startuje wycigam model na 200 m i wylaczam nadajnik w tym momencie powinien zareagowac autopilot i kierowac model na wskazane wspolrzedne oddalone o np 3km W tamtym miejscu stoi Robert i gdy model nadlatuje przejmuje sterowanie wlacza nadajnik na tym samym pasmie nadawania i odniornik zaczyna reagowac na sygnaly nadawane przez Roberta Model zostaje sprowadzony na ziemie calo i szczesliwie Teraz pytanie dla osob majacych pojecie o mozliwosciach danego przedsiewziecia pierwsze zakupy zostaly poczynione wiec czas dla zdobycia wiedzy jest palacy :-) Jan i Robert Swego czasu Piotr P. ( ten od Żaru :devil: itp ) opowiadał jak robili doświadczenia bez autopilota tylko z Failsavem i telefonem komórkowym. Pierwszy wypuszczał model w określonym kierunku, wyłączał nadajnik, powiadamiał kolegę telefonicznie a ten włączał nadajnik swój i przejmował model. Z tego co pamiętam to odległość między nimi była około 2 km. ps. system oczywiście 35/40/72 MHz bo w 2,4 to się nie uda ...
armand Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Jakie jest pytanie? - bo jakoś nie moge odczytać
Janosik72 Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 system oczywiście 35/40/72 MHz bo w 2,4 to się nie uda ... naturalnie dlatego tez szukam modulu do Turnigy (JR) na 35 mhz a juz obiecalem sobie ze nigdy wiecej 35mhz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ładziak Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Jakie jest pytanie? - bo jakoś nie moge odczytaćCo będą przemycać? :lol2:
Janosik72 Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 Jakie jest pytanie? - bo jakoś nie moge odczytać :jupi: tak sie zaaferowalem ze nie napisalem czy jest mozliwosc przeprowadzenia tego przedsiewziecia docelowo jest ambitniejszy plan ,ale na poczatek proby kilku kilometrowe Jan
buwi777 Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 czy jest mozliwosc przeprowadzenia tego przedsiewziecia Tak
armand Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Tak, nawet bez autopilota, dobrze wytrymowany model i odpowiednie warunki pogodowe.
Janosik72 Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 Czyli wg Ciebie Buwi mozna to przeprowadzic a odleglosc to juz kwestia platformy , zapasu paliwa , napedu? ,
buwi777 Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 Czyli wg Ciebie Buwi mozna to przeprowadzic a odleglosc to juz kwestia platformy , zapasu paliwa , napedu? , A jakie widzisz obawy, skoro były próby bez autopilota ?? Najlepiej trzecią osobę po środku coby miała dobre walkie-talkie i opisywała what happend :faja:
Leszek_K Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Janosik - zdecydowanie da sie - slyszales o projekcie TAM? Link: http://tam.plannet21.com/ "Tam" nie bylo 3km tylko ponad 3000km.
Gość Anonymous Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Można zaadoptować moduł sterujący od jakiegoś quadrokoptera z GPS'em to raz. Można kupić Zbigowego autopilota tylko trzeba by się upewnić czy potrafi polecieć na zadany punkt - wrócić skąd wystartował na pewno potrafi. Można poszperać na diy-drones czy innym portalu poświęconym tej tematyce i zbudować coś samemu. Możliwości jest mnóstwo. A co do pytania czy jest to możliwe? Jak najbardziej tak ;D EDIT: 3km to przy dobrym osprzęcie FPV zrobisz bez pomocy autopilota.
Janosik72 Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Opublikowano 7 Maja 2010 Leszek tos mi dowalil :mrgreen: trzy km to dla prob docelowo w zamiarze jest 40km Na razie szukamy wiecej wiedzy pod te plany moze sie uda jak skompletujemy platforme to cos napisze czy w temacie cos drgnelo :wink: Jan
Eski Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Janosik Ja osobiście nie próbował bym latać modelem na 40km nawet jeśli wszystko miało by być kontrolowane przez AutoPilota , który jak wiemy może zawieść. Wydaje mi się , że więcej mogło by być z tego kłopotów jak pożytku. Tym bardziej jak wyobrażasz sobie jakie kolwiek kontrolowanie modelu na takim dystansie , ba kontrolowanie nie wchodzi w grę nawet obserwowanie , tylko co nam po obserwowaniu skoro gdy będzie spadał w kierunku Matki ziemi nie będziesz miał żadnej kontroli , gdzie i w kogo uderzy model. Czytałem sporo o module Zbiga który jak dla mnie jest naprawdę niesamowicie mądrym i wspaniałym urządzeniem ale bardziej nadaje się on jako mimo wszystko latanie w bliskiej odległości i w razie jakiś problemów wtedy liczyć na jego pomoc. :-) To takie moje skromne zdanie na ten temat, nie mniej jednak bardzo chętnie nagram Twój start modelu i bacznie będę Cię wspierał duchowo podczas testów jeśli tylko zechcesz Jan-Mogę prosić o odpowiedź na PW. Pozdrawiam Mirek
Janosik72 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 dostaniesz odpowiedz tu . To co Ty sobie wyobrazasz to wierze ze trudne dla pojecia przez Ciebie , ale pamietaj Ty modelarstwem sie bawisz 5 miesiecy do moich 30 lat , i jesli pisze o 40 km to z pewnoscia mam na uwadze bezpieczenstwo projektu, a dopiero pozniej szanse z powodzeniem , jak czytasz ten watek to zauwazyles ze chce zaczac dla prob na 3 km , takie cos przeprowadzisz na kazdym polu poza Londynem gdy projekt sie powiedzie w pierwszych fazach prob tych 3 km z cala pewnoscia nastapi proba ta wymarzona na ktore chetnie Cie zaprosze w celach dokumentacji. Pozdrawiam Jan
Leszek_K Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 Janosik - czytalem na RCgroups albo na Yahoo Groups cos na ten temat. Bede mial troche czasu to i poszperam i pewnie znajde, albo sam poszukaj. Nie warto wywazac otwartych drzwi. O ile pamietam ludziska zrobili system podobny do uzywanego w TAM tyle ze bez telemetrii satelitarnej.
Eski Opublikowano 9 Maja 2010 Opublikowano 9 Maja 2010 dostaniesz odpowiedz tu . To co Ty sobie wyobrazasz to wierze ze trudne dla pojecia przez Ciebie , ale pamietaj Ty modelarstwem sie bawisz 5 miesiecy do moich 30 lat , i jesli pisze o 40 km to z pewnoscia mam na uwadze bezpieczenstwo projektu, a dopiero pozniej szanse z powodzeniem , jak czytasz ten watek to zauwazyles ze chce zaczac dla prob na 3 km , takie cos przeprowadzisz na kazdym polu poza Londynem gdy projekt sie powiedzie w pierwszych fazach prob tych 3 km z cala pewnoscia nastapi proba ta wymarzona na ktore chetnie Cie zaprosze w celach dokumentacji. Pozdrawiam Jan Po Pierwsze nie chodziło mi o odpowiedź na to pytanie. Po Drugie nie rozumiem dlaczego się unosisz!? 5miesięcy nie zajmuje się modelarstwem może ze 3miesiące to max. Nie zmienia to faktu , że osoby które latają na 4km. na znanych forach mówią, że odległość 4km. jest bardzo ciężka do osiągnięcia TY piszesz o 40km. Kolejną i ostatnią sprawa jeśli miałeś odpisywać i komentować moją odpowiedź którą chyba potraktowałeś jako OBRAZE Twojego długo letniego doświadczenia, to powiem Ci że odebrałeś to źle. Mogłeś skasować tego posta a nie odpisywać skoro tak strasznie uraziło to Twoją Modelarską Dumę !! .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.