Kornelitoo Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Jak w temacie, zwracam się z wielką prośbą do kolegów o pomoc w wyborze elektryki do modelu Edge 540T firmy Electrifly. Niedawno stałem się posiadaczem tego właśnie modelu , składać go zacznę dopiero na początku wakacji, ale juz teraz chciałbym zacząć kompletować do niego cała potrzebną elektronikę Tak to wygląda: Specyfikacja modelu: Rozpiętość skrzydeł : 1260 mm Powierzchnia skrzydeł : 31,6 dm2 Masa startowa : 1470 - 1590 g Obciążenie skrzydeł : 46 - 49 g/dm2 Długość : 1220 mm W Polskich sklepach zalecają do niego: Silnik : odpowiedni silnik bezszczotkowy (np. AXI Gold serii 2814/xx lub 2820/xx) regulator obrotów 45A pakiet li-pol np. Kokam 14,8V 2100 mAh 30C śmigło 13x8 E Sport lub 12x6E 3D A w sklepach za wodą: Great Planes Rimfire 42-50-800 Out-Runner Brushless motor Great Planes Silver Series 45A Brushless ESC Great Planes ElectriFly LiPo 14.8V 2100mAh 20C Power Pack APC 12x6 e-prop Futaba S3115 Micro Precision Servos I tu właśnie prośba o pomoc w wyborze osprzętu. Chciałbym zrobić z niego jak najlepszy model do nauki 3D. Jaki silnik do niego polecacie? Axi i Rimfire chyba odpadają, co powiecie na jakiś silniczek Pulso 2820 lub Emax? A może jakiś silnik z reguletorem z HobbyKing? Byłoby na pewno najtaniej . Zamierzam do niego wrzucić pakiet 4S około 2200mah 30C. Czeka już na niego odbiorniczek AR7000. Dalej, jakie serwa do niego polecicie? Mam na zbyciu 5 serw SG90, ale chyba nic tu po nich ;)Ostatecznie, jakie smigło? Troche dużo tych pytań, ale sam nie byłbym w stanie wybrać niczego odpowiedniego ;(, mógłbym conajwyżej polegać na sprzedawcy w sklepie... Także jeszcze raz proszę o pomoc znawców tematu i z góry serdecznie dziękuję :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Cześć ! Dużą wagę gotowego do lotu modelu podają ale mam nadzieję ze to przez nad wymiarowe wyposażenie. Zważ proszę elementy modelu żebyśmy wiedzieli na czym stoimy a dobierze się odpowiednie RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Witam Dziękuję za odpowiedź, niestety nie ma mnie teraz w domu i nie mam jak zważyć modelu a w domu będę dopiero za jakieś 2 tygodnie... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Jedyne co Ci mogę w tym momencie zaproponować to odpowiedniki wyposażenie proponowanego przez producenta w unitedhobbies ( pewnie tam chcesz zakupić RC do modelu ) ? Poszukaj w wolnej chwili gdzieś w internecie - może ktoś poważył model to nam bardzo pomoże w dobraniu RC z głową a nie "po omacku'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Może to wam w czymś pomoże: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=936333 Swoją drogą to bardzo ładny jest ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Dzięki, z chęcią poczytam . Z tego co widzę to bardzo podobny opis do tego: http://www.rcuniverse.com/magazine/article_display.cfm?article_id=1080 Z tego co widac na filmikach model lata całkiem fajnie, chciałbym z mojego zrobić też taki sprzęt Często robię zakupy w United Hobby, więc najchętniej kupił bym osprzęt tam, ale jeśli lepiej zrobić zakupy gdzie indziej, to też nie ma problemu. Byle było jak najlepiej Polecacie zalecane serwa futaby S3115 ? Czy lepiej kupić coś innego? Dziękuję wszystkim zainteresowanym za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Z tego co znalazłem o gotowym do lotu modelu to to waży 53.3oz co daje model do lotu 1492.5g. W tym facet pisze że aku ważyły 8.3oz czyli 232.4g. Zatem gdyby to był mój model wsadziłbym do środka : Silnik taki : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7708&Product_Name=TGY_AerodriveXp_SK_Series_42-40_750Kv_/_600W Regiel taki : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10942 ( myślę że w takim modelu nie dawałbym BEC'a wtedy bo świadomie podałem Ci troszkę droższego ale z "mocnym" BEC'em). I aku : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7364 Do tego śmigło 13x6 : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9349 Waga będzie około 100g mniejsza niż tego co oni tam powyczyniali a z tego co widzę model wyważy się na pewno ( u nich jak widać akumulator jest na maxa. do tyłu i jest spore pole manewru do przodu ). Napęd jaki Ci proponuję na pewno da odpowiedni ciąg do dynamicznego wyjścia z zawisu i lotu w pionie ( na brak mocy na pewno nie będzie co narzekać bo napęd da około 2x większy ciąg niż masa modelu ) a czas lotu będzie większy niż na oryginalnym napędzie. Na chwilę obecną uważam ze to najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie. Decyzja należy do Ciebie. Co do serw Futaby są warte ceny, jeśli nie chcesz dawać takich "drogich" serw (aczkolwiek uważam ze na tym nie warto oszczędzać a co do jakości RC które Ci wyżej podałem też nie mam wątpliwości ) aczkolwiek możesz poszukać zamienników w hobbycity byle jakieś nie najtańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Często czytając forum podziwiam Twoje modele i filmiki z Twoich lotów, myślę więc, że polecone przez Ciebie wyposażenie jest co najmniej bardzo dobre Dzięki ! Bardzo dużym plusem tych zakupow byłoby to, że mam Platinum member'a w UH i z tego co widzę bym dużo zaoszczędził. Regulator super( tylko nie wiem, czy w pełni wykorzystam jego możliwości ) , pakiet-sam nad nim własnie myslałem, z tym, że nad 25-30C. Szkoda tylko, że większość z tego sprzętu jest niedostępna i nie wiadomo kiedy będzie . Mam wolne jedno serwo HS-81, nadałoby sie tu? Niektórzy je tu montują, lub HS-82MG. Lub też coś takiego: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6608 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6341 Cena tego regla, silnika, śmigła i pakietu to 92.46$ + wysyłka ( pewnie dorzuciłbym jeszcze inne rzeczy np. dodatkowy pakiet lub dwa do tego, więc nie liczę narazie wysyłki ) więc nie tak dużo, sam AXI 2820 kosztowałby więcej :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Myślę że będziesz zadowolony. Może nie koniecznie wykorzystasz regulator w 100% ( aczkolwiek polecam kupić USB key za parę dolarów ) ale nie musisz kupować BEC'a ( dlatego poleciłem taki a nie inny ). Myślę że na dostępność poczekasz parę dni i będzie okej ( ja zazwyczaj nie czekam więcej jak 14dni ). Pamiętaj tylko że zaraz po zakupie silnika dobrze go rozebrać i podkleić magnesy na rzadki CA + zrobić wypełnienie między magnesami z żywicy + mikro balonu. Uchroni Cię to przed niespodziankami w przyszłości ( ja tak robię zawsze przy większych silnikach i przy tym bym tak zrobił ). Serwa kupiłbym lepsze, te podane przez Ciebie są kiepskie. Na kierunek koniecznie MG. Nie wiem czy Ci podejdą ale ja polecam takie ( na kierunek a jak podejdzie to na resztę ) http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5192 albo szukaj zamienników twoich serw w wydaniu tej firmy ( z platinium member będziesz mieć te serwa w super cenie ). Jeśli masz "wolne" fundusze ściągnij sobie jeszcze Castle Creations BEC 10a ( wychodzi niestety drogo bo koło 100-120zł ) ale masz model pewny w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Serwa Futaby S3115 znalazłem w polskim sklepie za ok 72zł. Te które Ty polecasz mogę kupić za 19,99$ ztuka. Ważą całe nic , także przy okazji bym je dorzucił do jakiegoś zamówienia. Które będą lepsze? I czy lepiej będzie kupić pakiet 25C, 30C, czy wystarczy 20C? Będę czekał aż dzwonek i regiel pojawią się na stanie w sklepie i złożę zamówienie;) Dorzucić do regla Turnigy USB Linker for AquaStar/SuperBrain ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Wkładaj Futabę z rcskorpion . Na kierunek coś MG polecam ( np. to serwo co Ci poleciłem ). USB linkera też weź bo to grosze a dużooo daje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Przejrzałeś mnie haha właśnie o Futabach z rcskorpion myślałem. Zrobię tak jak mówisz, kupię w HK na kierunek 1 serwko MG które polecałeś, a reszta to będzie Futaba S3115. Na początek raczej nie będę kupował zewnętrznego BEC'a , zobaczę jak będę stał z funduszami Potrzebował będę jeszcze piasty ( niestety też nie wiem jakiej ) i chyba mocowania do łoża silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Przejrzałeś mnie haha właśnie o Futabach z rcskorpion myślałem. Zrobię tak jak mówisz, kupię w HK na kierunek 1 serwko MG które polecałeś, a reszta to będzie Futaba S3115. Na początek raczej nie będę kupował zewnętrznego BEC'a , zobaczę jak będę stał z funduszami Potrzebował będę jeszcze piasty ( niestety też nie wiem jakiej ) i chyba mocowania do łoża silnika? Żartujesz ? Wszystko w cenie silnika u Chińczyczków . Nic więcej Ci nie trzeba. Jedynie to ew. sobie kup konektory na regla takie jak dają do aku. Co do aku to 20C przy tej pojemności Ci wystarczą ( rhino mają dobre parametry ) ale możesz dać 25C ( 30C to już będzie przesada - ciężkie są ). Co do unitedhobbies radzę złożyć zamówienie nawet jak jest backorder bo kolejka na "-" będzie rosła i możesz nigdy się nie załapać. ( ja miałem ostatnio tak że klepnąłem silnik i było -6szt gdy kupiłem a parę dni potem -25szt się już zrobiło a w międzyczasie parę dni potem dorzucili 20szt i się załapałem a tamci dalej czekają... jedyne co by mnie teraz powstrzymywało przed klepnięciem zamówienia z backorderami to szalony kurs $ ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 To super ! ! Konektory regiel/silnik mam, regiel/aku także, przedłużacze i rozgałęziacze serw różnej długości też mam w raie czego ( ostatnio się zaopatrzyłem na zapas bo skladam też Extre 300S EPP z HK do zabawy 3D pod domem ) więc chyba wszystko jest już ogarnięte Myślałem nad tym, żeby złozyć teraz zamówienie, ale tak jak mówisz kurs dolara mnie przeraża :shock: Więc chyba poczekam, mam już włączony "new stock alert" do wszystkiego , także pozostaje tylko cierpliwie czekać. W takim razię wezmę na próbę 20C i 30C . Pakiet 25C jest według HK o 8g cięższy niż 30C i o niecałego 1$ droższy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Poprosiłem jeszcze rodziców o zważenie modelu-tak dla formalności;) Wstepnie po oddzielnym zważeniu wszystkich części wyszło około 935g minus waga bodajże 4 serw SG90 czyli minus 36g i tak wychodzi ok 899g Bardzo możliwe, że zostały zważone niepotrzebne rzeczy. Może tak być dlatego, że rodzice zważyli mi wszystko , a możliwe, że są 2 kołpaki i niektóre z drobnych akcesoriów ( popychacze, dźwigienki, śrubki itd.) są też dorzucone na zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 SG90 ważą 9g ale bez kabli. Z kablami to jest między 13 a 14g tak dla formalności :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 A ja mam inną propozycję. Silnik Keda 36-16M Regiel jak podał Krzysiek Pakiet 3s 2200-2500 Smigło 12x6. Mam to w Katanie podobnej wielkości (Artexianej), waży 1250g do lotu i jest małą rakietą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Myślę, że pakiet 4S ok 2200mah będzie wystarczający;) Tak jak ten Rhino 4S 2150mah. Na silnikach się kompletnie nie znam, więc liczę na waszą pomoc;) Twoja katana jest sporo lżejsza. A co do serw to tylko spojrzałem na wage podaną przez producenta, skoro tak to model będzie jeszcze lżejszy Śmigła będę mógł wypróbować dwa i zobaczyć co i jak W czym silnik Keda 36-16M byłby lepszy od poleconego przez Krzyśka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 A co powiesz na ten silnik: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4681 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelitoo Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Myślę, że narazie poczekam na dostępność silnika w HK, wyjdzie zdecydowanie taniej Jeśli już będę kupwał silnik w Polsce, to pewnie wybiorę emaxa lub dołożę do Pulso zamiast kupować Ray'a Bo na Axi mi szkoda kasy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.