Skocz do zawartości

Power box switch czy odpowiedni

wichercat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno bedzie ok, bo jest juz sprawdzony w takich modelach jednak za mniejsze pieniądze można mieć firmowy układ z wydajnosci kilka razy wiekszą niż ten switch.Używam klik i jestem zadowolony Maksymalny amperaż : 20 A.Bardzo solidnie wykonany i firma Jeti więc nic nie trzeba więcej mówić

Opublikowano

Maciek, moim zdaniem (ale nie tylko moim) nie ma większego sensu wkładanie sensorów czy beców w modelach 2,2m. W Twoim opisie widzę, że masz solidne radio, więc zapewne użyjesz jakiegoś minimum 9-kanałowego odbiornika, a takie odbiorniki spektruma wytrzymują prądy 20A.

Przy tym wyposażeniu, które podałeś najlepszą opcją (lekką i pewną) są dwa pakiety 2S life 1100mah i dwa wyłączniki. Wiem bo sam miałem swego czasu taki dylemat.

Ale odpowiadając na Twoje pytanie: jasne że ten sensor będzie ok.

Opublikowano

Wiesz niby nie ma sensu ale mam jeden model tej wielkości a ten ma być taki lekko spasiony takie spełnienie ego modelarskiego cyfrowe serwa coś od power boxa wydech w planach KS taka mała fanaberia bo i sam model jest special edition :)

Opublikowano

Ja w swojej Extrze 2,2m zmieniłem zasilanie z NI-CD na

3 x Pakiet Li-pol 1500mAh 2S1P 7.4V z wbudowanym balanserem

1 x Regulator napięcia MAX BEC 2 Jeti

1 x Regulator napięcia VR-5L (liniowy) Dualsky

całość waży około 300gr

poprzednie zasilanie 4*1400 ni-cd na zapłon ,plus 5*1700 ni-cd do odbiornika i mocny wyłącznik ważyło 360 gr

no i w tym momencie mam 3000mA na odbiornik , wskaźnik naładowania akumulatorów w MAX BEC 2 i odrobinę mniejszą wage

Opublikowano

ja w yaku też tak zrobiłem zmieniłem dwa aku 1800 Nicd na dwa lipole 1500 2s do tego regulator z dualskiego i wyszedłem na tym wago lux i problemów też nie ma ale niech tam.... najważniejsze bylo dla mnie czy te 5A bedzie wystarczające pod obciążenie z tych 5 cyfrowych serw....

Opublikowano

Ja w swojej Extrze 2,2m zmieniłem zasilanie z NI-CD na

3 x Pakiet Li-pol 1500mAh 2S1P 7.4V z wbudowanym balanserem

1 x Regulator napięcia MAX BEC 2 Jeti

1 x Regulator napięcia VR-5L (liniowy) Dualsky

Darku myślisz, że lepiej dać 2 pakiety mniejsze do Jeti Max Beca 2 czy jeden większy? Też rozważam nad tym i są różne za i przeciw... Łączna pojemność ma być w granicach 2000mAh.

-2 mniejsze pakiety- mniejsza wydajność prądowa, choć teoretycznie wystarczająca(20A na pakiecie), zabezpieczenie na wypadek padniętej wtyczki, ale...

Jakby w jednym było zwarcie spali mi Max Beca i na nic zda się drugi, dawać bezpieczniki na każdym, też dodatkowa rzecz, która może paść... Z drugiej strony jeden pakiet większy to większa wydajność... Ale i tak prąd średni w takich modelach to ze 3A max.

Opublikowano

po pierwsze zwarcie w jednym pakiecie nie spali beca , bec po prostu przełączy na dobry pakiet ( no chyba że projektował go kretyn), akurat tej opcji nie sprawdzałem , bo wydawało mi się to oczywiste , troche potestowałem beca przed zamontowaniem w modelu i wygląda na to że ciągnie jednocześnie z obu pakietów ,a w momencie kiedy na jednym napięcie jest niższe to go na chwile odłącza, czeka aż napiecia się wyrównają i podłącza spowrotem

, w każdym razie po locie w oba pakiety wchodzi tyle samo . Niestety miałem tylko jeden amperomierz który podłączyłem do jednego pakietu , w chwili kiedy ruszałem sterami dołączyłem drugi pakiet i wtedy prąd pobierany z tego pierwszego wzrósł dwukrotnie ( czyli ciągnął z obu pakietów

a co do wątpliwości wichercat

wyłącznik powinien dać rade , aczkolwiek będzie pracował na granicy swoich możliwości , przede wszystkim trzeba mu zapewnić dobre chłodzenie

Opublikowano

Po pierwsze zwarcie w jednym pakiecie nie spali beca , bec po prostu przełączy na dobry pakiet ( no chyba że projektował go kretyn), akurat tej opcji nie sprawdzałem

Teoretycznie na pakiecie wzrośnie bardzo natężenie prądu(tak mi się wydaje) i dojdzie do natężenia, którego nie wytrzyma Jeti Max Bec 2. Dlatego pytam...

Po pierwsze zwarcie w jednym pakiecie nie spali beca , bec po prostu przełączy na dobry pakiet ( no chyba że projektował go kretyn), akurat tej opcji nie sprawdzałem , bo wydawało mi się to oczywiste , troche potestowałem beca przed zamontowaniem w modelu i wygląda na to że ciągnie jednocześnie z obu pakietów ,a w momencie kiedy na jednym napięcie jest niższe to go na chwile odłącza, czeka aż napiecia się wyrównają i podłącza spowrotem

, w każdym razie po locie w oba pakiety wchodzi tyle samo . Niestety miałem tylko jeden amperomierz który podłączyłem do jednego pakietu , w chwili kiedy ruszałem sterami dołączyłem drugi pakiet i wtedy prąd pobierany z tego pierwszego wzrósł dwukrotnie ( czyli ciągnął z obu pakietów).

Dzięki wielkie Darku, rozwiałeś moje wątpliwości :) A że tak zapytam, grzeje się troszkę to ustrojstwo? Trzeba zapewnić chłodzenie?
Opublikowano

Mój jest zimny jak trup :D i kiedy podłacze 2 akusy dioda miga z jednego na drugi czyli układ sam sobie wybiera pakiet tak, aby spadało napiecie z obu pakietów.Do tego Beca mam kupiony rozdzielacz na wtyczki do odbiornika i jestem bardzo zadowolony z tego układu.

Wyłącznik w formie kluczyka także bardzo fajnie się spisuje i nie ma mozliwosci jego awarii nawet w przypadku urwania sie kabelka

Cały układ pracuje w modelu 2,2m 8kg z serwami Hitec Digital MG 12kg i nie zauważyłem nic niepokojącego.

Pojawiła się juz nowa wersja układu Max bec 2D MAX BEC 2D

Opublikowano

Wiesz niby nie ma sensu ale mam jeden model tej wielkości a ten ma być taki lekko spasiony takie spełnienie ego modelarskiego cyfrowe serwa coś od power boxa wydech w planach KS taka mała fanaberia bo i sam model jest special edition :)

Dla mnie special edition to model, który dobrze lata :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.