Eski Opublikowano 12 Maja 2010 Opublikowano 12 Maja 2010 Witam. Dziś podczas krótkich lotów przyszedł czas na zmianę pakietu, i tutaj ku memu zdziwieniu wkładam naładowanego nowego Lipola ( Nówka ze sklepu ) i nic nie działa ?? Wiec szybki pomiar miernikiem a tu wynik 1,39V Nie wiem co się stało gdy podczas zakupu wszystko testowałem i było naładowane na maxa, po około tygodniu spadło w nim napięcie do takiego poziomu ? Staram się go naładować jednak ładowarka TURNIGY wyświetla komunikat LOWE VOLTAGE. I nie wiem co mam z tym fantem zrobić więc zwracam się do was fachowców o prośbę. Eski
ali1983 Opublikowano 12 Maja 2010 Opublikowano 12 Maja 2010 ustaw program na ładowanie ni-mh, a gdy napięcie podskoczy do około 5V (2,75/celę) przełącz na ładowanie li-pol. też tak podnosiłem pakiet gdy doradzono mi to tutaj na forum. mój pakiet działał potem przez pół roku, ale od leżenia w samochodzie (jesienią) dopadła go wilgoć i poszedł do utylizacji.
stach34 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Mam takie trochę inne pytanie, napisze tu żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów : Mam taką małą kamerkę turnigy. Zasila się ją małym akumulatorkiem li-ion 200mAh. Problem w tym że ta kamerka nie odcina zasilania gdy napięcie spadnie poniżej 2.7 V tylko ciągnie aż do 0. Rozładowuje mi pakiet do 0 V. Czy to jest prawidłowe dla tego pakietu ? NIc mu nie będzie ? Li pola często takie coś zabija a li-ion to nie wiem. :?
bubu2 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Każdy aparat i kamera wyłącza, wówczas kiedy trzeba, zasilanie (nie działa do zera voltów). Sprawdź miernikiem. Nigdy nie popsujesz akumulatora. Li-Jon i Li-pol to to samo, w innych obudowach. Chyba, ze ta Turnigy to taki badziew, ze rozładowuje, chociaż wątpię. Bo jak ma np. 05v to jeszcze działa?Sprawdź dokładnie.
stach34 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Mierzyłem miernikiem,... Na oko się nie mierzy. Naładowałem pakiet do pełna i włączyłem tą kamerkę żeby sprawdzić jak rozładowywuje ona pakiet. Po jakiejś godzinie przyszedłem sprawdzić jak tam kamera czy już koniec nagrywania czy jeszcze trzymie. Patrze wyłączona. Mierze dokładnie napięcie miernikiem i jest 0.00V. Dla pewności czy miernik jest dobry sprawdziłem inny akumulator, który przechowuję i miał 3,81V . Więc miernik dobrze mierzy. W takim razie Li - ion to nie to samo co Li- pol, bo lipol takiego czegoś by nie przeżył. Czy od takiego rozładowania zniszczę akum. ? Tzn. Może się zapalić podczas ładowania lub spadnie bardzo jego pojemność. (?)
pawel66 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Opublikowano 6 Czerwca 2010 w samozapłon lipola niewierze(próbowałem go do tego zmusić i nic..), ale pojemność raczej spadnie
slawko_k Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 stach34 mierzysz to napięcie na gołym ogniwie?? bo np w telefonach baterie mają wbudowane zabezpieczenia nie pozwalające rozładować poniżej 3V. Jeśli mierzysz taką baterię ma 0.00 . lekkie podładowania powoduje załączenie baterii i prawidłowe wskazania miernika. nie znam tej kamerki ale podejrzewam że tak może być bo lipol rozładowany do 0 długo nie pożyje
stach34 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Na gołym ogniwie Nie wygląda żeby miało w sobie jakaś elektronikę, ale postaram się sprawdzić czy to prawda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.