Boguslaw Opublikowano 13 Maja 2010 Opublikowano 13 Maja 2010 Witam, Mam kłopot z ustawienie w/w radia. Otóż używam jej do szybowca, który ma lotki, klapy, wysokość i kierunek. odbiornik 6 kanałów. Ze względów konstrukcyjnych klapy nie są połączone kablem Y lecz zajmują 2 kanały. Skrzydło skonfigurowane Quad flaps. Konfiguracja jest następująca: Aparatura - szybowiec 1 throttle - bezpośrednio nieużywany 2 aileron - 2 aileron right i 5 gear left 3 elevator - 3 elevator 4 rudder - rudder 5 gear - wyłączony 6 flaps - Aux1 flap right i Aux2 flap left Ponieważ odbiornik jest sześciokanałowy miksuję aux2 -> throttle Aby uzyskać płynne sterownie klapami miksuje drążek throttle-> aux1 Efekt jest taki, że wszystkie powierzchnie działają poprawnie, mam także płynnie otwierające się klapy, ale... właśnie... aparatura nie ma wbudowanego mixa batterfly, a w tej konfiguracji nie mogę sobie poradzić ze zmiksowaniem lotek tak, aby obie podnosiły się do góry. jak podnoszę lewą lotkę to prawa idzie mi w dół i jak dokładam na prawą lotkę, to lewa dostaje wariacji. nie wiem, czy to się w ogóle da ostawić w TEJ konfiguracji skrzydła. Żeby nie zaśmiecać tematu powiem, wiem że wiem jak wymiksować Butterfly'ja , gdy serwa są połączone kablem Y, wiec oto nie pytam. a może ktoś ma instrukcje w lepiej znanym mi języku, najlepiej polskim, żebym mógł przeczytać o tym, bo może czegoś nie rozumiem z oryginału. Może ktoś mi pomóc?
Boguslaw Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Opublikowano 16 Maja 2010 Widzę pełno pomocnych postów :|, cóż zamykam sam sobie temat. Widocznie się nie da, nawet na takim sprzęcie...
MiQ27 Opublikowano 16 Maja 2010 Opublikowano 16 Maja 2010 Bogusław, to jest w Polsce raczej mało spotykane radio. Ja myślę, że się da, tylko trzeba coś zakombinować. A ponieważ u nas takich nadajników niet, to i pomocy znikąd... Po angielsku próbowałeś ? Programming the JR 10X for a six servo Glider - http://www.eclipse.net/~mikel/10X/Mikes10X.html Charles River Radio Controllers - JR 10sx2 Radio Programming Tips - http://www.charlesriverrc.org/articles/radio/michaellachowski_jr10radioprogramming.htm
Boguslaw Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Opublikowano 16 Maja 2010 Witaj, JESTEŚ WIELKI. dzięki za odrobinę współczucia i fatygi. nie wiem jak to wynalazłeś, ale bardzo mi pomogłeś, że w bonusie masz ode mnie punkcik wielkie dzięki!
MiQ27 Opublikowano 16 Maja 2010 Opublikowano 16 Maja 2010 JESTEŚ WIELKI No, 2m wzrostu posiadam. Skąd wiedziałeś ? Znalazłem starożytną sztuką Google-fu - wpisałem "jr 10x crow mix"...
Boguslaw Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Opublikowano 16 Maja 2010 [ciach] Znalazłem starożytną sztuką Google-fu - wpisałem "jr 10x ! crow ! mix"... nigdy bym nie wpadł na "crow" mix'a jeszcze raz okazuje się, że trzeba dobrze wiedzieć, czego się szuka, żeby to coś znaleźć jeszcze raz dzieki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.