Skocz do zawartości

Problem z Ray Li-poly 2s/7,4V 1100mAh 25C

fitter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostatnim krecie wykonanym ASW-28 z wysokości ok. 15m mam problem z tytułowym pakietem. Jest on standardowo dołączany do w/w modelu firmy Pelikan więc i użytkowników jest wielu a na ich pomoc lub innych, bardziej obytych z elektroniką Kolegów, liczę.

Ale do brzegu:

pakiet nie wygląda na uszkodzony - przynajmniej tak mi się wydaje. Kable trzymają, zarówno te od wyjścia na balanser jak i "główne" wyjście zasilające. Jedyne widoczne uszczerbki to w dwóch miejscach uszkodzona fioletowa powłoka z folii - w jednym miejscu jakby ktoś lekko wbił nożyczki a w drugim pęknięcie idące od rogu - ale to tylko folia zabezpieczajaca.

Po podpięciu do ładowarki (GE Power B6) i załączeniu programu ładujacego pojawia się komunikat "BATTERY CHECK LOW VOLTAGE" co niby oznacza, ze procesor wykrył "voltage" niższy niż zaprogramowany dla danego typu pakietu i prosi o sprawdzenie poszczególnych cel.

No to przykładam mierniczek i mam na wyjściu pod balanser 3,81 i 3,71V a na wyjściu

"T" za cały pakiet 3,72V co mnie troszku zdziwiło...

No jak jedna nie chce to możne druga - podpiąłem pakiet pod ładowarkę załączoną do modelu (EMAX MaxHP) - czerwona dioda świeci - zielona mruga - niby ładuje. Ale po kilku godzinach bez zmian.

Wobec powyższego mam pytanie: czyżby pakiet poległ? podejrzewam, że przy trafianiu w kreta mógł w środku puścić lut pomiędzy celami - ale za bardzo się nie znam. Jeśli można to proszę fachowców o ocenę.

Opublikowano

jeśli cały pakiet 2s ma 3,72V a każda cela z osobna 3,81 i 3,71 to masz rewelacyjną metodę pomiaru.

te 2 ogniwa połączone są szeregowo więc ich napięcia się sumują więc jak wytłumaczysz twoje pomiary bo dobre nie są.

Jeśli cela jest przebita to nic już ci z niej

Opublikowano

Pewny wydaje sie pomiar na wyjściu T 3,72V , pomiar 3,81V to jakaś ściema, błąd. Generalnie jak na wyjściu masz 3,7V to na 99% masz jedną celę zwartą, ten 1% niepewności to wynika z twoich umiejętności pomiarowych. Trzymaj pakiet z dala od materialów łatwopalnych, najlepiej w jakiejś donicy przykrytej czymś niepalnym. Z opisu wnioskuję, że masz przebite jedno ogniwo, które zupełnie rozładowane zawiera metaliczny lit, a ten w obecności wody (wilgoci) dostanie samozapłonu i nie daj boże gasić to wodą. :!:

Opublikowano

No możne faktycznie moja metoda pomiaru nie jest rewelacyjna, ale nie jestem specjalistą od prundu a modelarstwa RC się uczę (co innego kartonowe ;)

Więc łopatologicznie napiszę tak: pomiędzy czerwonym i pierwszym czarnym kablem jest 3,81, to samo pomiędzy czerwonym i drugim czarnym (to chyba za cały pakiet). Natomiast pomiędzy oboma czarnymi (wychodzi na drugą celę) jest 0. Tym razem nigdzie nie pojawiło się 3,71 :)

Wychodziłoby więc na uszkodzenie pakietu...

A jeśli tak to trzeba korzystać z oferowanych zniżek w promocji i wymienić na inny pakiet ;)

Serdeczne dzięi za porady!

Opublikowano

...

Więc łopatologicznie napiszę tak: pomiędzy czerwonym i pierwszym czarnym kablem jest 3,81, to samo pomiędzy czerwonym i drugim czarnym (to chyba za cały pakiet). Natomiast pomiędzy oboma czarnymi (wychodzi na drugą celę) jest 0. Tym razem nigdzie nie pojawiło się 3,71 :)...

Łopatologicznie wyjaśniłeś przyczynę takich wyników pomiarów, po prostu najpierw mierzyłeś napięcie na jednym ogniwie, a później na całym pakiecie, właściwy pomiar to czerwony-czarny i czarny-czarny. Generalnie pakiet do doniczki, ewentualnie jedno sprawne ogniwo do odzysku, drugie uszkodzone do punktu odbioru zużytych baterii itp. lub donniczki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.